Home > Nieuws > Zakelijk PSV verslaat Feyenoord in de Kuip

Zakelijk PSV verslaat Feyenoord in de Kuip

Eindhovenaren slaan aanval Rotterdammers op tweede plaats knap af

17 jan 2016 - Door: Peter Vos

ROTTERDAM – PSV is de tweede helft van de competitie goed begonnen met een 2-0 overwinning in De Kuip ten koste van Feyenoord. Met de winst zet de Eindhovense club de positieve lijn van voor de winterstop door: in topwedstrijden is het team van Philip Cocu zijn tegenstander de baas.

Tekst: Peter Vos

Voor aanvang van de wedstrijd had trainer Cocu een luxeprobleem, daar hij over een compleet fitte selectie beschikte. Buitenspeler Lestienne is voor deze wedstrijd volgens de trainer nog niet klaar, waardoor Gaston Pereiro in de basis start. In de zonnige Kuip is de sfeer bij de aftrap gelaten, ook in Rotterdam wacht iedereen gespannen af wat Feyenoord na de winterstop gaat doen.

Feyenoord neemt al snel het initiatief in de wedstrijd met een schot van Dirk Kuyt na twee minuten spelen. PSV begint laconiek met in de hoofdrol Santiago Arias. Binnen het kwartier krijgt hij geel na een te late tackle op Eljero Elia. Feyenoord lijkt het recht op de openingsgoal te hebben met goede schoten van Miquel Nelom, Tonnie Vilhena en een vrije trap van Rik Karsdorp, die via Kuyt net over gaat.

PSV krijgt na bijna een half uur spelen haar eerste kans: bij een chaotische situatie voor het doel van Kenneth Vermeer speelt de keeper zomaar Jurgen Locadia in de voeten, die vervolgens slap inschiet. Het antwoord van Feyenoord volgt drie minuten later als Michiel Kramer wegloopt bij Hector Moreno en vrij voor Jeroen Zoet hoog over schiet. Locadia kan vlak voor rust zijn misser goedmaken als hij na een goede rush voor Vermeer uitkomt. Het talent besluit te kappen en daarna pas te schieten waardoor Vermeer kan ingrijpen.

Na rust is het wél raak voor PSV: eerst wordt een kopbal van De Jong nog van de lijn gehaald, maar in de 48e minuut scoort Moreno beheerst na een prachtige actie en dito voorzet van Davy Pröpper. Feyenoord blijft het initiatief houden en wordt bijna meteen beloond als Kuyt gepruts van de PSV defensie dreigt af te straffen. Zijn geplaatste schot gaat net naast. Ook Kramer krijgt nog een kopkans na een voorzet van de onvermoeibare aanvoerder van Feyenoord; zijn bal mist de kruising op centimeters. Tien minuten voor tijd lijkt het wel raak voor de Rotterdammers. De goal van Kramer wordt afgekeurd omdat Miquel Nelom, de bal van achter de doellijn voorgeeft.

PSV beloont haar zuinige, maar effectieve speelstijl met nog een doelpunt. Uit een counter maakt invaller Luciano Narsingh de 0-2 waarbij hij eerst Sven van Beek uitkapt en vervolgens scoort met een geplaatst schot. Met de knappe zege blijven de Eindhovenaren in het spoor van Ajax en lijkt Feyenoord af te haken in de titelrace.

Trainer Cocu kan niet anders dan tevreden zijn: "Dit is een van de lastigste wedstrijden van het seizoen. We hebben Europees en tactisch gespeeld vandaag, daarnaast was ik juist blij dat we in de winterstop op deze wedstrijd konden focussen. Toch maakten we ook fouten; met name op het middenveld hadden we veel balverlies. In de tweede helft speelden we meer taakgericht en hebben we met succes op onze kans geloerd om de wedstrijd te beslissen."