Home > Nieuws > Siem de Jong maakt het verschil tegen Vitesse

Siem de Jong maakt het verschil tegen Vitesse

PSV blijft in spoor van Ajax zonder te overtuigen

18 mrt 2017 - Door: Peter Visser

Vitesse heeft ondanks haar voetballende vermogen PSV geen moment aan het wankelen gebracht. In het Philips Stadion maakte Siem de Jong het enige doelpunt, vlak na rust. Deze fraaie goal bleek het verschil in de eredivisiewedstrijd, waardoor PSV kans blijft houden op de tweede plaats.

Door Peter Vos

De hele dag heeft het geregend in het Philips Stadion en ook bij de aftrap om 19:45 uur komt het water met bakken uit de hemel. Een snel veld is het gevolg, een prachtige basis voor snel voetbal en een mooie wedstrijd vol met slidings en dieptepasses. Zowel Vitesse als PSV hebben technisch vaardige spelers in huis, reden om eens goed te gaan zitten voor de clash tussen de nummer drie en vijf van de eredivisie. Niets is minder waar.

PSV voetbalt met een versterkt middenveld, waarop zowel Andrés Guardado, Davy Pröpper, Marco van Ginkel als Siem de Jong spelen. Deze overdaad van voetbalvermogen komt niet tot uiting in de eerste helft. PSV is sterker, maar elke aanval smoort in de defensie van de Arnhemmers. Alleen in de dertiende minuut komen de Eindhovenaren dichtbij als Luuk de Jong van dichtbij op keeper Eloy Room kan schieten. Verder grossiert PSV in verkeerde passes vanuit het middenveld, waarbij het lijkt dat de spelers keer op keer niet goed communiceren.

Na rust wordt het snel beter. Eerst komt PSV nog goed weg als Héctor Moreno tot tweemaal toe Ricky van Wolfswinkel duwt in het zestien meter gebied. Een paar minuten later is het raak: uit een korte corner legt Guardado de bal strak op de instormende Siem de Jong die beheerst en fraai scoort in het dak van het doel. Daarna wordt de wedstrijd meer open, met name ook omdat Vitesse meer druk gaat zetten. Overigens zonder echt gevaarlijk te worden. Lewis Baker komt nog het dichtst bij met een hard schot uit een aardige aanval, waarbij Milot Rashica hem knap vrijspeelt. De slotfase is voor PSV. Invaller Jurgen Locadia laat zien wat dynamisch spel is met een korte draai en een knap schot op de paal. Room voorkomt met een knappe dubbele redding een doelpunt van Van Ginkel. De middenvelder wordt bij zijn actie omlaag getrokken, maar scheidsrechter Kuipers blijft stoïcijns. Siem de Jong drukt een paar minuten voor tijd weer goed af na een trekbal van Van Ginkel, maar dit keer gaat zijn inzet net over.