Supportersvereniging PSV
Een echte FAN is LID!
Home > Nieuws > Supportersclubs verklaren Johan Cruijff schaal besmet
Een echte FAN is LID!

Nog geen lid?
Meld je nu dan aan!

Supportersclubs verklaren Johan Cruijff schaal besmet

Persbericht SOVS

25 feb 2004

Als het aan de Samenwerkende Organisaties Voetbal Supporters (SOVS) ligt, de koepel-organisatie van erkende supportersverenigingen in het betaalde voetbal, wordt de Johan Cruijff Schaal de komende vijf jaar zonder “clubsupporters" gespeeld. De SOVS reageert hiermee op het feit dat zij, tegen alle gemaakte afspraken in, niet betrokken is geweest bij de evaluatie van de wedstrijden voor de Johan Cruijffschaal van de afgelopen jaren en het opstellen van een nieuw convenant tussen KNVB, gemeente Amsterdam en Arena.

De koepelorganisatie laat weten dat haar rol binnen het convenant gezien moet worden conform binnen het Beleidskader Bestrijding Voetbalvandalisme en –Geweld is vastgesteld over de betrokkenheid van supporters. Ze constateert hierbij dat tot op heden op lokaal niveau bij bijna geen enkele gemeente en club de betrokkenheid van de supportersclub is verwezenlijkt zoals in het beleidskader is vastgesteld. Op landelijk niveau maakt de KNVB zich schuldig aan dezelfde overtreding op het beleidskader.

De conclusie dat KNVB, clubs en lokale overheden massaal deze voor supportersclubs en SOVS elementaire passage uit het beleidskader terzijde schuiven, betekent voor de belangenorganisatie dat niet slechts rond de wedstrijd voor de Johan Cruijffschaal wordt geageerd. Het zal ook betekenen dat meer acties vanwege de ontoereikende lokale convenanten in het verschiet liggen. Daarnaast zal de SOVS contact opnemen met de landelijke overheid, omdat zij vreest dat met de manier van handelen van KNVB en andere partijen, de rol die binnen het beleidskader aan de SOVS toebedeeld is, onuitvoerbaar dreigt te worden. De SOVS zal dan ook aan de ministeries van Binnenlandse Zaken en VWS vragen de andere partijen op te dragen hun afspraken uit het beleidskader na te komen.

De achtergrond:

De afgelopen jaren hebben zich steeds problemen voorgedaan bij de traditionele openingswedstrijd van een nieuwe voetbalseizoen, de wedstrijd tussen de landskampioen en bekerwinnaar om de Johan Cruijffschaal. De laatste jaren hebben de supportersclubs van PSV en FC Utrecht zich telkens vergeefs beklaagd over de wedstrijdinrichting. De klachten variëren van verplichte treincombi, het ontoereikende aantal kaarten dat de supporters van de tegen elkaar spelende teams krijgen, de plaatsen welke deze supporters krijgen toegewezen, de manier van optreden van de Amsterdamse politie of ingehuurde ME-korpsen, de hoge prijs van kaartjes voor de wedstrijd en het tijdstip waarop de wedstrijd vanwege commerciële belangen van de zendgemachtigde gespeeld moet worden.

Vanwege deze klachten waren er vorig jaar al geluiden van vooral PSV en haar supporters om de wedstrijd weg te halen uit de Arena en elders onder te brengen. Voor Johan Cruijff was dit aanleiding te overwegen zijn naam niet langer aan de wedstrijd te verbinden. De KNVB meende dat de wedstrijd moet uitgroeien tot een echte traditional en dat daarvoor moet worden vastgehouden aan Amsterdam. Ze was echter gevoelig voor de vele klachten die er omtrent de wedstrijd waren en zegde de SOVS toe intensief bij alle overleg en nieuwe afspraken te betrekken.

De KNVB heeft deze afspraken nu volledig geschonden en onlangs een nieuwe vijfjarenovereenkomst gesloten met de gemeente Amsterdam en Amsterdam Arena. De KNVB heeft de SOVS hiervoor reeds schriftelijk haar excuses aangeboden, doch liet in hetzelfde bericht weten dat het kwaad nu eenmaal geschiedt is dat het weinig zin heeft daarover nu nog in discussie te gaan. De SOVS meent dat de bond er zich niet op een dergelijke makkelijke manier van af kan maken. Tenzij het convenant op punten wordt bijgesteld, zal zij de clubs en supportersorganisaties die in augustus as. voor de Johan Cruijffschaal mogen aantreden verzoeken de wedstrijd als "besmet" te zien.

De punten die de SOVS in elk geval gewijzigd wil zien betreffen de kaartverdeling en toegewezen vakken. De koepel meent dat conform de regeling voor andere finalewedstrijden (oa bekerfinale en UEFA-finales) dient te zijn vastgelegd dat beide clubs voor haar supporters recht heeft op 1/3e deel van het aantal kaarten, waarbij voor die kaarten een zekere diversiteit in prijsklasse en situering ten opzichte van het speelveld moet zijn geregeld. De SOVS meent verder dat de huidige afspraken verre van waterdicht zijn. Ze vreest dat er een grote kans is dat burgemeester Cohen straks alsnog zal besluiten tot inperkende maatregelen, zodat er ten opzichte van de voorgaande jaren niets gewonnen is. Daarnaast wenst de SOVS dat in het convenant is gewaarborgd dat de SOVS één van ketenpartners is, nl. afgevaardigde namens de erkende supportersclubs.


Lees meer over de SOVS op haar eigen website.

Laatst bijgewerkt : 25 feb 2004 - 11:39