PSV wordt vernederd door Panathinaikos

PSV verliest laatste groepswedstrijd in Poule E

8 dec 2004 - Door: ES
Johann Vonlanthen

PSV had vanavond in de laatste poulewedstrijd van de Champions League moeite om haar ritme te vinden. Wellicht kwam dit doordat coach Guus Hiddink het één en ander gewijzigd had in zijn basisopstelling. Zo stond Farfàn in de spits en stond Fehèr als vervanger van Ooijer op de rechtsbackpositie. Er ontstond wat verwarring, omdat de Hongaar voortdurend naar binnen trok. Hierdoor kwam Van Bommel als een veredelde rechtsback te spelen. Ook de rol van Cocu was opvallend. De man die doorgaans achterin rondloopt om zich te bemoeien met de organisatie, was in de eerste helft vrijwel voortdurend voorin te vinden. Waarschijnlijk wilde de routinier dolgraag scoren, omdat hij vandaag zijn honderdste Europese wedstrijd speelde.

Zodoende miste er vanavond iets in de zo vertrouwde degelijkheid bij PSV. Er vielen zowaar gaten in de verdediging te bespeuren en zo nu en dan mocht Panathinaikos hiervan profiteren. De Grieken verstuurden in de eerste helft een paar listige voorzetjes, die dwars door de PSV-verdediging heen sneden. Bij de openingstreffer van Papadopoulos was er zelfs sprake van een enorme dekkingsfout. Zodoende kon hij de voorzet vanaf links eenvoudig intikken.

Gelukkig maakte PSV niet veel later gelijk. Cocu, die zoals gezegd een aanvallende rol beklede, kopte een voorzet door op de inkomende Beasley. De Amerikaan wipte de bal prachtig over de uitkomende doelman. Lang kon PSV echter niet genieten van de gelijke stand, omdat de ploeg tegen het einde van de eerste helft een penalty te verwerken kreeg. Gomes was ver uit zijn doel gekomen en vloerde daar de snelle Konstantinidis. Gelukkig kreeg de Braziliaan ‘slechts’ geel. De Duitser Munch was het die de penalty nam en de bal in de linker hoek schoot, ver buiten het bereik van Gomes, die de andere hoek gekozen had.

In de tweede helft ging het iets beter met PSV. In het begin speelde de ploeg nog altijd slecht, en kreeg het de 3-1 om de oren. Wederom was het Munch die het net vond. De middenvelder mocht vanaf de rand zestienmeter vrij inschieten. Park en Vogel stonden erbij en zagen hoe de bal via de binnenkant van de paal doel trof. Toen Vonlanthen inviel voor Fehèr werd er echter iets meer druk op de tegenstander uitgeoefend. Van Bommel nam de positie van de Fehèr deels over, zoals hij dat eigenlijk al de hele tijd gedaan had. In deze fase was PSV de gevaarlijkste ploeg, maar de Eindhovenaren hadden pech; heel veel pech.

Zo was er een penalty voor Van Bommel, nadat Park door de doelman was gevloerd. Net als Gomes kreeg ook Galinovic geel voor zijn overtreding. Van Bommel schoot de bal vanaf elf meter blind richting de linkerhoek, precies daar waar de doelman de bal verwachtte. Hij stopte het schot. Niet veel later werd PSV door de scheidsrechter een zuiver doelpunt onthouden. Lee stopte de bal voor de achterlijn en gaf voor op Park, die keurig afrondde. De grensrechter oordeelde echter ten onrechte dat Lee zijn assist achter de lijn gegeven had. Op dat moment had het dus 3-3 moeten zijn, maar stond het nog altijd 3-1 in het voordeel van de Grieken. Toen Lamey, die was ingevallen voor Alex, een fatale blunder maakte, verscheen zelfs de 4-1 op het scoreboard en was het over en sluiten.

Arsenal won in de tussentijd van Rosenborg en staat nu bovenaan in de poule. De Londenaren hebben evenveel punten als PSV, maar hebben in de onderlinge confrontaties beter gepresteerd. PSV zal zich niet al te druk maken om de nederlaag. De ploeg is door naar de volgende ronde en gaat zich nu voorbereiden op de ‘clash’ met Feyenoord van aanstaande zondag.