Supportersvereniging PSV
Een echte FAN is LID!
Home > Nieuws > "Hekken weg!" (of toch niet?)
Een echte FAN is LID!

Nog geen lid?
Meld je nu dan aan!

"Hekken weg!" (of toch niet?)

Hekken weg, wat nu?

27 nov 2001 - Door: RD

Het draaide gisterenavond allemaal om de vraag wat de consequenties (moeten) zijn als de hekken eind van dit seizoen daadwerkelijk worden verwijderd.
Het forum van gisterenavond, dat geheel bestond uit personen die dicht bij de realisering van actie “Hekken weg"staan, ging de discussie aan met de supporters over deze kwestie.
Opvallend was dat zowel PSV, de Stewardorganisatie, de Politie en beide supportersverenigingen de volste vertrouwen hadden in de actie “Hekken Weg". De Stewardorganisatie gaf bij monde van Carel Snijders (Hoofd Stewardorganisatie) zelfs aan met veel minder stewards voor de vakken te willen gaan werken als de hekken zijn verdwenen. Deze zijn immers niet meer nodig om de supporters uit de hekken te halen.
Sommige supporters daarintegen, met name de fanatieke aanhang, spraken hun twijfels uit over de haalbaarheid van deze actie. Dikwijls werd gewezen op de gebeurtenissen rondom de wedstrijden tegen Anderlecht en Kaiserslautern vorig jaar. Daarnaast was men niet overtuigd dat het verdwijnen van de hekken ook de sfeer ten goede zou komen. Verre van dat zelfs, want het verwijderen van de hekken zou wel eens kunnen bijdragen aan een nog verdere verzwakking van de sfeer. De supporters zijn bang dat met het verwijderen van de hekken ook het aantal regels waarnaan gehouden moet worden toe zullen nemen en verscherpt zullen worden. Dat zou de bewegingsvrijheid van de supporter nog verder beperken.
Maar naast tegenstanders waren er ook medestanders. Vele supporters zien het als een bevrijding als de hekken zullen verdwijnen, vooral het betere zicht is een veelgehoord argument.

Samen met het forum is ook besproken wat de eventuele consequenties moeten zijn voor supporters die misbruik maken van het feit dat de hekken verdwenen zijn. De meesten zijn het er over eens dat op deze overtredingen flinke straffen moeten komen te staan als lange stadionverboden in combinatie met hoge boetes en het verhalen van de schade van de club op deze supporters.

Tot slot werd er gediscusseerd over aanpassingen in het stadion die uitgevoerd zouden moeten worden indien de hekken verdwijnen, of hoeven er geen aanpassingen te worden gedaan?
Over deze kwestie was niet iedereen het eens, maar diverse suggesties kwamen over tafel.
Zo wordt er serieus gedacht over het verlagen van de wandelpaden voor de tribune, zodat er een soort van wandelgracht ontstaat. Hierdoor wordt het een stuk lastiger gemaakt voorkwaadwillenden om het veld op te komen.
Overige opties zijn het verhogen van het veld of het plaatsen van zogenaamde rolhekken, maar deze opties lijken bij voorbaat al onhaalbaar. Suggesties blijven overigens van harte welkom, zowel bij PSV als de Supportersvereniging.

Het overlegorgaan van de actie “Hekken weg" zal de komende tijd nog diverse malen de koppen bij elkaar steken en zeker de uitkomst van de forumavond in deze vergaderingen meenemen om tot een definitief besluit te komen of de hekken zullen verdwijnen en zo ja: Wat zijn dan de consequenties?