Home > Nieuws > PSV verliest Lichtstadderby na strafschoppen

PSV verliest Lichtstadderby na strafschoppen

19 jul 2012 - Door: Noel Van de Laar
Toivonen

EINDHOVEN - Na een 0-2 voorsprong heeft PSV de Lichtstadderby niet weten te winnen. Op slag van rust kwam FC Eindhoven terug in de wedstrijd en vlak na rust zorgde Serhat Koç met zijn tweede treffer van de avond voor de gelijkmaker. Daarna moesten strafschoppen de beslissing brengen en na een misser van Ola Toivonen die naast schoot mocht FC Eindhoven de beker in ontvangst nemen.

Door: Noël van de Laar Foto’s: John Claessens

In een uitverkocht Jan Louwers-Stadion nam PSV het in het vijfde duel van deze voorbereiding op tegen FC Eindhoven in de Lichtstadderby. Nadat Dick Advocaat afgelopen zondag nog besloot Ola Toivonen thuis te laten zat de Zweed vandaag wel bij de selectie. Ook had de trainer vandaag voor het eerst de beschikking over de nieuwste aanwinst van PSV Luciano Narsingh. Ook de voor 4,1 miljoen van SC Heerenveen overgekomen aanvaller begon de wedstrijd op de bank.

PSV begon voortvarend aan het duel en dat resulteerde binnen de minuut al in de eerste kans. Tim Matavz mikte de bal echter op de paal waarna de rebound eenvoudig uitverdedigd werd door FC Eindhoven. De eerste helft speelde zich sowieso voornamelijk af op de helft van de thuisploeg maar in doelpunten resulteerde dat niet. In de zestiende minuut kreeg FC Eindhoven haar eerste mogelijkheid. Na goed dribbelen van spits Serhat Koç legde hij af op de meegekomen Jasper Waalkens, zijn schot miste precisie en de bal belandde net naast de paal.

In de negentiende minuut leek PSV-speler Dries Mertens de score te openen maar werd de goal om onduidelijke redenen afgekeurd door scheidsrechter Higler waardoor de brilstand nog wat langer op het scorebord bleef staan. Tot de vierendertigste minuut welteverstaan want na goed doorzetten van Tim Matavz leek hij de bal vanuit een moeilijke hoek in het doel te stiften, maar kwam het laatste zetje van het hoofd van Marcel Ritzmaier, die zodoende tekende voor zijn tweede doelpunt in deze voorbereiding tot nu toe. De 0-1 bleef minder lang op het scorebord staan dan de 0-0 want nog geen vijf minuten later maakte Georginio Wijnaldum, wederom met het hoofd, de 0-2.

Het slotakkoord van de eerste helft kwam echter op naam van de thuisploeg, want na een mislukte vrije trap belandde de bal in de voeten van Serhat Koç die vervolgens Marcelo uitkapte en de bal onberispelijk van dichtbij achter Tyton schoot. De goal van de spits was pas het eerste tegendoelpunt in deze voorbereiding voor de ploeg van Dick Advocaat. Direct na het doelpunt vond scheidsrechter Higler het welletjes en floot hij af voor de rust bij een stand van 1-2.

Na rust onderging PSV weer een gedaanteverwisseling. Dick Advocaat had de beschikking over liefst negen reserves waarvan Jorgensen, Toivonen, Derijck, Van Ooijen, Depay en Manolev in de tweede helft mochten opdraven. Met Locadia werd dus net als in de wedstrijd tegen KRC Genk nog even gewacht, terwijl Boy Waterman de gehele wedstrijd op de bank mocht blijven zitten. Bouma, Marcelo, Van Bommel, Matavz, Wijnaldum, Hutchinson en Mertens mochten zodoende in de kleedkamer blijven.

Dat er, voornamelijk, prestige op het duel stond werd al snel in de tweede helft duidelijk. Het team van trainer John Lammers was duidelijk gebrand op een goed resultaat en met slechts een wissel ten opzichte van de eerste helft begon het elftal aan de tweede vijfenveertig minuten. Serhat Koç mocht dan ook al snel alleen door op doelman Tyton en oog-in-oog met de Pool faalde hij niet en tekende zodoende voor de gelijkmaker.

Met nog twaalf minuten op de klok werd Jürgen Locadia toch nog wat speeltijd gegund. Hij werd ingebracht voor Jetro Willems waardoor Ritzmaier als veredelde linksback de wedstrijd af moest maken. De tweede helft verliep na de gelijkmaker in een tergend langzaam tempo en was na een aantrekkelijke eerste helft het aanzien dan ook niet meer waard. Toch leverde het gelijkspel nog wel een spannend schouwspel op immers zouden er strafschoppen genomen moeten worden bij een gelijke eindstand om toch een winnaar vast te stellen. De winnaar zou zich een jaar lang de beste van Eindhoven mogen noemen. Nadat Toivonen de eerste penalty namens PSV al miste en FC Eindhoven al haar strafschoppen benut mocht FC Eindhoven de Lichtstad Trophy in ontvangst nemen.