Eredivisie : PSV - Go Ahead Eagles (3 - 0)

27 september 2023 - 18:45 uur

Door: Remco Faasen

Waar het grootste deel van de spelers van Peter Bosz de afgelopen weken complimenten scoorden, krijgt verdediger André Ramalho vooral kritiek te verwerken. Niet altijd meer zeker van een basisplaats stond de Braziliaan in de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles wel vanaf de eerste minuut op het veld. Remco Faasen volgde de reserveaanvoerder aandachtig.

PSV speelt een slordige eerste helft tegen Go Ahead Eagles en André Ramalho vormt daarop zeker geen uitzondering, integendeel. Eén van zijn eerste acties is een korte pass naar voren maar dat zorgt gelijk voor balverlies. Tegen de eenzame strijder aan het Deventer front, Sylla Sow, is hij evenwel gemakkelijk opgewassen: Ramalho wint twee keer een kopduel op rij maar gaat in de vijfde minuut alweer de fout in: hij speelt de bal na een inworp van Jordan Teze blind door het midden. Willum Willumsson kan er nèt niet aankomen: de weg naar de goal van Walter Bénitez lag open. Nog geen minuut later kiest Ramalho ervoor een lage bal weg te koppen waar hij wellicht beter zijn voet had kunnen gebruiken: Go Ahead Eagles stormt met het onverwachte cadeautje richting Bénitez maar het levert niets op.

Ongelukkig

Na enkele goede intercepties, waarbij hij onder een counter onschadelijk maakt door goed door te komen aan de zijlijn en voor Jordan Teze op te duiken, zijn er nog twee ongelukkige momenten voor André Ramalho. In de dertiende minuut stopt hij een verdedigende actie richting Sow om voor buitenspel te appelleren, maar daar is helemaal geen sprake van. En samen met de hele defensie kijkt hij even later toe hoe Bobby Adekanye wegloopt maar een diepe bal niet onder controle krijgt. Tegen een betere tegenstander was dit een doelpunt geweest. En nog in het eerste kwartier blokt Ramalho weliswaar een bal met zijn rug maar als hij korter op zijn tegenstander had gestaan was het schot wellicht voorkomen.

Slot op de deur

Buiten het lastige eerste kwartier heeft de Braziliaanse verdediger het niet moeilijk. Ramalho neemt zijn rol als slot op de deur serieus: hij komt nauwelijks over de middenlijn en houdt zich altijd aanspeelbaar als terugspeeloptie. Dat kan ook omdat Go Ahead Eagles zich bij balbezit van PSV ver laat terugzakken. Nog binnen het halve uur gaat Adekanye diep aan de rechterkant maar de toesnellende Ramalho sprint de aanvaller eruit en werkt de bal weg. Op advies van zijn assistent fluit scheidsrechter Nagtegaal wél voor een overtreding. Tegen het einde van de eerste helft komt de verdediger nog een keer goed voor de bal voordat de thuisploeg gevaarlijk kan worden. Of het helemaal bewust was zal nooit duidelijk worden maar Ramalho zet er een aanval van PSV mee op die uiteindelijk nog leidt tot een kans voor Ismael Saibari. Met zijn laatste waardevolle actie van de eerste helft stopt Ramalho een counter van Go Ahead Eagles door slim een lichte overtreding te maken.

Opzichtig

Direct na de rust maakt Ramalho zijn laatste fout van de wedstrijd en het is juist zo’n opzichtige die blijft hangen: door te struikelen voordat hij de bal onder controle krijgt waardoor Bobby Adekanye ermee vandoor kan. Het levert uiteindelijk niets op. Zoals de rest van de wedstrijd Go Ahead Eagles niets meer oplevert. PSV voert de druk op en de gasten hebben niets meer in te brengen. Ramalho valt net voordat het eerste uur voorbij is nog wel een keer op door bij het uitverdedigen niet op zoek te gaan naar een medespeler maar de bal woest naar voren te trappen: Luuk de Jong kan alleen maar toekijken. Een kwartier voor tijd gaat het een stuk beter: de Braziliaan stapt op het juiste moment uit, onderschept een pass en staat aan de basis van een aanval die uiteindelijk tot een kans leidt.

Wissel

Ramalho’s tegenstander Sylla Sow is dan al – altijd lekker voor een verdediger – gewisseld voor Thibo Baeten. Even later wordt Ramalho zelfs aanvoerder als Luuk de Jong het veld verlaat voor Yorbe Vertessen maar de band zit nog niet goed om z’n arm of hij kan ‘m doorgeven aan Walter Bénitez: Shurany Sambo komt André Ramalho afwisselen. Met 3-0 is de wedstrijd allang gespeeld maar het moet gezegd: er komt een zekere onrust in de laatste linie van PSV. Go Ahead Eagles is echter niet goed genoeg om er van te profiteren.

Conclusie

Een verdediger wordt sneller dan een aanvaller afgerekend op de dingen die hij niet goed doet. André Ramalho deed vanavond veel goed maar een aantal dingen niet en juist die momenten worden in de absolute top afgestraft. Een zege van Go Ahead Eagles zat er geen moment in maar bij de nabespreking zal Ramalho toch zeker op vier punten worden aangesproken die zomaar een doelpunt hadden kunnen opleveren tegen een tegenstander van het kaliber Arsenal. Of Sevilla.

Laatst bijgewerkt : 27 sep 2023 - 22:12

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Marc Nagtegaal.
  • De mascotte van de wedstrijd was: Danee van Alphen.
  • De zesde overwinning. Weer verandert er weinig in de stand. De invallers spelen gelijk. Lozano heeft nu genoeg gespeeld om in de stand opgenomen te worden.