Home > Nieuws > PSV verliest zicht op de landstitel in Rotterdam

PSV verliest zicht op de landstitel in Rotterdam

25 apr 2011

ROTTERDAM – Feyenoord heeft in de Kuip revanche genomen voor de 10-0 overwinning van PSV eerder dit seizoen. In Rotterdam werd het uiteindelijk 3-1 door twee doelpunten van uitblinker Wijnaldum, een goal van Luc Castaignos. De doelpuntenmaker aan de zijde van PSV kwam van de voet van Ola Toivonen, die op weergaloze wijze wist te scoren. Scheidsrechter Björn Kuipers speelde een ernstig dubieuze rol bij de nederlaag door een lichte overtreding van Orlando Engelaar met de rode kaart te bestraffen.

Door Noël van de Laar

Na de overwinning van FC Twente op ADO eerder dit weekend wist PSV wat het haar te doen stond. Winnen, om gelijke tred te houden met de Tukkers én om het ene puntje voorsprong op de club uit Amsterdam te behouden. Na de eerdere 10-0 overwinning eerder dit seizoen op Feyenoord, wist PSV dat de tegenstander gebrand zou zijn op eerherstel voor die vernedering. Aan de andere kant zouden veel supporters van Feyenoord weer PSV willen laten winnen om op die manier maar te voorkomen dat Ajax met de titel aan de haal gaat. Kortom, reden genoeg voor een boeiende en spectaculaire wedstrijd.

Hartstochtelijk ondersteund door de meest trouwe aanhang van Nederland is het Feyenoord dat aandringt in de openingsfase. Tot echte kansen leidde dat nog niet voor de thuisploeg. Sterker nog, de eerste grote kans van de wedstrijd is voor PSV. Na een corner van Dzsudzsák komt de afvallende bal recht voor de voeten van Stanislav Manolev die de bal vanuit de draai op de lat schiet. Nog geen minuut later is het weer Manolev die na een vrije trap van de Hongaar de bal in de handen van Erwin Mulder kopt. PSV lijkt te groeien in de wedstrijd, maar Feyenoord voetbalt erg opportunistisch en blijft continue voor gevaar zorgen in de omschakeling. Zo ook na elf minuten als Leroy Fer op wilskracht door de zestien breekt en uit kan halen. Gelukkig maakt Isaksson ook vandaag weer een erg sterke en zelfverzekerde indruk.

Waar PSV er aanvallend steeds minder aan te pas kwam was het Feyenoord dat ne een klein half uur voetballen op voorsprong komt als de bal van rechts voorgegeven wordt door Leroy Fer. Wijnaldum staat volledig vrij voor het doel en kopt hem hard en tegendraads in het doel achter Isaksson. Met diezelfde 1-0 achterstand werd ook de rust bereikt. Voor PSV was het duidelijk dat het hier moest winnen als ze de titelaspiraties waar wilden maken. Daarom werd in de rust Atiba Hutchinson in de kleedkamer gehouden en vervangen door Ola Toivonen.

Na slechts acht minuten voetballen kon dit nieuwe strijdplan van Fred Rutten alweer de prullenbak in. Orlando Engelaar maakte een tackle op de bal die op dat moment in bezit van Luc Castaignos was. De scheidsrechter, die toch al niet veel in het voordeel van PSV floot, bedacht zich geen moment en trok de rode kaart uit zijn borstzak voor de aanvoerder van PSV. Met tien man lijkt PSV verslagen, maar toch is er nog een laatste stuiptrekking. Labyad kan helemaal alleen af op het doel van Erwin Mulder. Met de buitenkant van de rechterschoen weet Labyad de paal te raken. De afvallende bal komt ongeveer vijfentwintig meter van het doel, recht voor de voeten van Ola Toivonen. Die bedenkt zich geen moment en krult de bal recht in de kruising.

Het was inderdaad een stuiptrekking, want nog geen vier minuten later is het een identieke situatie als waarop de 1-0 viel in de eerste helft. Wederom is het Wijnaldum die vrij voor het doel in kan koppen en dat niet achterwege laat en zo de stand weer naar het voordeel van Feyenoord trekt. PSV lijkt op dat moment rijp voor de slachtbank, maar heeft het geluk dat ze Isaksson op doel hebben staan. Hij redt PSV diverse keren op momenten dat de beslissing op de schoenen van Feyenoorders leek te liggen. Daarmee bleef de wedstrijd spannend. Maar de uiteindelijke beslissing viel uiteindelijk alsnog. Na tachtig minuten voetballen weet Luc Castaignos de bal binnen te prikken en zodoende de 3-1 op het scorebord te werken.

Aan die stand werd niks meer gewijzigd. PSV is de grote verliezer van dit weekend, zoals er elk weekend een andere grote verliezer is geweest tot nu toe. Ajax en FC Twente maakten immers geen fout en wisten beiden hun wedstrijden te winnen. Volgende week zal PSV weer vol aan de bak moeten om Ajax en FC Twente toch weer terug te halen op de ranglijst en zodoende de minimale doelstelling van het halen van de Champions League veilig te stellen. PSV is dan wel in de wetenschap dat het volgende week aantreedt zonder de geschorste Pieters, Manolev, Engelaar en Lens. Het wordt dus weer een hele klus voor Rutten om een geschikte basiself op te stellen voor de wedstrijd tegen Vitesse.

Laatst bijgewerkt : 25 apr 2011 - 9:00