Champions League : RC Lens - PSV (1 - 1)

Wedstrijd verslag

24 oktober 2023 - 21:00 uur

Door: Peter Vos & Ted Gijsel

Met veel krachtsinspanning heeft PSV een punt meegenomen uit de confrontatie in en tegen Lens. De fysieke krachtsinspanning in de derde groepswedstrijd van de Champions League is een wereld van verschil met de tegenstand die in de Eredivisie tot nu toe geboden wordt aan de rood-witten. Het 1-1 gelijkspel geeft dan ook gemengde gevoelens bij spelers en fans.

Het theater voor de derde wedstrijd in de groepsfase heet vanavond Stade Bollaert Delelis, een karakteristieke voetbaltempel met open hoeken en plaats voor 33.000 toeschouwers. Met een natgesproeide grasmat en ongeveer 2500 PSV Supporters, die flink tegengeluid geven aan het Franse fanatieke publiek.

PSV begint met Tillman in de basis tegen de nummer 1 uit poule C. Lens is erop gebrand van PSV te winnen on zo de koppositie in de poule te behouden. De Eindhovenaren lijken even het initiatief te pakken in de wedstrijd, maar al snel kantelt dat beeld. Na 6 minuten laat Bakayoko verdediger Medina uit zijn rug weglopen die net een teen te kort komt om de bal voor Benitez binnen te tikken. Twee minuten later krijgt linksback Machado tot twee keer toe de kans te scoren, waarbij Benitez alle moeite heeft zijn inzet te keren. Na twintig minuten krijgt PSV een klein kansje: een kopballetje van De Jong zeilt ruim over het doel van Samba. Vanaf dat moment heeft PSV weer meer controle en balbezit in de beladen wedstrijd. Na een klein halfuur spelen beloont de hardwerkende Lozano zichzelf bijna met een goal, maar zijn gekrulde schot spat uiteen op de paal. De Mexicaan is nog zoekende naar de fenomenale vorm uit zijn eerste periode bij PSV. Dat blijkt ook als hij een paar minuten voor rust een prachtige bal van Tillman in de voeten krijgt vlak voor de keeper, maar de bal niet kan controleren. Bij het rustsignaal kan PSV redelijk tevreden de kleedkamers opzoeken, het is immers niet overlopen en heeft het doel vooralsnog schoongehouden.

Na rust loopt de spanning in en om het veld verder op. Aan beide kanten hitsen fans elkaar op en in het PSV-vak worden helaas stoelen gesloopt en vuurwerk gegooid. Een kleine groep fans verpest zo de fanatieke maar faire sfeer in het Franse stadion. De Lens fans reageren woedend als ze het vandalisme zien en hitsen de ploeg nog verder om PSV op de knieën te dwingen. PSV voetbalt echter onder de druk uit aan het begin van de tweede helft. De Jong wordt onderuit getrokken in kansrijke positie, maar de Roemeense scheidsrechter Petrescu wuift het protest van de aanvoerder weg. In de 55e minuut worden de Eindhovenaren wél beloond. Tillman wordt belaagd in een lange aanval, waarbij de afvallende bal voor de voeten voor Bakayoko komt. De Belg twijfelt niet en krult de bal fraai langs Samba in de verre hoek: 0-1! Even lijken de Fransen van slag, maar de taaie ploeg herpakt zich snel. Een paar minuten na de goal zet Frankowski voor op spits Wahi die hard over schiet. De snelle spits is vijf minuten later wel succesvol als Ramalho hem iets te veel ruimte geeft waardoor hij een snelle counter kan binnentikken. De gretigheid en de fysieke felheid lijkt bij Lens alleen maar toe te nemen naar mate de wedstrijd vordert. PSV staat onder druk en heeft alle energie nodig om nog een tegendoelpunt te voorkomen.  Invaller Vertessen heeft nog wel de kracht om gevaarlijk te worden; in de slotfase schiet hij na goede actie in kansrijke positie tegen Samba. Daarna kopt Ramalho een vrije trap van Veerman net naast. De wedstrijd eindigt in een puntendeling voor beide ploegen, waarbij PSV het minst lijkt op te schieten. Maar ook Lens is niet tevreden; in de blessuretijd deelt Petrescu binnen 1 minuut nog drie kaarten uit aan protesterende Lens spelers. PSV zal over twee weken alles uit de kast moeten halen om in Eindhoven te winnen van deze fysiek sterke ploeg.

Extra

• Deze Champions League-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Radu Petrescu (ROU).