Supportersvereniging PSV
Een echte FAN is LID!
Home > Nieuws > Toch invoering pasfotoregistratie Ún play-offs!
Een echte FAN is LID!

Nog geen lid?
Meld je nu dan aan!

Toch invoering pasfotoregistratie Ún play-offs!

Bericht van de SOVS

19 jan 2006 - Door: DvG

Op woensdag 18 januari 2006 is de Interdisciplinaire Stuurgroep Voetbalvandalisme en -Geweld te Den Haag bijeen geweest. Centrale vraag was of de KNVB en clubs in voldoende mate invulling hebben gegeven aan de invoering van de diverse uitvoeringsmaatregelen om ook voor de competities 2006-2007 en daarop volgende jaren toestemming te krijgen voor de play-offs.
Op het allerlaatste moment stuurt minister Remkes nog een brief aan de Stuurgroep waarin hij zich beklaagt over het standpunt van de clubs (geen integrale invoering van pasfotoregistratie en in plaats daarvan pilots met biometrische gegevens voor degenen met een stadionverbod) en de deal die hierover blijkbaar zou zijn gesloten tussen KNVB en VNG. De minister dringt er bij de burgemeesters op aan te blijven vasthouden aan generieke invoering.

Opvallend in de brief is overigens dat de minister er blijkbaar van uit gaat dat de voorgestelde pilots biometrie gericht zouden zijn op alle seizoenkaarthouders, zoals bij de "normale" pasfotoregistratie. In dat geval zou hij er gelijk in hebben dat het nog een aanzienlijke verzwaring zou zijn van wat nu aan de orde is en waartegen KNVB, clubs en supporters zo fel tegen protesteren. Dat is dus natuurlijk niet het geval. De pilots biometrie dienen alleen te zijn gericht op degenen met een stadionverbod. Een dadergerichte aanpak die voor de SOVS en supportersclubs acceptabel is.

De Telegraaf plaatst op haar website op woensdagavond al een bericht over de brief van Remkes, maar koppelt volkomen ten onrechte daaraan al de conclusie dat de clubs en burgemeesters hebben besloten om af te stappen van de pasfotoregistratie en de pilots biometrie bij Ajax, Feyenoord en Vitesse te laten plaatsvinden. De krant haalt daarbij passages uit de brief van Remkes aan en presenteert die als besluiten van de Stuurgroep. Volkomen ten onrechte. Negeren dit bericht dus, want er klopt ten aanzien van de weergegeven besluitvorming dus helemaal niks van.

Wat wel klopt: de ketenpartners hebben in meerderheid besloten dat ook de komende seizoenen play-off wedstrijden worden gespeeld en dat alle uitvoeringsmaatregelen worden ingevoerd. De KNVB en clubs zijn dus uiteindelijke toch overstag gegaan en hebben de play-offs toch weer belangrijker gevonden dan alle supportersonvriendelijke maatregelen. Dat houdt onder meer in dat er een generieke invoering komt van de pasfotoregistratie, maar dat daarbij een ontheffingsmogelijkheid wordt geschapen voor lokale partijen (burgemeester, politie, club) die menen dat bij hen een dergelijke pasfotoregistratie niet nodig is.

De SOVS heeft al aangekondigd zich te beraden hoe verder te gaan ten aanzien van play-offs, pasfotoregistratie, uitkaartsysteem, toenemende combiregelingen en andere maatregelen. Maar dat dit niet geacceptterd wordt moge duidelijk zijn.

Laatst bijgewerkt : 19 jan 2006 - 22:04