Eredivisie : PEC Zwolle - PSV (1 - 7)

Wedstrijd verslag

24 februari 2024 - 20:00 uur

Door: MB & WJS

Op een avond dat PSV bijna als vanzelfsprekend won, werd er weer eens een mijlpaal bereikt. Nog nooit presteerde een team zo goed na 23 wedstrijden als het PSV van Peter Bosz (op basis van doelsaldo). Luuk de Jong maakte bovendiem de honderdste treffer van PSV in alle competities dit jaar. En PEC Zwolle? Dat ging er met 1-7 af.

Het MAC³PARK stadion van PEC Zwolle blijft natuurlijk voor eeuwig de plek waar PSV in 2016 de kampioenswedstrijd speelde waarbij pas achteraf bleek dat het de kampioenswedstrijd was: Ajax speelde even verderop gelijk tegen De Graafschap en de titel ging naar Eindoven. Het zure gezicht van Ajax-trainer Frank de Boer is nog steeds goud. Net als toen stond de naam van Luuk de Jong vanavond op het wedstrijdformulier. De aanvaller ziet naast hem Isaac Babadi staan: het jonge talent vervangt de zieke Ismael Saibari. Achterin is er weer een basisplaats voor André Ramalho.

Isaac Babadi

Het volle uitvak merkt ook dat het koud is in Zwolle en dat verklaart misschien wel de inzet op het veld. Het spel gaat in de beginfase op en neer, met kansjes voor beide teams. Het eerste echte gevaar komt in de elfde minuut als PSV vanaf de linkerkant een aanval opbouwt die uiteindelijk eindigt bij Isaac Babadi: de aanvaller kan niet snel een gaatje vinden in de blauwwitte verdediging en produceert tenslotte een rollertje: een gemakkelijke prooi voor keeper Jasper Schendelaar. Die wordt twee minuten laten weer getest als PSV over rechts aanvalt, maar de assistent-scheidsrechter schiet te hulp en vlagt voor buitenspel.

Buitenspel

PEC Zwolle probeert met passie en hartstocht PSV partij te bieden, maar de gasten spelen beter, gemakkelijker en slimmer. Het is wachten op een doelpunt. Hirving Lozano is dichtbij in de achttiende minuut als Zwolle-verdediger Sam Kersten schuttert, maar de Mexicaan schiet voorlangs. Twee minuten later snijdt PSV door de Zwolse verdediging en geeft Babadi het laatste zetje op voorgeven van Jordan Teze maar na lang twijfelen besluit de VAR dat het buitenspel is. Aan de andere kant mag Davy van den Berg ver oprukken richting het doel van Walter Benitez maar hij schiet hoog over. In de tegenstoot moeten de hand van de keeper en de lat helpen om de inzet van Veerman niet tot doelpunt te promoveren na een slim hakballetje van Lozano. De hoekschop komt voor de voeten van Dest, die net naast schiet.

Hoop

PSV is niet te houden en net voor er een half uur gespeeld, is kopt Johan Bakayoko een voorzet van Sergiño Dest hard binnen. Net na het half uur is het al 0-2 als een hoekschop op het hoofd van Luuk de Jong belandt en het gevolg niet te vermijden is. Hirving Lozano kan even later zomaar de wedstrijd in het slot gooien maar hij schiet de bal huizenhoog over. Eliano Reijnders zorgt ervoor dat de supporters van de thuisploeg de rust ingaan met hoop in hun harten. Van afstand schiet hij op het PSV-doel waar Bentitez zich op de bal verkijkt en kan vissen: 1-2. Als even later Lennart Thy redelijk gevaarlijk is lijkt het erop dat PEC met een offensief begonnen is, maar zowel Joey Veerman als Johan Bakayoko testen nog een keer de capaciteiten van de keeper van de thuisploeg.

Honderd

Na de rust is de hoop in de blauwwitte harten snel vervlogen. PEC Zwolle krijgt na een hoekschop de bal maar niet weg. Younes Namli probeert in zijn eigen strafschopgebied wat te kappen en draaien maar Olivier Boscagli en Joey Veerman hebben er geen boodschap aan. De eerste geeft voor op de volledig over het hoofd geziene Luuk de Jong, die het makkelijkste doelpunt uit zijn carrière én de honderdste voor PSV dit seizoen in alle competities maakt: 1-3. Tien minuten later moppert het Zwolse publiek nog over een gele kaart voor lieveling Bram van Polen als PSV maar weer eens ten aanval. Luuk de Jong wordt over de linkervleugel weggestuurd en hij geeft voor op de meegelopen Johan Bakayoko: 1-4.

Woede

Jordan Teze geeft in de negenenzestigste minuut laag voor op De Jong, die naar de grond duikend de bal op goal kopt, maar zijn inzet voorlangs ziet gaan. Twee minuten later is het wel raak: Lozano vindt de aanvoerder in een vol strafschopgebied en die schuift de 1-5 binnen. De Jong kan gelijk daarna gaan douchen: zijn werk zit er weer op. Ricardo Pepi is de verwachte wissel en die is koud in het veld bijna het eindstation van een voorzet van Lozano. De bal bereikt de Amerikaan echter niet, maar Zwolle-verdediger Sam Kersten is zo vriendelijk het speeltuig in eigen doel te werken. Het is de genadeklap voor de thuisploeg, dat alleen nog maar bezig is de schade beperkt te houden. PSV voetbalt soepel en de spelers staan zichzelf toe wat losjes te spelen. Een hakje hier, een tikje daar en Isaac Babadi probeert in zijn eentje heel PEC uit dollen. Dat mislukt, tot woede van Peter Bosz.

Ricardo Pepi

Het laatste kwartier gaat in met een flipperkast-situatie voor het Zwolse doel en een inzet van Babadi die wordt naast getikt door Jasper Schendelaar. Lozano schiet nog een keer huizenhoog over, Dest geeft niet voor op Pepi maar gaat voor eigen succes en raakt het zijnet, maar de ingevallen spits krijgt toch nog zijn goal: vier minuten voor tijd brengt de wederom opstomende Teze de Zwolse verdediging in verwarring. In een woud van benen geeft de Amerikaan het laatste tikje voor de bal over de doellijn rolt. Teze geeft in de laatste seconden ook nog een keer voor op Babadi maar die kan alleen voor de keeper staand de bal niet onder controle krijgen. Als de bal over de achterlijn rolt, besluit scheidsrechter Alex Bos PEC Zwolle maar uit zijn lijden te verlossen. Aan de vroege kant, maar daar maalt niemand om. Volgende week wacht Feyenoord in Eindhoven. Om 16.15 uur weten we wanneer het kampioensfeest ongeveer gepland kan worden!

Extra

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Alex Bos.
  • De 21e overwinning. En wat voor een: de grootste overwinning van dit sezoen. Alle spelers winnen. Veerman versterkt zijn leidende positie omdat Til niet speelt. VErder verandert er niet veel.