Home > Nieuws > Zonder supporters speelt PSV gelijk in Amsterdam

Zonder supporters speelt PSV gelijk in Amsterdam

20 nov 2010 - Door: ST

Door Noël van de Laar

PSV heeft erg goede zaken gedaan door in Amsterdam met 0-0 gelijk te spelen. Gezien het resultaat dat FC Twente boekte in Enschede door te verliezen van AZ liep PSV een puntje uit op de Tukkers en bleef het gat met de Amsterdammers zes punten. Een negatieve rol in de wedstrijd was voor invaller Rasmus Lindgren die koud in het veld een grove overtreding beging op Ibrahim Afellay en daarvoor terecht een rode kaart ontving.

PSV reisde zoals bekend af naar Amsterdam zonder supporters. Dit kwam doordat er gisteren problemen ontstonden door een brand nabij het Centraal Station van Utrecht, waarna er geen treinen meer konden rijden. Hierdoor vielen ook de treinen met 1200 PSV-supporters uit. Hoewel de Supportersvereniging PSV er alles aan gedaan heeft de supporters toch in Amsterdam te krijgen, onder andere door middel van het inzetten van bussen, was het de gemeente Amsterdam die dwars lag en zodoende de avond van twaalfhonderd trouwe PSV-supporters grotendeels verpestte.

PSV speelde in een vrijwel ongewijzigde basiself. Alleen Orlando Engelaar werd niet fit bevonden door trainer Fred Rutten en daardoor mocht Otman Bakkal beginnen aan het duel met de Amsterdammers.

PSV begon het duel aardig en kreeg na vier minuten spelen de eerste mogelijkheden. Bouma kon van dichtbij inkoppen maar miste daarbij de kracht en de precisie waardoor Maarten Stekelenburg uiteindelijk kon redden. Aan de andere kant was het ook even schrikken na een actie van Siem de Jong op het middenveld die in een keer het halve veld overstak en met kracht van afstand schoot. Gelukkig zag Isaksson de bal al van ver aankomen en was het ook diezelfde Isaksson die redding bracht.

Waar PSV de bovenliggende partij was in de openingsfase van de wedstrijd, kon Ajax na zo’n twaalf minuten het initiatief overnemen en was het voor PSV vooral zaak de rust te behouden en vooral de schade beperkt. Dat lukte aardig, hoewel Ajax flinke kansen kreeg, was het de defensie van PSV die keer op keer aan het langste eind trok. Zo kon Suarez na een steekpassje van Emanuelson doorlopen op de keeper en had PSV het met name aan Isaksson te danken dat er niet gescoord werd.

Maar ook PSV kreeg kansen, al waren ze vooralsnog wel op één hand te tellen. Na een aanval van Ajax waar Isaksson als winnaar bleef staan kon de keeper van PSV het spel snel verleggen door de bal naar Jeremain Lens te gooien. Bij Ajax waren veel mensen mee naar voren en PSV had de situatie met drie tegen twee van Ajax uit kunnen spelen. Jeremain Lens brak door en werd grof onderuit gehaald door Vurnon Anita. Op dat moment was Lens halverwege de helft van Ajax, en mede daardoor besloot scheidsrechter Kuipers om slechts een gele kaart uit te delen aan Anita.

Even later kreeg Wilfred Bouma ook een gele kaart nadat hij Luis Suarez haakte. Uit de vrije trap die volgde kwam direct weer gevaar. Jan Vertonghen schoot de bal in één keer laag over de grond, maar Isaksson pakte hem uit de hoek waarna Erik Pieters de bal tegen Emanuelson aanspeelde waardoor PSV de doeltrap kreeg.

