Seizoen 2002/2003 - Eredivisie : PSV - FC Twente (2 - 0)

19 april 2003 - 19:30 uur

Door: HK

Mateja Kezman

PSV heeft opnieuw een goede stap gezet richting de landstitel. In eigen huis versloegen de Eindhovenaren FC Twente met 2-0. Overtuigend was het optreden echter allerminst.

Vanaf de aftrap waren de intenties van de gasten duidelijk. Men wilde de opbouw van PSV vroeg verstoren en de man in balbezit werd dan ook veelvuldig opgejaagd. Dit resulteerde in zeer veel strijd en enkele interessante duels. Met name PSV-aanvoerder Mark van Bommel en ex-PSV'er Bjorn van der Doelen vochten menig pittig duel uit. FC Twente had in de openingsfase het beste van het spel, zonder dat de Tukkers overigens gevaarlijk in de buurt van de debuterende Kooiman konden komen. Naar mate de eerste helft vorderde trok PSV de wedstrijd naar zich toe, echt overtuigend was het echter niet. Het resulteerde in wat halve kansjes voor Robben en Vennegoor. Na een half uur spelen kwam PSV dan toch op voorsprong. Johann Vogel krulde de bal het strafschopgebied in. Mateja Kezman probeerde het leer te verlengen, maar kopte onder de bal door. Die kwam bij Vennegoor of Hesselink terecht. De bal stuiterde echter door en leek een prooi voor Boschker te zijn. De doelman van FC Twente greep echter niet goed genoeg in, mede door het goed doorgaan van Vennegoor. de bal stuiterde van de borst van de goalie en al vallend schoot Vennegoor de bal met een omhaal over de lijn. Een laatste inspanning van Boschker om de bal nog voor de lijn weg te trappen mislukte. Zonder al te veel moeite haalde PSV met deze minimale voorsprong de rust. Her en der klonk wat gefluit toen de spelers richting de kleedkamer verdwenen.

In het begin avn de tweede helft pakte PSV de zaken iets fanatieker aan. FC Twente werd in die fase even vastgezet op eigen helft. Met name Robben was moeilijk te stoppen. Diezelfde Robben werd na een fraaie solo in het strafschopgebied even aan het shirt getrokken. Robben ging neer en de scheidsrechter wees onverbiddelijk naar de stip. Kezman schoot de penalty hard en zuiver in de hoek en bracht zijn seizoentotaal daarmee op 28 treffers. Even later leek het erop alsof hij daar nummer 29 aan toe ging voegen. Met eenf raaie actie bracht hij zichzelf in een goede positie. De uithaal was hard, maar de bal stuitte buiten bereik van Bochker via de lat weer terug het veld in.

In de slotfase gooide Twente alle schroom van zich af en zocht het nadrukkelijk de aanval. PSV kreeg meer ruimte, maar wist er niet optimaal van te profiteren. an de andere kant moest Kooiman voor de eerste keer echt in actie komen na een goede actie van Cairo. De ervaren doelman reageerde attent en maakte het gevaar zonder al te veel moeite onschadelijk. De stand-in van Waterreus lioet overigens een vrij betrouwbare en zekere indruk achter. Samen met de drie punten was dat feitelijk de enige winst die PSV vanavond wist te boeken.