PSV speelt met vuur tegen Excelsior

Koploper brengt zichzelf onnodig in de problemen

26 nov 2017 - Door: Remco Faasen
Isimat

Na een fris middagje in Rotterdam heeft PSV de flinke voorsprong op Ajax en AZ op acht punten gehouden. Op het kunstgras van Excelsior werd met 2-1 gewonnen. De koploper ging in de rust met een comfortabele 2-0 voorsprong aan de thee, raakte in de tweede helft de controle over het duel kwijt en mocht keeper Jeroen Zoet dankbaar zijn. Maar terecht was de winst wel.

De supporters van Excelsior, de nummer tien van de Eredivisie, zullen even benauwd hebben gekeken, toen PSV binnen het kwartier op voorsprong kwam in hun stadionnetje in de wijk Kralingen. Jurgen Mattheij van de thuisploeg probeerde te verhinderen dat Luuk de Jong de bal binnen kon schieten, maar passeerde daarbij zelf zijn keeper. Even daarvoor was PSV via Marco van Ginkel al dreigend geweest en drie minuten na de goal raakte Daniel Schwaab de paal. PSV leek kortom korte metten te gaan maken met Rotterdams kleinste profclub.

Stormpje
Gestart met één wijziging in de basisploeg ten opzichte van de fortuinlijke winst tegen PEC Zwolle (Santiago Arias verving Derrick Luckassen), drukt PSV echter niet door tegen de ploeg van oud-PSV'er Mitchell van der Gaag. Sterker nog: zo halverwege de eerste helft is het Eindhovense stormpje gaan liggen en laat PSV de thuisploeg het spel maken. Onderwijl loerend op de counter natuurlijk, zoals na een half uur spelen. Hirving Lozano stoomt aan de zijkant van het strafschopgebied op naar het doel van Excelsior-goalie Ögmundur Kristinsson, maar die redt op het bekeken schot met buitenkant rechts. Ten koste van een hoekschop en juist die komt voor het hoofd van Nicolas Isimat-Mirin, die de bal een meter voor een leeg doel over weet te krijgen.

Lozano
Voor Excelsior is dat het teken weer in de schulp te kruipen, maar het kan niet voorkomen dat Lozano in de veertigste minuut via het been van Mattheij de 0-2 binnenschiet. Het enige opzienbarende dat de Rotterdammers daar tegenover stellen is een aanval in de laatste seconden, als smaakmaker van de thuisploeg Stanley Elbers verkeerd uitkomt met zijn stappen.

Handsbal
Direct na het rustsignaal loopt Luuk de Jong de bal met zijn schouder het doel binnen, maar scheidsrechter Kamphuis ziet er een handsbal in en keurt de goal af. Voor de thuisploeg is dat het sein om onder aanvoering van Elbers de handschoen op te pakken. Dat leidt zowaar tot een doelpunt van aanvoerder Ryan Koolwijk na 52 minuten en een bijna niet te missen kans voor Elbers. De oud-speler van Helmond Sport krijgt de bal via Daniel Schwaab, die door een onmogelijke actie van Isimat-Mirin in de problemen was gekomen. De Fransman besloot de Duitser door het midden aan te spelen maar ziet tot zijn vreugde Jeroen Zoet redding brengen.

Seizoensstart
Hoewel PSV zeker nog speldenprikjes uitdeelt, is het vanaf dat moment Excelsior dat aan het voetballen gaat en vaker voor Zoet opduikt dan de keeper lief is. Kristinsson heeft aan de andere kant van het veld minder te doen. Phillip Cocu grijpt in en wisselt voor de twaalfde keer op rij in de Eredivisie (!) Gastón Pereiro. Bart Ramselaar lost hem af en die ziet later Steven Bergwijn het veld inkomen voor Lozano. Voor het wedstrijdbeeld maakt het niet veel uit: Excelsior is de bovenliggende partij. Niet dat PSV enorm onder druk komt te staan, maar genoeg voor het propvolle uitvakje om luidkeels te schreeuwen dat de ploeg 'wakker moet worden'. Toch is PSV uiteindelijk nog het dichtst bij een doelpunt, als Van Ginkel vier minuten voor tijd een vrije trap op de lat kegelt. Het laatste woord is echter aan Isimat-Mirin die de bal in blessuretijd bijna achter zijn eigen doelman weet te krijgen. Met een uiterste krachtsinspanning tikt Zoet de bal over. PSV wint weer en beleeft de op één na beste seizoensstart uit de historie.