Home > Nieuws > PSV boekt zwaarbevochten overwinning in Utrecht

PSV boekt zwaarbevochten overwinning in Utrecht

7 nov 2010 - Door: ST
Dzsudzsák

Door Noël van de Laar

PSV heeft na het Europese tussendoortje tegen Debreceni VSC goede zaken gedaan. In de Utrechtse Galgenwaard werd het 1-2. Man van de wedstrijd was Jan Wegereef die met diverse dubieuze beslissingen een op voorhand aantrekkelijk affiche kapot heeft gefloten. Met twee rode kaarten, een strafschop en een schitterend Utrechts doelpunt is het geëindigd in een erg vreemd duel.

De wedstrijd begon voor PSV met één wijziging ten opzichte van de wedstrijd van afgelopen donderdag tegen Debreceni VSC. Fred Rutten koos ervoor om Jeremain Lens dit keer op de bank te zetten en zodoende kreeg Otman Bakkal de kans zich vanaf het begin van de wedstrijd te laten zien.

PSV begon wisselvallig aan de wedstrijd in Utrecht. Zeker achterin lieten ze af en toe grote steken vallen met als gevolg dat Barry Maguire al na twee minuten vrije doorgang had naar Andreas Isaksson. Gelukkig voor PSV schrok Maguire daar zelf ook van en werd de bal uiteindelijk eenvoudig in de handen van Isaksson geschoten. FC Utrecht had de toon gezet voor een mooie voetbalmiddag, waarbij PSV opnieuw de kans kreeg uit te lopen op Ajax, dat eerder vandaag verloor van ADO Den Haag in eigen huis.

Met name in de eerste twintig minuten kon PSV geen echte vuist maken tegen de ploeg die Celtic uitschakelde en het ook Liverpool knap lastig wist te maken. Maar na die twintigste minuut leek er bij PSV iets te veranderen in de speelstijl. Afellay en Bakkal wisselden vaak van positie en het is dan ook in de zesentwintigste minuut Balázs Dzsudzsák die de score weet te openen na een foutje van Michel Vorm. Uit de rebound scoorde Dzsudzsák door de bal knap door de benen van Michel Vorm te tikken, en zo kwam PSV niet geheel verdiend op 0-1.

PSV deed het daarna weer wat rustiger aan, getuige ook het veelvuldig rondspelen van de bal in de eigen defensie, waarbij Isaksson ook totaal geen haast maakte bij het nemen van zijn doeltrappen.

Daarnaast werd er in de eenendertigste minuut een nieuw dieptepunt bereikt in de toch al veelbewogen carričre van Jonathan Reis. Wegereef zag Reis een slaande beweging maken ten opzichte van centrale verdediger Alje Schut die vervolgens zwaar aangeslagen naar de grond ging. Wegereef kon in zijn ogen dan ook niet anders dan Reis de rode kaart tonen. De vraag is of de KNVB ook daadwerkelijk de rode kaart honoreert of de zaak zal seponeren.

Daarna was het vooral afwachten hoe PSV met deze klap in het gezicht om zou gaan. Zestig minuten met tien man is altijd lastig en alle spelers zullen een stapje extra moeten zetten, met als gevolg dat de spelers ook sneller vermoeid zouden raken. De voorsprong werd in ieder geval behouden tot de rust. FC Utrecht leek niet in goeden doen vandaag en eigenlijk zou PSV ook met tien tegen elf de drie punten mee naar Eindhoven moeten kunnen nemen. Op slag van rust had Ola Toivonen zelfs nog de 0-2 op zijn schoen, maar een geweldige reflex van Michel Vorm voorkwam erger voor Utrecht.

Het was duidelijk dat Ton du Chatinier het in de tweede helft uit een ander vaatje ging tappen. Ricky van Wolfswinkel mocht in de kleedkamer blijven en voor hem in de plaats kwam Frank Demouge. Bij PSV werd Ola Toivonen centraal in de voorhoede gepositioneerd, met als gevolg dat Bakkal zich vaker terug moest laten zakken op het middenveld.
De vooraf veel besproken scheidsrechter Jan Wegereef floot vandaag wederom erg dubieus. Zo was de rode kaart voor Jonathan Reis erg zwaar bestraft en valt die in dezelfde categorie als de rode kaart van Vurnon Anita tegen Excelsior van een paar weken geleden. In de vierenvijftigste minuut werd FC Utrecht een strafschop onthouden na een overtreding van Erik Pieters. Acht minuten later was het de op scherp staande linksback van FC Utrecht die een overtreding op Toivonen leek te maken, maar opnieuw oordeelde Wegereef anders en besloot voor een vrije trap in het voordeel van FC Utrecht te fluiten.

Het was in de tweede helft vooral wachten op het offensief van FC Utrecht. Dat barstte dan ook los vanaf de vijfenzestigste minuut ware het niet dat FC Utrecht keer op keer stuitte op een uitstekend keepende Isaksson. PSV kwam er via de counter slechts sporadisch af en toe uit. Zo ook in de vijfenzeventigste minuut als Ola Toivonen er uit komt en van achteren neergetikt lijkt te worden in het zestienmetergebied. Er leek niet zoveel aan de hand te zijn, maar Wegereef besloot PSV toch een strafschop toe te kennen. Balázs Dzsudzsák mocht aanleggen en schoot via de binnenkant van de paal binnen, 0-2. De aanrichter Jacob Lensky werd bovendien evenals Reis naar de kleedkamer gestuurd met een rode kaart.
De Utrechtse aanhang kon dit absoluut niet waarderen en verstuurden spreekkoren aan het adres van Wegereef het stadion in. Nadat de club de supporters opriep te stoppen met de spreekkoren werden er dan ook harde stadiongeluiden afgespeeld om ze de mond te snoeren. Dit miste echter ieder effect, de aanhang werd alleen maar bozer en begonnen alleen maar meer en harder Wegereef te bejegenen.

Na de 0-2 van Dzsudzsák zat de wedstrijd op slot en leek PSV het gemakkelijk uit te gaan spelen. Totdat Dries Mertens het zestienmetergebied in loopt en de bal voorgeeft op Frank Demouge. Het leek een mislukte voorzet maar een weergaloos moment van Demouge zorgde voor een nog weergalozere goal. Zo bracht FC Utrecht de spanning weer terug in de wedstrijd en stond het weer 1-2.

Zo werd het toch nog even billen knijpen voor PSV, en kwamen ze nog een aantal keer erg goed weg maar konden ze de zwaarbevochten drie punten toch mee terug nemen naar Eindhoven. Duidelijk is wel dat er over deze wedstrijd en met name deze scheidsrechter nog veel nagepraat zal gaan worden. De man of the match aan PSV-zijde was duidelijk Andreas Isaksson die de club keer op keer voor de gelijkmaker behoedt heeft vandaag.