Supportersvereniging PSV
Een echte FAN is LID!
Home > Nieuws > Collecte Beenmergstichting in kader van afscheid PSV-voorzitter Van Raaij
Een echte FAN is LID!

Nog geen lid?
Meld je nu dan aan!

Collecte Beenmergstichting in kader van afscheid PSV-voorzitter Van Raaij

Gezamenlijke actie van PSV Fans United en de SUpportersvereniging PSV

1 mei 2004
In het kader van het naderende afscheid van PSV-voorzitter Harry van Raaij is enige tijd geleden door het bestuur van PSV Fans United het plan opgevat om een inzameling voor een goed doel te houden. De Beenmergdonorbank is daartoe bij uitstek geschikt, omdat de heer Van Raaij van zeer nabij meemaakt wat het belang kan zijn van deze stichting.Nadat door Fans United de eerste verkennende contacten gelegd zijn met de Stichting Beenmergdonorbank Europdonor Nijmegen (BEN) en er zicht kwam op het goede werk dat de stichting uitvoert, werd in een breed supportersoverleg met de Supportersvereniging PSV, PSV Fans United en PSV besloten dat een collecte gehouden zal worden voor dit goede doel. Een meer passende actie kan nauwelijks gevonden worden, zo is de mening van de supporters. De actie wordt dan ook door alle supportersverenigingen en aanverwante vertegenwoordigingen van harte ondersteund.

In hun communicatie onderstrepen de Supportersvereniging PSV en PSV Fans United het belang van het werk van de stichting, en vragen zij om uw bijdrage in het kader van deze bijzondere collecte. U kunt een en ander nog even nalezen op www.psvfansunited.nl en www.supver-psv.nl. Ook op de officiŽle clubwebsite www.psv.nl kunt u de bijzonderheden betreffende deze actie vinden. In de komende PSV Inside treft u een speciaal collectezakje aan waarin u uw donatie kunt doen. Voorafgaand aan de wedstrijd van PSV tegen ADO Den Haag op 9 mei 2004, zullen bij de ingangen van het stadion collectanten van de stichting uw bijdrage graag in ontvangst nemen. Ook zonder het speciale collectezakje is uw gift natuurlijk bijzonder welkom.

Uiteraard hoeft u niet te wachten tot 9 mei. U kunt ook nu al uw bijdrage storten op het bankrekeningnummer van de Stichting Beenmergdonor:

Giften van personen en/of bedrijven zijn welkom op rekeningnummer: 64.04.73.008 (Fortisbank).

Doe dit dan wel wel onder vermelding van "actie PSV Supporters Harry van Raaij".

PSV Fans United, de Supportersvereniging PSV en PSV hopen dat u het belang van deze actie inziet en omzet in een gift voor dit goede doel. Zo kan het afscheid van voorzitter Van Raaij van PSV voor iemand anders een nieuwe levensstart betekenen!

Informatie beenmergdonorschap

Wat is beenmerg?


Beenmerg is iets anders dan ruggenmerg. Beenmerg bevindt zich in de holten van al onze botten. Alle cellen waaruit het bloed is opgebouwd, zoals rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes, worden aangemaakt door de stamcellen in het beenmerg. Deze stamcellen delen zich steeds, zodat jonge bloedcellen ontstaan. Zijn de jonge cellen ver genoeg ontwikkeld, dan worden ze opgenomen in het bloed. De verschillende cellen van het bloed worden voortdurend nieuw aangemaakt.

Ziek beenmerg

Door diverse oorzaken kan het gebeuren dat de stamcellen in het beenmerg geen of verkeerde bloedcellen aanmaken. Soms is dit een aangeboren afwijking, meestal betreft het dan jonge kinderen. In de meeste gevallen wordt beenmerg ziek doordat een kwaadaardige bloedziekte - leukemie - zich in het beenmerg nestelt en daar groeit ten koste van de gezonde stamcellen. Leukemie kan behandeld worden door stoffen toe te dienen die de kankercellen doden (chemotherapie).
Bij kinderen wordt hiermee in een aantal gevallen genezing bereikt. Bij volwassenen komt de ziekte dan vaak weer terug. Zolang het beenmerg ziek is, is de patiŽnt totaal afhankelijk van bloed van donors. Voor veel leukemiepatiŽnten is uiteindelijk een transplantatie met beenmergcellen van een gezonde donor een kans op genezing.

Hoe werkt Europdonor?

Beenmergdonorbanken zijn vaak opgericht door ouders van kinderen waarvoor een beenmergdonor gezocht werd. Zo heeft de moeder van het leukemiepatiŽntje Anthony Nolan de aanzet gegeven tot de oprichting van een van de grootste beenmergdonorbanken ter wereld, de Anthony Nolan Beenmergdonorbank in Engeland. Deze bestaat inmiddels uit meer dan 324.000 donors. Hoewel het voor Anthony en vele andere kinderen niet meer mocht helpen, zijn hun ouders nog steeds actief betrokken bij deze organisaties. Niet alleen in Engeland, maar ook in de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk en Nederland. Stichting Europdonor Nijmegen werkt voor het vinden van nieuwe donors samen met de bloedbanken.
Europdonor is de Nederlandse Nationale Beenmergdonorbank. Europdonor werkt voor het vinden van nieuwe donors samen met de bloedbanken. Maar ook familieleden van patiŽnten waarvoor ooit familiedonors gezocht zijn, willen vaak in het donorbestand blijven staan. Als u al beenmergdonor bent, kunt u dat blijven, ook als u verhuist en bij een andere bloedbank wordt ingeschreven. Een beenmergdonorbank is een computer waarin de gegevens over witte bloedcellen zijn opgeslagen van mensen die eventueel bereid zijn donor te worden voor beenmergtransplantatie. Er is dus geen beenmerg in voorraad. De beste manier om beenmerg te bewaren is namelijk via de donor zelf.

Voor meer informatie over de Stichting Beenmergdonor:
Laatst bijgewerkt : 2 mei 2004 - 13:36