PSV wint overtuigend van Ajax

De voorsprong op Ajax bedraagt nu 10 punten

24 okt 2004 - Door: ES
John de Jong

PSV en Ajax begonnen matig aan het de eerste topper van het seizoen. Toch straalde PSV vanaf de start meer zelfverzekerdheid uit dan de Amsterdammers. Zonder Alex, die nog altijd geblesseerd is aan zijn grote teen, werd het hart van de PSV-verdediging, net als tegen Roosenborg, gevormd door Cocu en Bouma. En die verdediging stond werkelijk als een huis, waardoor Ajax niet verder kwam dan een paar afstandschoten. Hierbij hoefde doelman Gomes meestal niet eens in actie te komen.

Maar PSV deed meer dan goed verdedigen. Op het middenveld werd steeds met succes gezocht naar de vrije man. Vanuit fraaie combinaties rond de middenlijn, wisten de Eindhovenaren regelmatig venijnige passjes te versturen naar de flankspelers Park en Farfán. Ook Lee, die regelmatig naar voren opstoomde, werd zo nu en dan in de gelegenheid gesteld om gevaar te stichten. Zo ontstond ook de openingstreffer. De Koreaan kreeg de bal aan de zijkant toegespeeld, kapte deze naar zijn rechter voet en haalde uit. Het schot hobbelde richting het doel van Lobont, die frappant genoeg geen vat kreeg op de bal. Via de handen van de Roemeen dwarrelde het schot over de doellijn.

Zo was het zes minuten voor rust 1-0 voor PSV. Vier minuten na rust was het weer raak en weer was Lee betrokken bij het doelpunt. De Koreaan, die na afloop werd uitgeroepen tot 'man of the match', gaf voor op De Jong, die het kopduel won van de zwak verdedigende Ajacieden. Met een stuit verdween de bal wederom achter Lobont, die op dat moment gedacht moet hebben, dat het niet veel erger zou kunnen worden. Helaas voor hem was dat niet het geval. In de 56ste minuut probeerde de doelman Park buiten zijn doelgebied de bal te ontnemen. Lobont sprong hoog op en verdraaide zijn knie bij het neerkomen. Hans Vonk nam vervolgens, bij afwezigheid van Stekelenburg, zijn plaats in het doel in.

Een kwartier na deze wissel verklaarde zijn collega aan de overkant zich solidair met de Ajax-goalie. Bij een ogenschijnlijk perfecte uittrap, voelde PSV-keeper Gomes een stekende pijn in de lies en stortte ter aarde. Ook hij werd vervangen door een routinier: Edwin Zoetebier.

Uitgespeelde kansen bleven echter ook in de tweede helft uit. Wel was er nog een schot op de paal van Van der Vaart. Invaller Beasley was eveneens dichtbij een doelpunt, toen hij met de bal aan de voet de zestienmeter binnenliep. Zijn schot werd gekeerd door de keeper, waardoor de wedstrijd eindigde in een 2-0 zege voor PSV, dat hierdoor een voorsprong van 10 punten heeft op de concurent uit Amsterdam. Naast PSV lijkt nu alleen Feyenoord nog kans te maken op het herfst-kampioenschap. Die ploeg won later op de dag van RKC.