Home > Nieuws > PSV wint met veel moeite van NAC

PSV wint met veel moeite van NAC

10 dec 2011 - Door: ST
Mertens

PSV heeft de kater van vorige week tegen Feyenoord weg weten te spoelen met een 1-0 overwinning op NAC. De uitslag is een juiste weergave van de verhoudingen, want PSV had alle moeite om de ban te breken. Desondanks viel het doelpunt in de slotfase van de eerste helft, na een harde knal van Dries Mertens die zodoende aantekende voor zijn dertiende doelpunt van dit seizoen.

Door: Noël van de Laar

Na de verloren competitiewedstrijd tegen Feyenoord van vorige week die gelukkig voor PSV zonder schade bleef door het puntenverlies van de koploper uit Alkmaar stond vandaag de wedstrijd tegen NAC in het teken van herdenken. Zo werd er een wandsculptuur onthuld van de in juni plotseling overleden Jan van Beveren, was er aandacht voor de vijfenzestigste verjaardag van ‘Mr.PSV’ Willy van der Kuijlen en werd er stilgestaan bij het winnen van de prestigieuze UEFA Cup in 1978. Maar bovenal ging de ploeg van Fred Rutten vandaag op zoek naar eerherstel, om de wonden van de geleden nederlaag in Rotterdam weg te spoelen.

Na een indrukwekkende minuut stilte voor Jan van Beveren was er na dertig seconden al bijna de 1-0 nadat Toivonen doorbrak via een steekpass van Kevin Strootman. Toivonen ging alleen door op het doel en gaf vervolgens af op de meegelopen Tim Matavz die het net nog niet wist te vinden. Daarna verliep de wedstrijd in een te laag tempo om NAC echt pijn te doen. Het eerste doelpunt van de wedstrijd liet dan ook redelijk lang op zich wachten. Na zevenendertig minuten voetbal was het dan toch een individuele actie van Dries Mertens die de basis legde voor de 1-0. Na twee man voorbij gesneld te zijn haalde hij de trekker op de rand van de zestien over en verdween de bal via de vuisten van Jelle ten Rouwelaar alsnog in de netten waardoor PSV met een voorsprong de rust inging. Dat die stand 1-0 bleef had PSV met name aan zichzelf te wijten doordat ze nog drie opgelegde kansen wisten te missen.

PSV en NAC begonnen beiden zonder wissels aan de tweede helft. Wel liet Rutten Jeremain Lens en Jan Vennegoor of Hesselink warmlopen om uiteindelijk hun opwachting te mogen gaan maken. Waar Dries Mertens na een kwartier de 2-0 op zijn slof had na een een-tweetje met Tim Matavz kon NAC op de counter de gelijkmaker binnenmaken. Op aangeven van Lurling stonden er drie man in een geel shirt voor het doel van Isaksson. De eerste twijfelde, de tweede ook en de derde, Santi Kolk liet de bal onhandig van zijn voet af stuiteren recht in de handen van Isaksson. Twee minuten later is er een identieke situatie. Wederom op aangeven van Lurling schoot Santi Kolk deze keer de bal hard en onberispelijk in de kruising. Helaas voor NAC wel vanuit een buitenspelsituatie waardoor de goal geannuleerd werd en PSV dus haar voorsprong behield.

Twee minuten voor de afgekeurde goal was Tim Matavz naar de kant gehaald. Rutten was duidelijk niet tevreden over de Sloveen die zodoende geen goede beurt maakte bij de trainer. Zodoende mocht Jan Vennegoor of Hesselink voor het eerst dit seizoen langer dan twintig minuten meedoen. Nog eens vijf minuten later mocht ook Labyad zich gaan melden in de dug-out en mocht Jeremain Lens nog twintig minuten meespelen. Het eerste balcontact van laatstgenoemde was direct gevaarlijk door middel van een voorzet, maar werd er niet van geprofiteerd door zijn ploeggenoten.

Waar NAC eerder dit seizoen Ajax verraste door in twee minuten een 2-0 achterstand ongedaan te maken, poogde de trainer van NAC dat vandaag ook te doen in Eindhoven. Met nog tien minuten op de klok bracht hij een aanvaller voor een middenvelder, in de hoop toch nog een punt mee te mogen nemen naar Breda. De bezoekers slaagden echter niet in die test, maar de wedstrijd bleef wel tot het einde toe spannend omdat ook PSV de wedstrijd weigerde in het slot te duwen. Ook was er nog in de laatste minuut van de blessuretijd een vervelend moment voor invaller Lens. Nadat hij na een beslissing van Bas Nijhuis boos de bal wegtrapte kreeg hij een gele kaart. Vervolgens kreeg hij direct daarna zijn tweede nadat hij in de weg liep bij een vrije trap van NAC, wat dus betekende dat Lens het eindsignaal niet meemaakte op het veld. Desondanks bleef de eindstand steken op 1-0, wat typerend is voor PSV dit seizoen. Met uitzondering van de wedstrijd tegen Ajax werden er grote overwinningen geboekt op respectievelijk Excelsior, Roda JC, FC Groningen terwijl het de wedstrijden tegen RKC, FC Utrecht en nu dus NAC Breda met miniem verschil winnend wist af te sluiten.

Terwijl PSV donderdag eerst nog een verplicht nummertje dient af te werken tegen Rapid Boekarest, een duel dat feitelijk gezien alleen nog maar om de prestige gespeeld wordt. Volgend weekend is er dan nog de hele lastige uitwedstrijd tegen SC Heerenveen, een ploeg die met de overwinning van vandaag al dertien wedstrijden ongeslagen is, de langstlopende reeks van de eredivisie op dit moment.