Home > Nieuws > PSV start eredivisie seizoen met knappe winst op AZ

PSV start eredivisie seizoen met knappe winst op AZ

Benauwde 3-2 overwinning poetst Europese kater enigszins weg

12 aug 2017 - Door: Peter Visser & Peter Vos

Met Diego Armando Maradona als nieuwbakken supporter van de club heeft PSV haar eerste overwinning te pakken in de Nederlandse competitie. De Argentijn steunde de club met zijn typische enthousiasme en dat was nodig. Beide ploegen waren gelijkwaardig; tot het laatste fluitsignaal van arbiter Björn Kuipers was onduidelijk hoe de puntenverdeling zou zijn.

Door Peter Vos

Voorafgaand aan de wedstrijd zit het publiek met gemengde gevoelens op de tribune. Het Europese drama tegen Osijek is lang nog niet verwerkt. De fans van Oost geven voor de aftrap al een duidelijk signaal: op een groot spandoek staat dat er vanaf nu verandering én strijd moet komen. Na het eerste fluitsignaal van Kuipers brandt er een aantrekkelijk duel los, waarbij AZ duidelijk van plan is zelf drie punten over te houden aan het openingsduel. De Alkmaarders krijgen wel een tegenvaller; talent Calvin Stengs valt met een lelijke blessure al na acht minuten uit. Het schrikt AZ niet af; nog geen minuut later plaatst uitblinker Alireza Jahanbakhsh uitstekend de bal in de hoek, waar Jeroen Zoet maar net kan redden. Het spel golft op en neer, waarbij de neutrale supporter het meest wordt verwend. PSV krijgt ondanks de frisse start na ruim een kwartier een tegenvaller; invaller Dabney Dos Santos mag geheel vrijstaand binnenschieten na een lange AZ aanval, waarbij de spelers nauwelijks gehinderd worden. PSV geeft niet op en krijgt ook een paar kansjes. Na een halfuur spelen scoort aanwinst Hirving Lozano verrassend met zijn rechtervoet in de korte hoek. Trainer Phillip Cocu wisselt meteen na de gelijkmaker de nonchalant spelende Jason Brenet voor het jonge talent Kenneth Paal. Een opvallende, maar begrijpelijke ingreep. Na de wissel groeit PSV verder in de wedstrijd, met twee reuzekansen voor Lozano. De Mexicaan mag zowel in de 35e als 36e minuut alleen op keeper Bizot af, maar respectievelijk de hak van verdediger Jonas Svensson en de paal voorkomen een doelpunt. Het slotaccoord van de eerste helft is voor AZ, als ook JahanBakhsh buiten bereik van Zoet de paal raakt.

In de pauze pept voormalig voetbalster Maradona het publiek nog een op vanuit de skybox, waar hij met zijn team Al Ahli op uitnodiging aanwezig is. De Argentijn lijkt PSV in zijn hart te sluiten nadat hij van oud-PSVer Ruud Gullit een PSV shirt heeft gekregen. Wat voor invloed dat op de wedstrijd heeft, is onbekend, maar PSV neemt meteen na rust de voorsprong met een prachtige actie van Gastón Pereiro. De Uruguayaan laat zien dat er niets mankeert aan zijn techniek, versnelt en passeert twee verdedigers alsof ze er niet staan en schuift dan de bal onder Marco Bizot door. Kort daarna krijgt Wout Weghorst via een uitgemeten bal van Dos Santos de kans om gelijk te maken, maar zijn schot verdwijnt naast het doel van Zoet. PSV breidt een kwartier voor tijd de voorsprong naar 3-1 uit via Marco van Ginkel. De superhuurling van Chelsea werkt de bal via een rebound bij een corner van PSV in het AZ doel. De wedstrijd lijkt dan gespeeld. "Lijkt" wat Kuipers heeft nog een cadeau voor AZ in petto. De scheidsrechter beloont een valpartij van Jahanbakhsh met een strafschop, die door Weghorst wordt benut. Daarna volgt een benauwde slotfase, waarin PSV uiteindelijk overeind blijft.