Eredivisie : PSV - Ajax (5 - 2)

29 oktober 2023 - 14:30 uur

Door: Remco Faasen

Voordat de bal nog maar had gerold stond al vast dat de PSV – Ajax van het seizoen 2023/2024 een memorabele zou worden. Nadat Ajax dit seizoen nederlaag op nederlaag incasseerde, groeide het bravoure in Eindhoven. De vraag was ondertussen niet óf PSV zou winnen, maar met hoeveel. En als het een beetje mee zat elders in het land, zou Ajax als nummer laatst in de Eredivisie weer naar Amsterdam gaan. Het droomscenario kwam uit. Maar in de rust had niemand er een stuiver voor gegeven.

Guus Til zat weer op de reservebank bij PSV en als hij iets verderop naar die van Ajax keek, zal hij er ongetwijfeld de duurste bank in de geschiedenis van de Eredivisie hebben gezien. Van Chuba Akpom tot Jakov Mediæ en van Georges Mikautadze tot Benjamin Tahiroviæ: gezamenlijk kosten ze meer dan de begroting van een gemiddelde Eredivisieclub. In het veld bij Ajax: oud-PSV’er Steven Bergwijn en in het veld bij PSV: oud-Ajacied Sergiño Dest. De trainer van Ajax is interim: Hedwiges Maduro mag proberen nog iets te maken van de puinhopen die trainer Maurice Steijn en technisch directeur Sven Mislintat hebben achtergelaten.

Brian Brobbey

Dat lukt verrassend goed als de rookwolken van het voor de start van de wedstrijd afgestoken vuurwerk zijn weggetrokken. Sterker nog: binnen twee minuten had Ajax al voor kunnen staan als Brian Brobbey alleen afgaat op keeper Walter Benítez nadat Johan Bakayoko er te lang over doet om een bal onder controle te krijgen. De keeper redt echter. Twee minuten later ziet hij hoe de Ajax-spits uit de rug van Olivier Boscagli ontsnapt en voorgeeft, maar het lukt twee Ajacieden niet de bal binnen te werken. Ajax is niet gekomen om zich naar de slachtbank te laten leiden, zoveel is duidelijk. André Ramalho probeert tussendoor iets namens PSV te doen maar zijn afstandsschot maakt vooraf al niemand bang. Bij een scrimmage voor het Ajax-doel is er geen PSV’er die het laatste zetje kan geven.

Walter Benítez

In de tiende minuut staat geboren Eindhovenaar Branco van den Boomen plots vrij net buiten het strafschopgebied. Zijn inzet is wat halfslachtig maar Ramalho rekent erop dat Benítez de bal oppakt waar de keeper rekent op zijn verdediger. De bal trekt zich van geen van beiden wat aan en rolt over de doellijn. Wat voor onmogelijk werd gehouden is gebeurt: het is 1-0. Voor Ajax. Binnen vijf minuten staat Brobbey weer eens vrij voor de goal en weet het voor elkaar te krijgen om de bal drie meter voor de lijn over te schieten. Hij stond waarschijnlijk buitenspel maar daar heeft de boze Benítez geen boodschap aan. Ook de verder compleet onzichtbare Steven Berghuis test de Argentijnse goalie nog; de aanvaller trekt van buiten naar binnen en vuurt af: Benítez kan de bal nog nèt uit de hoek tikken.

Wakker worden

Het thuispubliek smeekt PSV om wakker te worden en dat lijkt effect te hebben. In de twintigste minuut stuurt Boscagli Hirving Lozano met een werkelijk prachtige steekbal weg. De Mexicaan stormt het strafschopgebied in en verrast keeper Diant Ramaj in de korte hoek. Ajax meldt zich meteen weer: Benítez tikt een kopbal van Kristian Hlynsson van de doellijn, zijn collega aan Ajax-kant krijgt  nog nèt de vingers achter een schot van Luuk de Jong. Bij de hoekschop keert hij een inzet van wederom De Jong die het nu met het hoofd probeert.

Fouten

Wat gebeurt er veel en wat ligt er veel ruimte achter de PSV-verdediging. Ajax profiteert er bijna van als Steven Bergwijn uithaalt. De bal gaat recht in de handen van Walter Benitez maar op het veld is niets te merken van het gigantische verschil op de ranglijst tussen beide ploegen. Lozano probeert het nog een keer uit een vergelijkbare positie waarin hij eerder zijn doelpunt maakte, maar schiet hoog over en ook Johan Bakayoko stoomt op maar fabriceert een onschuldig rollertje in plaats van een flinke uithaal. Het is een doldriest foutenfestival: bijna elke aanval is een kans voor een van de twee doelen. En we zijn nog geen half uur onderweg.

