Home > Nieuws > PSV kruipt langs Feyenoord

PSV kruipt langs Feyenoord

Topper brengt Eindhovenaren een helft goed en een helft slecht voetbal

17 sep 2017 - Door: Peter Visser

Met meer geluk dan wijsheid heeft PSV de eerste krachtmeting in de competitie gewonnen. Feyenoord werd met 1-0 verslagen, maar de Rotterdammers hadden recht op een punt. De eerste helft bracht PSV energiek voetbal de tweede helft speelden de rood-witten degradatievoetbal.

Door Peter Vos

De eerste topper van het seizoen is meteen een ongelooflijk belangrijke wedstrijd voor PSV. Verliezen de Eindhovenaren, dan is het crisis op de Herdgang. Alleen winst telt dus en club én fans hebben voorafgaand aan de wedstrijd een flinke dosis vocaal geweld ingezet om dat duidelijk te maken. PSV blijkt inderdaad enorm alert en maakt binnen twee minuten de openingsgoal. Gastón Pereiro rond een snelle aanval via Joshua Brenet en Jurgen Locadia koel af. Brenet staat als linksback in de basis en brengt samen met rechtsback Santiago Arias veel aanvallende impulsen in de eerste helft.
PSV blijft initiatief houden en Feyenoord kan alleen via de counter nog gevaarlijk zijn. Na twaalf minuten stuurt Karim El Ahmadi Steven Berghuis weg die een hard schot aflevert wat door keeper Jeroen Zoet gepareerd wordt. Diezelfde Berghuis laat daarna een minder fraaie actie zien: bij een duel om de bal plant hij zijn noppen in de borstkas van Luuk de Jong, die met gebroken ribben het veld af moet. Scheidsrechter Björn Kuipers laat het bij geel voor de vleugelspits van Feyenoord.

Met het wegvallen van De Jong levert PSV een slok op een borrel in qua scherpte. Invaller Sam Lammers heeft duidelijk moeite met het niveau in de topper en verspeelt veel ballen. PSV heeft nog wel het betere van het spel met een aardig schot van Jorrit Hendrix en een enorme kans voor Locadia. De vleugelspits ramt de rebound uit een door Arias opgezette aanval keihard op de paal. Berghuis mag alsnog al voor rust inrukken met zijn tweede gele kaart na een domme trekpartij met Hendrix.

Met tien man over gaat Feyenoord de tweede helft op een andere manier aanpakken. Onzichtbare spits Michiel Kramer wordt vervangen door middenvelder Sofyan Amrabat, waardoor de Rotterdammers compacter gaan spelen, wachtend op een kans. PSV weet daar geen raad mee. De scherpte is compleet weg bij het elftal van Phillip Cocu. Álle kansen zijn vanaf nu voor de bezoekers uit Rotterdam. Een vrije trap van Vilhena wordt opgepikt door Haps, die Eric Botteghin bedient. De verdediger dwingt Zoet tot het uiterste met een dubbele redding net voor de doellijn. Jens Toornstra krult een vrije trap op de lat. Een snelle counter van Feyenoord eindigt met een goede actie van Jean-Paul Boëtius; de rechtsbuiten mikt in de kruising, maar de hand van Zoet voorkomt zijn goal ternauwernood.

Vreemd genoeg moet tegen tien man vooral een beroep gedaan worden op de kwaliteiten van de sluitpost. Maar ook Zoet capituleren als hij bij een aanval van Feyenoord op het verkeerde been staat. Toornstra heeft een knappe voorzet van Boëtius voor het intikken in het lege doel, maar de hardwerkende middenvelder schiet de bal over! PSV vraagt om afgestraft te worden voor het bange spel in de tweede helft, maar ondanks het veelvuldig balverlies en de slordigheid bij de aanvallers Locadia en Lammers blijft de tegengoal uit. PSV blijft met de winst in de kopgroep van de eredivisie en wentelt een clubcrisis vooralsnog af.