Supportersvereniging PSV
Een echte FAN is LID!
Home > Nieuws > Pak de vandalen, niet de fans
Een echte FAN is LID!

Nog geen lid?
Meld je nu dan aan!

Pak de vandalen, niet de fans

Comité echte fans

21 okt 2002 - Bron: SOVS - Door: DvG

De SP en de Samenwerkende Organisaties Voetbalsupporters (SOVS) hebben zich verenigd in het Comité Echte Fans, dat pleit voor een cultuuromslag in en rond de voetbalstadions. Onder het motto 'Pak de vandalen, niet de fans!' wordt een actie gestart tegen collectieve maatregelen en gepleit voor een meldplicht voor voetbalvandalen.
Wanneer het gaat om de aanpak van voetbalgeweld, lijden de goeden al veel te lang onder de kwaden. Al jaren gaan de goedwillende supporters gebukt onder maatregelen die het gevolg zijn van het maatschappelijk onvermogen om voetbalvandalen aan te pakken.
Zo wordt het door draconische, groepsgerichte maatregelen erg moeilijk gemaakt om op een normale wijze uitwedstrijden te bezoeken. Ook wordt de orde in de stadions al jaren slecht gehandhaafd. Voetbal is emotie en fanatisme is prachtig, maar dat mag nooit een excuus zijn voor ontspoord gedrag waarmee echte fans uit de stadions worden verjaagd. Wat buiten het stadion onacceptabel is, moet dat ook daarbinnen zijn.
Het Comité Echte Fans eist dat de vandalen worden aangepakt en niet de fans. Het legt zich er niet bij neer dat de grote groep echte fans de dupe is van het wangedrag van een minderheid van vandalen en het onvermogen van overheid en clubs om hier een einde aan te maken. Men moet weer gewoon naar uit- en thuiswedstrijden kunnen, zonder de dreiging van geweld en zonder te worden behandeld als potentiële voetbalvandaal. Het is hoog tijd voor een cultuuromslag en daarom wordt gepleit voor:

  • het verder terugdringen van het aantal verplichte combireizen
  • het vergroten van de capaciteiten van de bezoekersvakken
  • het einde van collectieve maatregelen
    een hardere aanpak van voetbalvandalen en de introductie van de meldplicht
    Het comité wil het initiatief nemen dit te veranderen. Vanaf vandaag staat een website online (www.echtefans.nl) waarop supporters de actie kunnen onderschrijven en waar zij hun eigen ervaringen kwijt kunnen. De verzamelde steunbetuigingen zullen in december worden overhandigd aan het nieuwe kabinet door vertegenwoordigers van de SP en de SOVS.