PSV wint eenvoudig van Debreceni VSC

4 nov 2010
Afellay

Door: Noël van de Laar

EINDHOVEN – PSV heeft de kwalificatie voor de volgende ronde in de Europa League bijna binnen. In Eindhoven werd met na een vrij eenvoudige wedstrijd met 3-0 gewonnen van het Hongaarse Debreceni VSC. De eindstand was te danken aan doelpunten van Ibrahim Afellay en Jonathan Reis in de eerste en Stijn Wuytens in de tweede helft.

PSV begon de wedstrijd in dezelfde opstelling als tegen FC Twente. Debrecen kende een opstelling die voor veel gefronste wenkbrauwen. Niet vanwege bekende voetballers maar vanwege de rugnummers met veel hoge cijfers.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd natuurlijk door iedereen een overwinning voor PSV verwacht. Ook de trainer van Debrecen had al een nederlaag ingecalculeerd. Toch was het Debrecen dat de eerste kansen creëerde in de openingsfase van de wedstrijd. Scoren deden ze echter nog niet.

Naarmate de wedstrijd vorderde kwamen er steeds meer miscommunicaties tussen de keeper en de verdediging van Debrecen. Dit leverde veel hachelijke momenten op voor het Hongaarse doel en automatisch ook voor veel kansen voor PSV. Zorgvuldig werd er niet mee omgegaan en na twintig minuten stond dan ook nog altijd dezelfde stand op het scorebord als waar de wedstrijd mee begonnen is, 0-0.

In de tweeëntwintigste minuut was het dan toch raak. Afellay kreeg de bal aangespeeld van Hutchinson, liep een beetje op richting het doel en besloot toen maar eens uit te halen. Het schot verdween rechtsonder in de hoek en dus het doel van Malinauskas, 1-0.

PSV leek deze stand wel prima te vinden en ging wat meer achterover leunen. Mede daardoor wist Debrecen toch wat ruimte te creëeren, zonder echt gevaarlijk te worden. PSV hoefde af en toe maar een keer druk te zetten om voor gevaar te zorgen. De verdediging van Debrecen wist daar niet goed mee om te gaan wat af en toe tot humoristische taferelen leidde.

Toch nog voor de rust een absoluut hoogtepunt van de wedstrijd voor PSV. Ola Toivonen kreeg de bal aangespeeld door Erik Pieters, liep een paar meter richting het doel, passte vervolgens op Jonathan Reis die met een bekeken hakballetje teruglegde op Toivonen. Die haalde vervolgens uit, maar het schot spatte uiteen op de paal. Bij vlagen oogstrelend voetbal door PSV.

Twee minuten later is het wel raak als Toivonen opnieuw opkomt, overspeelt naar de gereedstaande Jonathan Reis die vervolgens met een slap rollertje afrondt. Zo stelt PSV nog voor rust orde op zaken en gingen we rusten met een 2-0 tussenstand.

De tweede helft begon voor PSV met een spelerswijziging. Wilfred Bouma werd vervangen door Maza Rodriguez. Geen risico’s, zal Rutten gedacht hebben. Zondag wacht immers FC Utrecht weer in de Galgenwaard.

Debrecen kreeg direct na rust diverse mogelijkheden. Ze kwamen in de eerste helft enkel sporadisch voorbij de verdediging van PSV, dus probeerden ze het opportunistisch van afstand. Dit leverde enkele gevaarlijke momenten op, maar Andreas Isaksson stond erg goed en geconcentreerd te keepen en behoedde PSV dus diverse keren voor de aansluitingstreffer van de Hongaren.

Toch wist ook PSV regelmatig voor gevaar te zorgen voor het Hongaarse doel. Jeremain Lens stond alleen niet op scherp en kopte voor open doel hoog over. Na tien minuten warm gelopen te hebben en daarbij hartstochtelijk door de twaalfde man toegezongen te zijn mocht Otman Bakkal ook nog zijn invalbeurt maken. Jeremain Lens, die niet echt lekker in de wedstrijd zat, werd dus van het veld gehaald.

Twee minuten later is er weer een grote kans voor PSV als Bakkal doorkomt op de rechtervleugel. Bakkal zag Reis vrij staan in de zestien en speelde hem met een lage pass naar Reis. Reis draaide eens en zag Toivonen zich aanbieden, die legde af op Dzsudzsák die vernietigend uithaalde. Zijn schot belandde op de paal en zo bleef het voorlopig nog 2-0.

In de overige speeltijd was het Stijn Wuytens die toch nog even aanzette en zichzelf wilde presenteren aan Fred Rutten. Na een keurige individuele actie rondt hij uitstekend af en tekent op die manier voor de 3-0. Voor PSV dus een uitstekend resultaat, en voor Debrecen een ingecalculeerd verlies waardoor ze na vier poulewedstrijden al uitgeschakeld zijn voor verdere deelname en dus Europese overwintering. Voor PSV was dit duidelijk een tussendoortje tussen de topper PSV-FC Twente en semi-topper FC Utrecht-PSV, die aanstaande zondag op het programma staat.