Seizoen 2018/2019 - Eredivisie : Ajax - PSV (3 - 1)

31 maart 2019 - 16:45 uur

Door: Noel Van de Laar & Peter Vos

PSV begon vandaag aan de topper in de Eredivisie in de wetenschap dat de landstitel zo goed als binnen zou zijn bij een overwinning. Ajax daarentegen wist dat het moest winnen om een nieuwe Eindhovense landstitel nog te kunnen voorkomen. Het resulteerde in een spannend gevecht tussen de twee beste ploegen van de Nederlandse competitie met de uiteindelijke overwinning voor de thuisploeg, 2-1.

Door: Noël van de Laar Foto's: John Claessens

De wedstrijd ging lange tijd gelijk op. Het resulteerde in een spannende tweestrijd zonder echte kansen te creëeren. Tekenend was dan ook het feit dat beide ploegen in de gehele eerste helft geen een keer op doel wist te schieten. De eerste goal ontstond dan ook uit een misverstand tussen Daniel Schwaab en Jeroen Zoet bij een voorzet van Hakim Ziyech. De twee leken elkaar niet te begrijpen waarna de Duitser de bal uiteindelijk over de eigen doellijn werkte en zo Ajax op een 1-0 voorsprong zette.

Na rust ontvlamde de wedstrijd al snel. Nadat linksback Mazraoui net over de middenlijn doorschopte op het hoofd van Angeliño, werd hij in eerste instantie bestraft met een gele kaart. Na tussenkomst van de VAR besloot Bjorn Kuijpers de gele kaart om te zetten in een rode, wat betekende dat PSV nog ruim een half uur de tijd had om de achterstand om te buigen. PSV begon met de vrije trap door aanvoerder Luuk de Jong in werking te stellen die de bal feilloos achter doelman Onana wist te werken. PSV leek goed op weg, domineerde en kreeg daarbij ook de nodige kansen. Succesvol waren die pogingen echter niet. Met nog een kleine twintig minuten op de klok ontsnapte David Neres uiteindelijk door het halve veld over te steken en daar Daniel Schwaab achter zich te laten. In een ultieme poging van de Duitser Neres van scoren af te houden gleed zijn sliding ook het been van de Braziliaan weg. Kuijpers wuifde de protesten van de Ajacieden in eerste instantie nog weg, maar een kleine minuut later besloot de scheidsrechter toch zelf te gaan kijken naar de beelden. Niet al teveel later lag de bal op de stip voor Dusan Tadic om de thuisploeg opnieuw op voorsprong te schieten. De Serviër schoot onberispelijk in de hoek binnen, Jeroen Zoet kansloos latend.

PSV probeerde daarna met man en macht de ban te breken maar kwam er eigenlijk niet echt meer doorheen. In de zes minuten toegekende extra tijd wist Ajax uiteindelijk te profiteren via een counter waarbij David Neres ditmaal zelf succesvol afwerkte en zo de 3-1 op het scorebord bracht.

Na een matige eerste helft en een sterke openingsfase in de tweede heeft PSV dus niet weten te winnen in Amsterdam. Sterker, het ziet Ajax weer terugkomen tot twee punten en de spanning in de titelstrijd is weer volledig terug. Voor PSV is het nu een kwestie van het likken van de wonden. Aanstaande donderdag staat de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle op het programma. Nog zeven wedstrijden te gaan om de twee punten voorsprong te behouden en eventueel uit te bouwen.

Een ding is duidelijk, er wachten ons nog een aantal spannende weken in de Nederlandse Eredivisie.

Laatst bijgewerkt : 1 apr 2019 - 17:25

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Björn Kuipers.