Opvallend aan de sfeer in het stadion was dat de Amsterdamse supporters totaal niet reageerden op de tussenstand in Enschede, waar FC Twente achterstond tegen AZ. Als Ajax dit duel zou winnen naderden ze de Tukkers op een punt. Maar dit leek totaal niet aan de orde voor de supporters en de focus lag dan ook volledig op PSV. Naarmate de eerste helft vorderde kwam PSV weer redelijk terug in de wedstrijd en kreeg het zelfs weer wat kansen. Zo ook als Afellay vanaf de rechterkant voorgeeft en Jan Vertonghen de bal verwerkt tot een corner. Uit de corner die de verdediging van Ajax slecht wegwerkt kan Afellay de bal in een keer op de slof nemen maar is het Maarten Stekelenburg die de Amsterdammers behoeft voor een achterstand. Daardoor bleef de stand waarmee aangevangen werd tot de rust behouden, 0-0.

PSV kwam beter uit de kleedkamer in de tweede helft en dat resulteerde in een aantal grote kansen voor de Eindhovenaren. Zo was Marcelo dichtbij de openingstreffer toen hij de corner van Dzsudzsák binnen leek te koppen. Helaas stond bij de tweede paal Vurnon Anita goed op te letten, want hij redde dus op de lijn en maakte er een corner van. Bij de tweede corner is de afvallende bal voor Bakkal, die hem in een keer de zestien in werkt. Daar staat Marcelo, die deze keer wel goed raak schiet. Helaas stond hij daarbij wel in buitenspelsituatie en werd het doelpunt zodoende afgekeurd.

PSV overklast Ajax in de openingfase van de tweede helft en creëert kans op kans. Toivonen speelde op Dzsudzsák die de bal voorgaf vanaf de flank. Toivonen liep door en kon de voorzet van Dzsudzsák inkoppen. Helaas stond daar ook Maarten Stekelenburg die Ajax redde op de lijn met een katachtige reflex. PSV werd sterker en sterker en kwam duidelijk zichtbaar steeds beter in de wedstrijd. Het wachten was dan ook op de eerste treffer.

Door het resultaat van FC Twente in eigen huis tegen AZ was het voor PSV duidelijk dat het sowieso koploper zou blijven aan het eind van deze speelronde. Dat was duidelijk zichtbaar want PSV speelde in de tweede helft met veel meer durf, lef en bravoure. Dat resulteerde in kansen, maar tot doelpunten leidde dat nog niet. Hoewel ook Ajax er ook af en toe nog gevaarlijk uitkwam was PSV toch de betere ploeg in de gehele tweede helft. Diverse open schietkansen misten de precisie, en dan met name de kansen van Jeremain Lens, die qua acties zijn mannetje vaak passeerde maar waarvan de overtuiging ontbrak.

Meest opvallende moment in de tweede helft kwam van de kant van Ajax. In de tachtigste minuut zag Luis Suarez dat Isaksson een paar meter te ver voor zijn doel stond en besloot vanaf de eigen helft maar eens uit te halen. Isaksson liet zich bijna verrassen maar tikte de bal nog net over zijn doel. Daarbij kwam zijn pols wel in aanraking met de lat en daar ondervond Isaksson het gehele restant van de wedstrijd last van. Deze ‘kans’ van Suarez zorgde voor een opleving van Ajax in de slotfase van het duel. Daarbij kreeg Ajax nog een flink aantal kansen op de winnende treffer, maar gezien de wedstrijd zou dat ook niet helemaal terecht geweest zijn. De wedstrijd verdiende geen winnaar en de 0-0 uitslag gaf dan ook een realistisch beeld op de wedstrijdverhoudingen. PSV loopt zodoende een puntje uit FC Twente en het gat met Ajax blijft zes punten.

Toch was er aan het eind van het duel nog een opmerkelijk momentje. De voor Siem de Jong ingekomen middenvelder Rasmus Lindgren begaat een grove overtreding op Ibrahim Afellay en scheidsrechter Kuipers kan dan ook niets anders doen dan de rode kaart trekken. Helaas kwam de rode kaart voor PSV te laat want een minuut later floot de scheidsrechter zijn laatste fluitsignaal van de wedstrijd.