Seizoen 2017/2018 - Eredivisie : PSV - FC Twente (4 - 3)

Wedstrijd verslag

05 november 2017 - 16:45 uur

Door: Remco Faasen

Na het gelijkspel van Feyenoord en het verlies van Ajax, heeft PSV de eerste voetbalzondag van november bijzonder succesvol afgesloten. In een fel, meeslepend en spannend duel, namen de Eindhoven drie keer afstand van FC Twente, dat drie keer langszij kwam. Totdat een eigen doelpunt de wedstrijd op slot gooide. En Luuk de Jong maakte zijn eerste doelpunt sinds maart.

Als algemeen directeur Toon Gerbrands morgen op kantoor komt, kan hij alvast opzoeken waar het draaiboek voor het vieren van een kampioenschap van PSV ook alweer ligt, informeren bij de garage of er ook winterbanden onder de platte kar kunnen en bellen met de gemeente Eindhoven of er in februari een zondag vrij is om een feestje in de binnenstad te vieren. Want als het in dit tempo doorgaat, kan PSV de vierentwintigste landstitel niet meer ontgaan. Na nog maar elf wedstrijden is het verschil met naaste belagers Ajax, PEC Zwolle en AZ al opgelopen tot acht punten. Landskampioen Feyenoord staat al bijna op een dubbele achterstand. En verder heeft PSV veruit het beste doelsaldo.

Telraam

Het was de spelers van PSV (met Steven Bergwijn in de aanval in de basis en Luuk de Jong op de bank) vanaf de aftrap menens: FC Twente werd direct opgejaagd. In de dertiende minuut maakt Jürgen Locadia de 1-0 en dan pakt het Philips Stadion het telraam er alvast bij. Het loopt anders. Na een foutief gegeven hoekschop maken de Tukkers gelijk: Stefan Thesker kopt binnen. In het restant van de vermakelijk eerste helft is de beste kans voor Locadia, maar gaan de heren met een gelijkspel aan de thee. FC Twente doet dat onder aanvoering van de onlangs aangestelde trainer Gertjan Verbeek.

Luuk de Jong

Na de rust rukt PSV weer op naar het Twentse doel, maar heeft het uiteindelijk de hulp nodig van scheidsrechter Dennis Hilger, die een lichte aanraking op Bergwijn in het strafschopgebied tot penalty promoveert (De aanvaller is na afloop evenwel nuchter en zegt de strafschop volledig terecht te vinden: hij werd immers geraakt). Gelukkig is het penaltytrauma van PSV verleden tijd: Marco van Ginkel maakt er 2-1 van. Zeven minuten later komen de bezoekers dankzij een geluksschot van Thomas Lam weer langszij en kan PSV weer opnieuw beginnen. Het is zowaar de ingevallen Luuk de Jong die zijn ploeg met een kopbal weer op voorsprong brengt: in de eenenzeventigste minuut maakt hij een einde aan 1342 minuten zonder goal.

Eigen doelpunt

Weer is de Eindhovense vreugde van korte duur. Weer maakt FC Twente met een geluksschot gelijk: Fredrik Jensen maakt de 3-3 en dan begint het met nog een kwartier te spelen het ongemak voelbaar te worden. PSV, hoewel voetballend absoluut niet goed wel mentaal een stuk beter dan vorig jaar, blijft op jacht naar de winst, maar Twente loopt absoluut niet achteruit. Een doelpunt hangt evenwel in de lucht. Locadia is dichtbij en Bart Ramselaar meld zich na een wissel met Santiago Arias eveneens aan het front. Het is uiteindelijk Stefen Thesker, maker van het eerste Twentse doelpunt, die de schlemiel van de dag wordt door een voorzet van PSV achter zijn eigen doelman te werken. Zo juicht men in Eindhoven, blaast men de wangen bol in Enschede, neemt het chagrijn toe in Amsterdam en de wanhoop in Rotterdam. En klikt Gerbrands morgen op zijn computer naar het mapje 'PSV Landskampioen'.

Extra

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Dennis Higler.
  • De mascotte van de wedstrijd was: Daan van Gog.