Home > Nieuws > PSV boekt zakelijke overwinning in Arnhem

PSV boekt zakelijke overwinning in Arnhem

27 okt 2010 - Door: Chris & DvG
Reis

Door Noel van de Laar

ARNHEM – PSV heeft de uitstekende wedstrijd tegen Feyenoord een goed vervolg gegeven door met 0-2 te winnen van Vitesse. In de eerste helft opende Jonathan Reis met zijn zevende treffer van dit seizoen de score. In de tweede helft verdubbelde Balázs Dzsudzsák de voorsprong vanaf de strafschopstip, 0-2.

Na de monsterzege op Feyenoord van het afgelopen weekend vond Fred Rutten het niet nodig zijn basiselftal te wijzigen. Hoewel Jonathan Reis zich niet honderd procent fit voelde, was hij wél fit genoeg om te starten, en dus speelde PSV met dezelfde opstelling als tegen Feyenoord.

PSV begon goed aan het duel met Vitesse in Arnhem. Dat resulteerde in twee eerste speldenprikjes van Ola Toivonen en Jonathan Reis, maar een doelpunt leverde het PSV nog niet op.
Na zeven minuten viel de eerste gele kaart in de wedstrijd al. Matic kapte Afellay in de hoek van het veld op de helft van PSV uit. Afellay liet dat zich niet gebeuren en haalde vervolgens diezelfde Matic onderuit met een forse sliding wat hem op geel kwam te staan.

Nog geen twee minuten later is het Matic die Afellay terugpakte. Matic deed dit echter een stuk effectiever, buiten het vizier van scheidsrechter Vink. Afellay, duidelijk aangeslagen door de actie van Matic, kon gelukkig zonder al te veel problemen de wedstrijd voort zetten.

Diezelfde Ibrahim Afellay speelde dan ook een erg bepalende rol in de eerste twintig minuten van de wedstrijd. Behalve de vroege gele kaart en de blessure twee minuten later kreeg hij ook diverse schietkansen op het doel van Vitesse. Een poging ging hoog over, en de andere poging werd goed uit het doel gehouden door keeper Room. Ook opvallend in deze wedstrijd was dat Dzsudzsák en Engelaar een aantal keer van positie verwisselden.

Dat was geen groot succes en dus speelde Dzsudzsák al snel weer op zijn eigen positie. Als linksbuiten kwam hij regelmatig langs zijn tegenstander en was hij vervolgens in staat een goede voorzet af te geven. Dit leverde dan diverse keren gevaar op voor de defensie van Vitesse.

In de tweeëndertigste minuut is het dan eindelijk raak. Wederom is het Balázs Dzsudzsák die vanaf links voorgeeft. Volledig vrijgelaten ter hoogte van de penaltystip is het Jonathan Reis die de bal op knappe wijze binnenknikt en dus op zeven goals uit vier wedstrijden staat.

Met die stand gingen beide elftallen dan ook rusten. Vitesse kwam er nog een aantal keer gevaarlijk uit maar was niet bij machte de defensie van PSV pijn te doen en dus was het de goal van Jonathan Reis die het verschil maakte in de eerste helft.

Hoewel Afellay nog altijd last leek te hebben van de charge van Matic, besloot Fred Rutten de tweede helft zonder wijzigingen aan te vangen. Bij Vitesse werd er wel gewisseld in de rust, Kashia werd vervangen door Marco van Ginkel.

Na een goede voorzet van Wilfred Bouma wist Lens bijna de 0-2 binnen te koppen. Licht gehinderd kopte hij de bal een centimeter naast het doel van Room en bleef het voorlopig dus nog 0-1. Fred Rutten besloot om nog niet in de rust te wisselen, maar tien minuten later was het moment wel daar. Ibrahim Afellay werd naar de kant gehaald en vervangen door Otman Bakkal.

In de zestigste minuut werd Lens neergehaald in het zestienmetergebied door Alexander Büttner. De strafschoppenspecialist bij uitstek Balázs Dzsudzsák meldde zich achter de bal en schoof de bal feilloos in de linkerhoek, 0-2.

Diezelfde Büttner mocht kort daarna het veld verlaten om te gaan douchen, want hij werd vervangen door Inter-huurling Luca Caldirola. Ook Julian Jenner verliet het veld, hij werd vervangen door Marcus Pedersen.

De tweede helft was een stuk minder aantrekkelijk dan de eerste helft. PSV vond het na de tweede treffer wel goed en leunde achterover. Vitesse was niet bij machte er doorheen te prikken. Voor PSV was het ook fijn dat ze die comfortabele 0-2 voorsprong hadden, want aanstaande zaterdag wacht FC Twente weer in het eigen Philips Stadion. Dat zal een wedstrijd worden waarbij PSV alle mogelijke krachten nodig heeft. Deze conclusie zal ook Fred Rutten getrokken hebben toen hij in de vierenzeventigste minuut Jonathan Reis naar de kant haalde. Hij werd vervangen door Marcus Berg.

Ook Maza Rodriguez mocht zich nog even laten zien. Hij kwam er met nog zeven minuten te spelen in voor Wilfred Bouma. Echte wapenfeiten waren er niet meer en de wedstrijd was dan ook eigenlijk al gespeeld na de 0-2. PSV speelde zakelijk en gericht op de winst vandaag, en keerde dan ook voldaan met de drie punten terug naar Eindhoven waar zaterdag de huidige nummer twee FC Twente te gast zal zijn.