Home > Nieuws > PSV toont flexibiliteit na late gelijkmaker Feyenoord

PSV toont flexibiliteit na late gelijkmaker Feyenoord

26 feb 2012 - Door: ST
Labyad

EINDHOVEN – De topper die jarenlang geen topper meer was is vandaag gewonnen door PSV. Zwaarbevochten, want Feyenoord kwam halverwege de tweede helft terug van een 2-0 achterstand. Trainer Fred Rutten zal Zakaria Labyad dankbaar zijn, want hij tekende in de slotfase van de wedstrijd alsnog voor de drie punten. Andere doelpunten namens PSV kwamen op naam van Ola Toivonen en Dries Mertens. Guyon Fernandez zorgde voor beide tegendoelpunten.

Door: Noël van de Laar

Na de zeperd in de Euroborg tegen FC Groningen en het Europese tussendoortje dat eenvoudig gewonnen werd van Trabzonspor stond vandaag een heuse topper op het programma in Eindhoven. De nummer vijf, Feyenoord, kwam op bezoek in de wetenschap dat het PSV vandaag op een punt kon naderen in de strijd om de landstitel. Ajax, dat inmiddels nog maar op vijf punten staat wist haar wedstrijd op bezoek bij Excelsior op papier eenvoudig te winnen en dus waren ook vandaag de drie punten noodzakelijk voor de ploeg van Fred Rutten.

PSV startte furieus en dat resulteerde al snel in de eerste grote doelkans. Na zevenenveertig seconden was er de eerste mogelijkheid maar Tim Matavz wist de kans niet te verzilveren. Na het eerste kwartier leek Feyenoord wat beter in de wedstrijd te komen en kregen ook zij de eerste kansen van de wedstrijd, maar Isaksson bleek keer op keer een te grote sta in de weg. Zodoende ontwikkelde zich er een zeer boeiend en aantrekkelijk schouwspel met kansen over en weer. Doelpunten bleven echter uit, tot aan de slotfase van de eerste helft. Na knap doorzetten van Dries Mertens kon hij de bal nog net afgeven voordat de bal de achterlijn passeerde. Hij zag goed dat zowel Labyad als Matavz en Toivonen volledig vrij stonden en hij koos voor laatstgenoemde die de bal hard achter Erwin Mulder volleerde en zodoende aantekende voor de 1-0.

Na rust hadden beide ploegen wat meer moeite de openingen te vinden en zodoende ook om kansen te creëren. Na twintig minuten was het wederom Dries Mertens die goed doorzette en van buiten de zestien zelf besloot uit te halen. Succesvol want zijn schot was onhoudbaar voor de tot dusver erg sterk keepende Erwin Mulder. Bij het schot raakte de Belg wel geblesseerd en hij werd per brancard en onder begeleiding van een staande ovatie het veld afgedragen. Zijn vervanger luisterde naar de naam Jeremain Lens.

Lang mocht PSV niet genieten van de tweede goal van de middag want nog geen vijf minuten later kwam de voorzet van de rechterflank van de schoen van Ruben Schaken. De voorzet was op maat op de volledig vrijstaande Guyon Fernandez die de bal knap achter doelman Isaksson wist te werken en zodoende aan kon tekenen voor de aansluitingstreffer en dus spannende slotfase van de topper die de laatste jaren geen topper was.

Na defensief geblunder wist Feyenoord definitief terug te komen in de wedstrijd want zowel Bouma als Marcelo als Strootman wisten de bal niet weg te krijgen uit de eigen defensie waarna Guyon Fernandez voor de tweede maal wist te profiteren en zodoende de gelijkmaker wist te produceren. Nadat de stand weer gelijk getrokken was, was PSV een aantal keer genoodzaakt met de billen samengeknepen te verdedigen. Nadat Ola Toivonen de bal het zestienmetergebied inbracht en Erwin Mulder besloot op de lijn te blijven staan ontstond er een klutssituatie waaruit Zakaria Labyad de bal in een keer het doel in kon volleren. PSV leidde voor de tweede keer in de wedstrijd! De Marokkaanse middenvelder mocht drie minuten later het veld verlaten voor een publiekswissel en werd vervangen door het jonge talent Memphis Depay. Zodoende mocht Depay zijn competitiedebuut maken in een zeer belangrijke wedstrijd die op dat moment nog niet gespeeld was.

De wissel vond plaats in de laatste minuut van de officiële speeltijd waarna scheidsrechter Liesveld er maar liefst vier minuten bij rekende. Nadat een vrije trap van Feyenoord op de vuisten van Isaksson terecht kwam was daar de oplettende blik van Memphis Depay die vanaf halverwege de eigen helft aan een opmars begon richting het doel van de tegenstander. Zijn rush eindigde tegen het been van Mulder die er zodoende nog een corner van wist te maken en de schade vooralsnog beperkt wist te houden. Daarna besloot Liesveld dat het genoeg was geweest en besloot hij af te fluiten voor het einde van de wedstrijd. PSV wint weer eens een topper onder leiding van Fred Rutten. De importantie van die punten zal nog moeten blijken maar PSV heeft zijn leiderschap van de competitie in ieder geval met een week weten te verlengen. Volgende week wacht er weer een topper in het Philips Stadion, want dan komt het goed draaiende FC Twente op bezoek in Eindhoven.