Home > Nieuws > PSV wint na een puike eerste helft van De Graafschap

PSV wint na een puike eerste helft van De Graafschap

12 feb 2012
Mertens

EINDHOVEN –PSV heeft in de wedstrijd tegen De Graafschap goede zaken gedaan in de strijd om de landstitel. In eigen huis versloeg de ploeg van Fred Rutten de Doetinchemmers met 4-1 en zodoende houdt het de gelijke tred met medekoploper AZ. Het doelsaldo van PSV is echter een stuk beter dan het doelsaldo van de ploeg uit Alkmaar. Alle doelpunten van PSV werden gemaakt in de eerste helft. Dries Mertens scoorde vanaf elf meter al na zes minuten. Zijn goal werd opgevolgd door treffers van Toivonen, Tim Matavz en Jeremain Lens. Tegentreffer werd in de tweede helft gescoord door debutant Vermouth.

Door: Noël van de Laar

Door het gevoelige puntverlies van vorige week in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo is PSV van koploper weer terug als achtervolger van AZ, doordat AZ haar inhaalwedstrijd bij ADO Den Haag met 0-6 en de reguliere competitiewedstrijd tegen Excelsior met 2-0 wist te winnen. Daardoor staan de Alkmaarders drie punten voor op PSV, maar hebben zij wel een wedstrijd minder gespeeld. FC Twente verloor haar wedstrijd tegen Heracles waardoor ze nog altijd volgen op drie punten van PSV, maar hebben ze na vandaag wel een wedstrijd minder gespeeld.

Hoewel PSV niet al te best aan de wedstrijd begonnen leek te zijn, wat resulteerde in diverse kansen voor de bezoekers, kreeg Dries Mertens na een schwalbe wel een strafschop. Mertens meldde zich als gebruikelijk zelf achter de bal en werkte hem keurig buiten het bereik van doelman De Winter. Zodoende kwam PSV gemakkelijk en vroeg in de wedstrijd op een 1-0 voorsprong.

Exact twintig minuten later kwam de voorzet van de tot dan toe erg sterk spelende Jeremain Lens. Toivonen kwam goed ingelopen voor de doelman en kopte op fraaie wijze het tweede doelpunt van PSV tegen de touwen. Zo leek PSV een makkelijke middag tegemoet te gaan. Dat vermoeden werd nog eens sterk aan kracht bijgezet op het moment dat Matavz de bal doodeenvoudig aan kon nemen in het zestienmetergebied om hem vervolgens achter De Winter te schieten waardoor PSV na een klein half uur spelen al met 3-0 leidde. Daarmee werden de degradatiezorgen van de hekkensluiter De Graafschap versterkt en moesten de bezoekers uit Doetinchem proberen de schade zoveel mogelijk te beperken.

Nadat Jan-Paul Saeijs van het veld gestuurd moest worden doordat hij én al een gele kaart op zak had en drie minuten later wederom een grove charge uitvoerde op Dries Mertens werd hij alsnog naar de kant gehaald. Niet doordat Wegereef consequent floot en hem zijn tweede gele kaart gaf maar doordat Ulderink het risico niet wilde lopen dat Saeijs nog een keer in de fout zou gaan. De trainer van De Graafschap deed er dan ook verstandig aan hem te wisselen voor Ted van de Pavert. Op slag van rust wist PSV alsnog voor de vierde keer het net te vinden. Na keurig combinatievoetbal tussen Kevin Strootman en Jeremain Lens zette eerstgenoemde de vlugge buitenspeler voor een open doel en zo kon ook Jeremain Lens als doelpuntenmaker toegevoegd worden aan de karakteristieken. De Graafschap leek maar één intentie te hebben vandaag en dat was om de score onder de tien te houden.

Na rust beet De Graafschap wat meer van zich af en dat resulteerde na zes minuten in een goed schot van Yuri Rose. De kale spits en oudgediende schoot op de binnenkant van de paal maar de defensie van PSV was daar niet op voorbereid waardoor de buitenspeler Gil Vermouth de bal alleen maar in het lege doel hoefde te tikken. Zodoende kwam De Graafschap na dik vijftig minuten voetballen terug tot 4-1.

Daarmee is de tweede helft voldoende samengevat. PSV speelde in een aanzienlijk lager tempo dan in de eerste helft en dat stemde De Graafschap gelukkig want het zag er lang naar uit dat PSV een monsterscore neer zou zetten. Mede met het oog op de Europa Leaguewedstrijd van aanstaande donderdag bij Trabzonspor zal Fred Rutten zijn manschappen ook gemaand hebben de wedstrijd rustig uit te spelen. En zo geschiedde.