Home > Nieuws > PSV boekt dikverdiend gelijkspel tegen Sampdoria

PSV boekt dikverdiend gelijkspel tegen Sampdoria

17 sep 2010 - Bron: Noel van de Laar
Dzsudzsák

EINDHOVEN - De eerste Europese test voor PSV is in een gelijkspel geëindigd. Na een eenzijdige wedstrijd, waarin PSV heer en meester was, maar het keer op keer faalde in de afronding, wist Sampdoria na zesentwintig minuten wel de score te openen. De gelijkmaker liet lang op zich wachten, maar kwam er uiteindelijk toch in de 88e minuut door Balázs Dzsudzsák.

In een weinig gevuld stadion wisten de sfeermakers op Oost PSV toch voldoende en non-stop te ondersteunen. PSV begon met de steun in de rug aanvallend aan het duel, en dat resulteerde in een aantal kansen, maar de Italianen kwamen nauwelijks in gevaar.

PSV moest het in de eerste helft vooral hebben van de snelheid van Balázs Dzsudzsák, die de verdediging van Sampdoria diverse malen in verlegenheid bracht. De Italianen hadden handen en voeten nodig om Dzsudzsák te stoppen, en dat leverde PSV dan ook weer een aantal (gevaarlijke) vrije trappen op.

In tegenstelling tot de thuisvakken van PSV, zat het uitvak wel nagenoeg vol, en ook de meegereisde Italianen lieten zich vocaal diverse keren horen. Dat zorgde voor het tafereel dat het bezoekende publiek op sommige momenten boven de harde kern van PSV uit kwam. Ook bij de spelers van Sampdoria zal dit opmerkelijk gevonden zijn.

In de 22e minuut is de eerste goal van PSV een feit. Marcus Berg staat op de juiste plek om de bal af te ronden nadat keeper Curci hem niet onder controle kreeg. Helaas stond Berg op het moment van het schot van Dzsudzsák in buitenspelpositie, en is het twee minuten later wel raak aan de andere kant als Fabrizio Cacciatore de bal vrij in kan koppen.

PSV besloot op zoek te gaan naar de gelijkmaker, met Ibrahim Afellay als spil op het middenveld. Diezelfde Afellay moest het diverse keren ontgelden voor een vermeende elleboogstoot twee minuten eerder. Na vier overtredingen besloot de scheidsrechter Daniele Mannini te bestraffen voor overduidelijke obstructie met een gele kaart. Vijf minuten later is het weer raak, als Koman een gele kaart krijgt voor een soortgelijke actie. Die voortdurende overtredingen halen een beetje de angel uit het spel van PSV met als gevolg dat PSV de eerste helft hetzelfde eindigt als in de wedstrijd tegen NEC, met een 0-1 achterstand.

De tweede helft begon PSV behoorlijk slordig met het balbezit. Zo leverde Erik Pieters de bal zomaar in bij Cacciatore waaruit Sampdoria gevaarlijk werd. In de stromende regen had PSV het dan ook duidelijk moeilijk het spel te maken tegen de afwachtende, Italiaanse catenacciovoetballers. De enige voetballer bij PSV die wel lekker in de wedstrijd zat was Ibrahim Afellay, maar een zwaluw maakt nog geen zomer, en dus kwam PSV ook maar sporadisch voor het doel van Gianluca Curcu, voormalig jeugdtalent van AS Roma.

In de 53e minuut is het Balázs Dzsudzsák met een van richting veranderd schot die over het doel heen vloog. Bij de corner die daarop volgde zag Curci er niet lekker uit, en de bal kon maar ternauwernood over de achterlijn gewerkt worden door Gastaldello voor een tweede corner. Hutchinson kon daaruit koppen, maar kopte een centimeter naast het doel.

Uit deze kansen kreeg PSV weer wat vertrouwen, en konden ze toch weer wat meer naar voren voetballen en kansen creëren. Zo kwam er ook een levensgrote kans voor Afellay, die in een keer vrijstond voor de keeper. Hij haalde uit, maar raakte de bal daar niet lekker bij en die ging dan ook twee meter naast het doel.

De eerste gele kaart voor PSV kwam op naam van Dzsudzsák. Geel, waar het ook rood had kunnen zijn vanwege natrappen. Of hij het ook zo bedoelde is de vraag, het zag er meer uit als verkeerd getimede actie waarbij geel op zijn plaats was.

Voor PSV leek het de wedstrijd van de gemiste kansen te gaan worden. De wedstrijdverhouding leek een beetje op die van een dag eerder toen Ajax bij Real Madrid op bezoek ging. Het verschil is dat Real Madrid wel twee keer wist te scoren en geen goals tegen kreeg.

Het hele stadion had zich neergelegd bij de 0-1 nederlaag, tot de 88e minuut als keeper Curci wederom de bal niet klem heeft. De bal valt uiteindelijk recht voor de voeten van Jonathan Reis, maar die stond in buitenspelsituatie en wist de bal ook niet in het doel te werken. Wederom een gemiste kans dus. Dan nog geen minuut later wordt Erik Pieters aan zijn shirt getrokken door invaller Marco Padalino, wat die laatste op een gele kaart komt te staan. De vrije trap werd nog weggekopt door de verdediging, waarna die recht voor de voeten van Dzsudzsák viel die keurig in de hoek afrondde.

Zo heeft PSV, terwijl niemand daar nog rekening mee hield, toch nog een punt overgehouden aan de wedstrijd tegen Sampdoria. Een punt waar ze achteraf gezien qua kansen over kunnen klagen, maar waarbij vooral de opluchting overheerst.

De vizieren moeten nu weer op Roda JC, dat aanstaande zondag staat te wachten in Kerkrade. Hopelijk weet PSV de drie punten daar wel mee te nemen.