Eredivisie : PSV - PEC Zwolle (4 - 0)

12 november 2023 - 12:15 uur

Door: Peter Vos & WJS

In het weekend dat er uitgebreid werd gefeest voor de opening van het carnavalsseizoen, gaf PSV de fans reden tot een feestelijk toetje. Zonder op volle kracht te spelen, wonnen de Eindhovenaren eenvoudig met 4-0 van PEC Zwolle. De middenmoter kon in het Philips Stadion eenvoudig weg geen vuist maken tegen de roodwitten, die na de interlandbreak een zwaar programma wacht.

Terwijl veel Eindhovenaren nog bijkomen van het elfde van de elfde feest, begint het elftal van PSV vroeg op de zondag aan de klus om de twaalfde overwinning op rij binnen te halen. Gek genoeg is prominent Ferry Bouman ondanks dit vroege tijdstip ook van de partij, zijn Range Rover staat pal voor de hoofdingang geparkeerd. De markante man heeft blijkbaar een status aparte sinds hij een partnerschap getekend heeft met de club. Natuurlijk is dit een ludiek actie voor de misdaadserie, waarbij acteur Frank Lammers prominent promotie maakt onder de collega PSV-fans.

Tijd om rustig te gaan zitten heeft hij niet, want PSV is al snel succesvol. Na dik vijf minuten spelen komt PSV op voorsprong. Guus Til, die met de wedstrijd beter in vorm komt, geeft een splijtende steekpass op de inlopende Hirving Lozano, die beheerst de bal in de verre hoek schuift. PEC Zwolle komt in de buurt van een passend antwoord als drie minuten later de bezoekers over de vleugels opkomen en via Younes Namli een gevaarlijk schot afleveren. Dat was meteen ook het enige noemenswaardige wapenfeit van PEC in de eerste helft. PSV controleert de wedstrijd zonder een al te hoog tempo te spelen. Dit komt mede doordat de club halverwege al op 2-0 komt. Guus Til speelt zich vrij op de rechterkant, ziet geen medespelers inkomen en besluit vanuit een lastige hoek tussen de benen van keeper Jasper Schendelaar door te scoren. Zowel Serginho Dest als Johan Bakayoko komen regelmatig in gevaarlijke positie, maar kiezen vaak om de bal nog een keer onder de voet te houden in plaats van de snelle pass op inlopende medespelers.

Dominant

Na rust is het spelbeeld hetzelfde; PSV is dominant en PEC Zwolle probeert af en toe in de buurt te komen van het PSV-doel. Dit levert zowaar een kans op voor de bezoekers als Elijano Reijnders Jordan Teze van zich afschudt en het eerste schot tussen de palen aflevert. Benitez kan deze inzet relatief eenvoudig keren. Daarna schroeft PSV het tempo verder op en neemt het met een klassieke Luuk de Jong goal verder afstand. De aanvoerder kopt een corner van Joey Veerman onhoudbaar bij de tweede paal binnen. En ook een paar minuten later is hij op de deze wijze bijna trefzeker; dit keer zeilt de kopbal net voorlangs. International Jerdy Schouten is ook gevaarlijk bij een corner, zijn hakbal scheert langs de verkeerde kant van de paal.

Het grote wisselen begint en binnen een tijdsbestek van vijf minuten verschijnen bij beide teams drie nieuwe spelers op het veld. Invaller Malek Tillman houdt het meeste plezier aan zijn invalbeurt overhouden. Hij is het eindstation van een prachtige aanval, waarbij man of the match Dest drie keer één twee op zet met medespelers. De laatste vijftien minuten mogen ook Ricardo Pepi en Patrick van Aanholt hun aanvallende kunsten laten zien. De ervaren linksback zorgt in de slotfase voor flink wat dreiging, maar het lukt PSV niet meer om de score verder uit te bouwen.

Intensiteit

Ondanks de zorgeloze zege is trainer Peter Bosz na afloop niet tevreden. “De eerste helft speelde zich af in een te laag tempo. Bij een topclub als PSV moet je als speler een andere intensiteit op de mat leggen. Gelukkig was de tweede helft beter. Nu breekt de derde interlandperiode in relatief korte tijd aan, waarbij je maar moet afwachten hoe spelers terugkomen na soms lange reizen over de wereld. Aan de andere kant is het prachtig om te zien hoe spelers als Dest, Schouten en Veerman zich gaan profileren bij hun nationale team. En daarna volgt een mooie serie wedstrijden, waar ik naar uitkijk: Twente, Sevilla en Feyenoord uit. Daar zit je toch als speler voor op voetbal? Ik heb er nu al zin in!”

Laatst bijgewerkt : 14 nov 2023 - 13:05

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Ingmar Oostrom.
  • Het blijft gelukkig eentonig. eer een overwinning en weinig verschuivingen. Benitez, de Jong en Boscagli blijven bovenaan. Tillman staat laatste.