PSV pakt punt bij Monaco

Vennegoor scoort gelijkmaker in hectische slotfase

25 nov 2003 - Door: HK
Vennegoor of Hesselink

PSV heeft de laatste strohalm gegrepen door met 1-1 gelijk te spelen tegen AS Monaco. Door de gelijkmaker van Vennegoor of Hesselink in een zeer hectische slotfase kan PSV zich over twee weken alsnog plaatsen voor de 2e ronde van de Champions League. Daarvoor moet het thuis wel winnen met 2-0 of met drie doelpunten verschil van Deportivo la Coruna. Een zware, maar niet onmogelijke opgave.

PSV begon sterk aan het treffen in Frankrijk. De Eindhovenaren speelden met het centrale duo Faber/Bouma. Vooral eerstegenoemde liet een uitstekende indruk achter, zeker gezien het feit dat het Faber's eerste wedstrijd sinds maanden blessureleed was. Verder was er een plek in de basis weggelegd voor de jonge Vonlanthen, die samen met Kezman en Robben de aanval van PSV vormde.

PSV domineerde verrassend genoeg het eerste kwart van de wedstrijd. De ploeg liet zich niet inzakken, maar probeerde te voetballen en de thuisploeg meteen onder druk te zetten. Dat resulteerde in bijna 70% balbezit, maar het aantal echte grote kansen was gering. Alleen Robben kreeg een unieke mogelijkheid om PSV op voorsprong te zetten na een fraaie combinatie, maar doelman Roma redde zeer bekwaam. Toch was het zeer hoopvol wat PSV liet zien in die fase. Na een klein half uur spelen nam Monaco het heft in handen en moest PSV zich laten inzakken. Grote kansen leverde ook dat niet op, maar het bleef opletten bij standaard situaties. Daar waar PSV haar grote kans niet benutte, deed Monaco dat wel. Het was Morientes die de Fransen op voorsprong zette door de bal uit een afgemeten voorzet vanaf rechts met het hoofd achter Waterreus te werken. Dat was een domper voor PSV, dat even de weg kwijt leek, maar in de laatste minuten voor rust toch weer wat beter in de wedstrijd kwam.

Na de pauze was het scheidsrechter Siric die PSV de das om leek te doen. De Kroaat gaf Lucius zijn tweede gele kaart voor het te snel nemen van een vrijetrap, iets wat waarschijnlijk nog nooit eerder gebeurd is in de historie van het voetbal en ook te belachelijk is voor woorden. Door deze onverwachte tegenslag leek PSV kansloos om nog een punt uit het vuur te slepen. Maar omdat Monaco niet echt doordrukte (het kreeg wel een tweetal aardige mogenlijkheden uit goed uitgevoerde counters), bleef PSV in de wedstrijd. In de slotfase van het duel sloeg de vlam uiteindelijk in de pan. Eerst kreeg Zikos zijn tweede gele kaart wegens hands en kopte invaller Vennegoor uit de vrije trap de gelijkmaker binnen voor PSV. Vijf minuten later kon er opnieuw een speler van de thuisploeg inrukken na een handgemeen met Kezman. Kezman zelf kreeg geel wegens het wegduwen van Giuly, maar laatstgenoemde kon zich niet beheersen en gaf Kezman een klap op het achterhoofd. In de blessuretijd van maar liefst 6 minuten was opnieuw Vennegoor nog heel dicht bij de winnende treffer, maar zijn kopbal werd door doelman Roma vakkundig onschadelijk gemaakt.

Desalniettemin overheersten bij PSV de blijdschap vanwege het behaalde punt en het feit dat de Eindhovenaren nooit echt volledig weggespeeld waren, waar men vooraf toch enigzins voor bevreesd was. Maar wat vooral overheerste was de wetenschap dat de tweede ronde nog altijd binnen handbereik is.

• Siric

• 34' Morientes 1-0
    84' Vennegoor of Hesselink 1-1

Laatst bijgewerkt : 25 nov 2003 - 23:35