Home > Nieuws > EL: PSV beslist zwakke wedstrijd met sterke slotfase

EL: PSV beslist zwakke wedstrijd met sterke slotfase

16 dec 2011
Manolev

EINDHOVEN - Zonder overmatige inspanning heeft PSV ook het thuisduel met Rapid Boekarest weten om te zetten in een overwinning. Na een uitermate zwakke eerste vijfenzeventig minuten wisten de spelers van Fred Rutten het publiek toch nog enigszins tevreden te stellen met een kwartier gallery play. De eindstand werd bepaald op 2-1, door doelpunten van Stanislav Manolev en Tim Matavz. De Roemeense goal viel in de blessuretijd en werd gescoord door invaller Daniel Pancu.

Door: Noël van de Laar

Beide ploegen wisten al waar ze aan toe waren wat betreft de kwalificatie voor de tweede ronde, met rechtstreekse uitschakeling, van de Europa League. PSV zou als eerste eindigen en Rapid Boekarest zou bij een nederlaag van Hapoel Tel Aviv nog kans hebben op de derde plaats. Mede doordat het duel nergens meer om ging besloot Fred Rutten vooral spelers op te stellen die normaal gesproken niet in de basiself staan. Zo was er plaats voor Tyton, die zijn rentree maakte na een hersenschudding die hij opliep in de thuiswedstrijd tegen Ajax op 18 september van dit jaar, Engelaar, Derijck, Ritzmaier en de meest verrassende naam Stefano Marzo. De talentvolle, Belgische linksback van Jong PSV mocht vandaag als rechtsback beginnen.

Dat het vernieuwde PSV moeite had zijn draai in de wedstrijd te vinden was al snel duidelijk op het moment dat Rapid Boekarest in de eerste twee minuten liefst vier corners kreeg toegewezen van de arbiter uit Wales, Simon Lee Evans. Succesvol waren die echter niet waardoor Tyton zijn doel schoon hield in de openingsfase. Na die eerste paar minuten zwakte de goede start van de Roemenen wat af en kwam PSV wat meer in het spel, maar tot veel kansen leidde dat niet.

De meest opvallende momenten vonden dan ook plaats na een dik half uur spelen. Keeper Coman heeft in een eerder stadium van de wedstrijd een tik tegen zijn hoofd gekregen en nadat hij twintig minuten later een eenvoudige terugspeelbal onder zijn voet door laat glijden en daardoor een corner weg geeft, besloot hij de wedstrijd niet voort te kunnen zetten en bij zijn trainer om een wissel te vragen. Zodoende geschiedde maar er ontstonden verbaasde gelaatsuitdrukkingen op de tribunes in het Philips Stadion op het moment dat er twee minuten later al een tweede wissel aangekondigd wordt aan de kant van Rapid. Ook Surdu was geblesseerd naar de kleedkamer geholpen waardoor de Roemenen na zesendertig minuten al twee van de drie toegestane wissels gebruikt hadden. Het feit dat dit de meest opvallende momenten van de eerste helft waren zegt eigenlijk genoeg over het wedstrijdbeeld dat zich met name op en rond het middenveld afspeelde.
De kansen die PSV kreeg(Matavz 2x, Ritzmaier, Lens) waren alleen niet nauwkeurig genoeg om de beide keepers te verrassen en daardoor bleef de 0-0 stand behouden tot de rust.

De eerste die na de rust uit zijn lijden verlost werd was Orlando Engelaar, maar dat hadden ook negen anderen kunnen zijn, want PSV speelde niet bijzonder sterk. Ola Toivonen kwam erin als vervanger direct na rust. De tweede helft ging verder op het sukkeldrafje waarmee de eerste helft ook beëindigd werd. PSV had weliswaar het overwicht maar speelde in een te laag tempo om de Roemenen op de pijnbank te leggen. Nadat Marzo twee minuten eerder een gele kaart pakte kwam er een einde aan zijn Europese debuut, want in de zeventigste minuut mocht hij de plek van Manolev op de bank innemen.

Koud in het veld wist uitgerekend Stanislav Manolev de score te openen. Vanaf een meter of vijfentwintig besloot de Bulgaarse rechtsback maar eens uit te halen en iedereen in het stadion te verrassen door zowaar het net te vinden en zodoende PSV de drie punten te bezorgen want normaal gesproken zou PSV niet meer in de problemen komen. Met name omdat ze dat de hele wedstrijd eigenlijk niet geweest zijn. Twee minuten later kwam er een eind aan alle Roemeense illusies. Na een goede voorzet van wederom de Bulgaar en vervolgens goed doorzetten van Jeremain Lens gaf hij de bal net op tijd af aan Tim Matavz die de bal in een leeg doel kon schuiven en zodoende aantekende voor de 2-0. Het elftal vierde het doelpunt alsof ze net kampioen waren geworden en het publiek was allang tevreden met de paar minuten entertainment waar ze eigenlijk al niet meer op gerekend hadden. Dat Rapid Boekarest in de blessuretijd nog de 2-1 maakte mocht de pret dan ook niet drukken. PSV eindigt ongeslagen en met liefst vijf overwinningen eerste in haar poule maar overtuigend was het niet vandaag.

Zondag wacht in Heerenveen het duel met de plaatselijke SC. Een duel waar veel druk op staat bij PSV, dat op het randje van de winterstop de achterstand met AZ niet verder mag en wil op laten lopen. Een zware kluif, die gevolgd wordt met de bekerwedstrijd uit bij FC Twente. De focus zal dan ook absoluut bij PSV aanwezig moeten zijn om die twee laatste wedstrijden van 2011 tot een goed einde te brengen.