Ruimte

Plots is er consternatie: er blijkt een medisch noodgeval op de tribune. Medisch verzorgers sprinten er vanaf de bank heen om ondersteuning te beiden, de spelers gaan van het veld. Na een paar minuten starten de trommels weer op: de situatie op de tribune is onder controle, nu nog op het veld. Luuk de Jong, of liever gezegd Het Hoofd van Luuk de Jong, wordt gezocht maar hij kopt naast. In de negenendertigste minuut probeert Jorrel Hato het vanuit een afgeslagen hoekschop maar hij schiet recht op Benítez. Er hangt echter een goal van Ajax in de lucht en het is zowaar Brobbey die hem maakt nadat er weer eens meters ruimte achter de verdediging van PSV ligt. Nota bene vanaf een uittrap van keeper Ramaj. Op slag van rust probeert Bakayoko nog iets terug te doen: eerst schiet hij huizenhoog over na een voorzet van Sergiño Dest. In een volgende aanval kiest hij ervoor een door Jordan Teze voorgegeven bal terug te leggen in plaats van voor te geven: recht in de voeten van enkele Ajacieden.

Gouden wissels

Beide ploegen zullen met de nodige verbazing aan de thee zijn gegaan: Ajax over de verrassende voorsprong, PSV over de ongekend slechte eerste helft. De slechtste van dit seizoen tot nu toe, zou trainer Peter Bosz na afloop verklaren. Om het tij te keren doet voert hij twee wissels toe. Ismael Saibari en Guus Til komen erin, Joey Veerman en Mail Tillman gaan eruit. Het zijn gouden wissels. Een kwartier later heeft PSV drie keer gescoord.

Buitenspel

Eerst geeft een sterk spelende Teze de bal mee aan Til, die op zijn beurt voorgeeft op Lozano. Vanaf de hoek van het strafschopgebied krult hij de bal in de verre hoek op de lat. De bal stuitert teug voor de voeten van Luuk de Jong die eenvoudig kan binnenwerken: 2-2. Opeens lijkt PSV bevrijdt: er volgen hakjes en overstapjes en een inzet van Bakayoko kan alleen worden gekeerd ten koste van hoofdpijn bij Hato. In de tweeënvijftigste minuut stuurt Luuk de Jong met een slim hakballetje Saibari weg die de bal half vallend binnenwerkt. De assistent-scheidsrechter is er echter van overtuigd dat het buitenspel is en met hem alle Ajax-spelers. Nadat alle lijnen zijn getrokken geeft Zeist echter het verlossende antwoord; de goal geldt: de wedstrijd is volledig omgedraaid.

Bakayoko

In de zevenenvijftigste minuut kapt en draait Bakayoko zich weer eens door de Ajax-verdediging heen maar de op Til gespeelde bal is te hoog om er iets gevaarlijks mee te doen. In de zestigste minuut is er volledige miscommunicatie in de PSV-verdediging maar Ajax profiteert tot twee keer toe niet. In de tegenstoot schiet Bakayoko weer eens weg, notabene nadat een Ajax een uittrap van Benítez volledig verkeert verwerkt. De Marokkaanse Belg vindt de meegelopen Hirving Lozano en die tekent voor de 4-2.

Glijdend

Ajax is het helemaal kwijt en is allang weer het Ajax zoals we het dit seizoen zo goed kennen: schutterend en stuntelend. Het doet bijvoorbeeld pijn aan de ogen hoe makkelijk Lozano eerst wegloopt bij zijn tegenstander Anton Gaaei en op het juiste moment weer voor hem opduikt. Vallend en glijdend rolt de bal over de lijn. Er volgt een minutenlange check op omdat de bal via keeper Ramaj op de op de grond liggende hand van Lozano komt. Zeist concludeert dat de hand niet bewust naar de bal is gegaan en er dus geen reden is het doelpunt af te keuren.

Laatste

De eindstand is bereikt maar er gebeurt nog genoeg op het veld. Kristian Hlynsson geeft voor maar zijn inzet is veel te hard. Brobbey staat nog een keer helemaal vrij voor het PSV-doel en struikelt over zijn eigen benen in een poging de bal binnen te werken waardoor Benitez kan redden maar het is allemaal niet nodig: eerder in de aanval was het al buitenspel. Til gaat vijf minuten voor tijd alleen op de keeper af voor zijn traditionele goal maar hij aarzelt te lang waardoor er zowaar nog verdedigd kan worden. Bergwijn en Dest schieten aan beide zijden nog voorlangs en als het laatste fluitsignaal klinkt staat Ajax, dankzij de overwinning van FC Volendam op Excelsior, laatste in de Eredivisie. Voor het eerst in de geschiedenis in deze fase van de competitie. Helemaal bovenaan staat PSV zeven punten voor op landskampioen Feyenoord.

Laatst bijgewerkt : 30 okt 2023 - 0:10

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Danny Makkelie.
  • De mascotte van de wedstrijd was: Mila van Alphen .
  • De tiende overwinning en wat voor een. Maar Veerman en Tillman verliezen. Veerman zakt op de ranglijst naar plek 12. Er zijn nog 8 spelers mat de maximale score. Boscagli staat nu derde.