Supportersvereniging PSV
Een echte FAN is LID!
Home > Nieuws > PSV verliest thuis van Roda JC
Een echte FAN is LID!

Nog geen lid?
Meld je nu dan aan!

PSV verliest thuis van Roda JC

Eredivisie

Titelkansen definitief verkeken?

3 mrt 2004 - Door: HK
Vennegoor of Hesselink

Het leek allemaal zo mooi. Eerder op de dag had Ajax klop gekregen in Utrecht van de plaatselijke FC. PSV kon met deze informatie op zak thuis goede zaken doen en het gat met de Amsterdammers verkleinen tot drie punten. Maar hoe anders verliep het zondag in het Philips Stadion.

Coach Guus Hiddink kon voor het duel tegen Roda JC geen beroep doen op de geschorste Van Bommel en de geblesseerde Robben. Hij gaf de voorkeur aan het spitsenduo Kezman-Vennegoor en posteerde John de Jong op de positie van Van Bommel. Theo Lucius moest noodgedwongen wederom als linkshalf opdraven. De toch al niet zo teschnisch begaafde pure rechtspoot is duidelijk niet de man voor die positie. De tactische keuzes van Hiddink waren op zijn zachtst gezegd vreemd te noemen. Door deze omzettingen kreeg PSV immers een wel erg aanvallend ingestelde as, waar alleen de Zwitser Vogel voor enige balans in defensief opzicht kon zorgen. De Jong is immers geen type Van Bommel, maar meer een schaduwspits die het van creativiteit en subtiele passjes moet hebben. Keer op keer had PSV te veel mensen voor de bal en bij balverlies van de Eindhovenaren, wat regelmatig voorkwam, kon Roda naar hartelust via enkele fraaie combinaties het gapende gat op het Eindhovense middenveld oversteken. Hoewel PSV zeker kansen kreeg, waren het de Limburgers die binnen een half uur simpel uitliepen naar een 2-0 voorsprong. Daarbij kregen ze overigens wel de helpende hand van de erbarmelijk slecht leidende Van Egmond, die bij de eerste treffer van de gasten een door Bouma aangeschoten handsbal over het hoofd zag. Via de kluts kwam de bal uiteindelijk voor de voeten van de snelle en handige Aruna Kone die met een fraaie stift de uitkomende Waterreus passeerde. Nauwlijks van de schrik bekomen, keek PSV tegen een 0-2 achterstand aan, toen wederom Bouma de bal pardoes in de voeten van aanvaller Cristiano kopte. Tot overmaat van ramp moest Ernest Faber met een blessure opnieuw voortijdig afhaken. PSV werkte hard en probeerde daarmee het gebrek aan vorm en creativiteit te compenseren, maar het was allemaal net te weinig om Roda over de knie te leggen. Wel kwam het verdiend terug in de wedstrijd door een kopbal Van Vennegoor uit een voorzet van Kezman. De Joegoslaaf werd middels een achterwaartse kopbal weggestuurd door Vennegoor en bediende op zijn beurt de Tukker met een fraaie assist.

Na rust probeerde PSV met alles wat het in zich had om de 2-2 en de 3-2 te forceren. Er waren nog wel wat kansjes, maar de echte vorm ontbreekt al enkele weken, zo ook nu. Via de counter bleef Roda JC gevaarlijk en had het ook uit kunnen lopen naar 1-3. Tekenend was dat Hiddink pas in de 80e minuut aanvaller Johan Vonlanthen als buitenspeler binnen de lijnen bracht. Dat had hij beter direct na rust kunnen doen, of beter meteen vanaf het begin. Dan had hij Lucius centraal naast Vogel kunnen posteren, De Jong achter Kezman of Vennegoor en de ander op de bank kunnen zetten. Op die manier zouden de Eindhovenaren via de vleugels meer dreiging gehad hebben en op de as een extra sterkhouder, waardoor Vogel wat meer steun gehad zou hebben. Daarmee hadden zeker een paar Limburgse countertjes in de kiem gesmoord kunnen worden en zou Roda's rechtback het ook een stuk drukker gehad hebben. Hopelijk heeft Hiddink van deze dure missers geleerd.

Laatst bijgewerkt : 3 mrt 2004 - 17:53