Supporters misdragen zich; PSV uitgeschakeld

2 Stewards en 1 agent gewond afgevoerd

15 mrt 2001

PSV strandt in kwartfinale UEFA-cup
PSV is er niet in geslaagd de halve finales van de UEFA-Cup te bereiken. Het Duitse 1. FC Kaiserslautern won na de thuiswedstrijd ook de uitwedstrijd in Eindhoven met 1-0. Wederom door een benutte penalty. Routinier Bassler voltrok deze keer het vonnis.

Net als in Duitsland was PSV voetballend duidelijk de betere ploeg. Hoewel het team van Erik Gerets in de eerste helft niet zoveel kansen kreeg. Kolkka (lat) en Nikiforov (kopbal net over en een schot net naast) hadden de beste kansen. De Duitsers beperkten zich - onder aanvoering van libero Bassler - slechts tot verdedigen. Een goede Duitse combinatie viel de eerste helft niet te bespeuren.

Na de thee zette PSV fel aan en leek het meteen loon naar werken te krijgen. Van Bommel werd in het strafschopgebied gehaakt en arbiter Lopez-Nieto wees resoluut naar de penaltystip. Arnold Bruggink - die een uiterst ongelukkige wedstrijd speelde - nam plaats achter de bal. De Tukker zag zijn inzet echter gekeerd door doelman Georg Koch. Even had PSV nodig om zich te herstellen van deze klap, maar de ploeg herpakte zich en drong fel aan. Het leverde enkele aardige mogelijkheden op, met name schoten vanaf de rand van het strafschopgebied. De bevrijdende treffer wilde echter niet vallen en als zo vaak valt hij dan aan de andere kant. Zo ook nu. Na zeer ongelukkig uitverdedigen van Johann Vogel, veroorzaakte doelman Waterreus (die zijn ploeg met een tweetal fraaie reddingen op de been had gehouden) een strafschop. Bassler liet zich deze kans niet ontnemen en schoot Kaiserslautern naar de halve eindstrijd. Het provocerende gebaar dat hij na zijn doelpunt richting de PSV-supporters maakte ('nu hoor ik jullie niet meer') was echter bedroevend en beneden alle peil. Het stond echter in geen verhouding tot wat er even later zou gebeuren.

Nadat aanvoerder Mark van Bommel zijn tweede gele kaart had ontvangen, kon een aantal 'supporters' van PSV zich niet meer inhouden en begon een deel van het hekwerk op de oost-tribune te slopen. Nadat dit gelukt was bestormden enkelen het veld. Arbiter Lopez-Nieto zag zich genoodzaakt het duel te staken. Onder aanvoering van trainer Gerets en enkele spelers van PSV, alsmede de politie, enkele stewards en de ME, werden de relschoppers weer achter de hekken gedrongen. Na vijftien minuten hervatte de arbiter het duel. Het restant leverde nog enkele kansjes voor PSV en een grote voor Kaiserslautern op, gescoord werd er echter niet meer. En zo werd PSV na 2x 90 minuten weer 'op zijn Duits' uitgeschakeld.

(HK)

Relschoppers ontsieren duel
Een aantal 'supporters' op de Oost-tribune heeft zich vanavond na een aantal emotionele momenten op het veld flink misdragen. Na een benutte strafschop van Basler en een rode kaart voor Mark van Bommel liepen op de tribune de emoties hoog op. In eerste instantie kwam 1 supporter het veld op en werd door de stewarding meteen het veld afgevoerd. Bij het hek waar de supporter het veld had moeten laten stormden tientallen supporters tegen het hek aan, waarna het hek onder grote druk bezweek. Spelers van PSV wisten erger te voorkomen, een staking van 15 minuten was het gevolg. Onder de slachtoffers vielen 2 stewards en 1 agent, alle drie zijn ze afgevoerd naar het ziekenhuis. De misdragingen zullen waarschijnlijk leiden tot forse boetes van de UEFA en diverse stadionverboden voor misdragende supporters.