Seizoen 2018/2019 - Eredivisie : PSV - sc Heerenveen (3 - 0)

24 november 2018 - 20:45 uur

Door: Noel Van de Laar

Na een voor de Nederlandse internationals succesvol verlopen interlandcampagne stond vandaag de eerste van het laatste blok wedstrijden van 2018 op het programma. Waar PSV de eerste twaalf wedstrijden nog foutloos bleef, werd vandaag de dertiende overwinning daar aan toe gevoegd. Dankzij twee goals van Hirving Lozano en een absolute wereldgoal van Luuk de Jong werd SC Heerenveen vandaag met 3-0 naar huis gestuurd.

Door: Noël van de Laar Foto's: John Claessens

PSV begon voortvarend aan de wedstrijd en wist direct de bezoekers uit Friesland onder druk te zetten. Hoewel dit nog niet direct tot grote kansen leidde, zorgde een doorbraak over de flank uiteindelijk voor de vroege openingstreffer. Steven Bergwijn stoomde op richting de achterlijn, gaf hem vervolgens laag voor op Luuk de Jong, die kwam net wat tekort maar werd in zijn rug waargenomen door Chucky Lozano die zodoende voor de 1-0 aantekende.

De wedstrijd leek daarna in een wat rustiger vaarwater te zijn beland, met hier en daar een uitbraak of kans voor PSV, maar ook doordat de Friezen wat meer van zich af leken te bijten. Dit resulteerde in de zesentwintigste minuut in een gele kaart voor Dave Bulthuis, na een harde tackle op Luuk de Jong. Een kleine tien minuten later wuifde arbiter Pol van Boekel in eerste instantie nog alle klachten en fluitconcerten van de hand, om vervolgens tot de orde te worden geroepen door de videoarbitrage. Na een te korte terugspeelbal van doelman Warner Hahn raakte Morten Thorsby in de problemen door de druk zettende Hirving Lozano. Terwijl de Mexicaan eerder bij de bal was dan de middenvelder van SC Heerenveen kon Van Boekel na overleg met zijn assistent in Zeist niet anders dan besluiten de middenvelder met rood naar de kleedkamer te sturen.

Niet veel later braken de Friezen uit en na een voorzet op Sam Lammers kwam de huurling van PSV te laat waardoor hij zijn gestrekte been vol op de borstkas van Jeroen Zoet plantte. Wederom na overleg met de video-assistent in Zeist besloot Van Boekel de actie van de spits met een gele kaart te bestraffen. Zowel de dader als het slachtoffer werden vervolgens hartstochtelijk toegezongen door de harde kern van PSV.

Aan de score veranderde er verder niets in de eerste helft waardoor er na de vier minuten toegekende blessuretijd gerust kon worden in het Philips Stadion. Beide ploegen kwamen vervolgens ongewijzigd uit de kleedkamer voor de tweede helft. Na de rode kaart voor de bezoekers uit Heerenveen enigszins opmerkelijk te noemen, maar trainer Jan-Olde Riekerink koos ervoor de situatie met wat positiewisselingen op te lossen.

Dit bleef niet zonder gevolgen want PSV ging de tweede helft verder waar het de eerste geëindigd was, namelijk hartstochtelijk aanvallen op jacht naar goals voor het doelsaldo. Het absolute hoogtepunt van de wedstrijd liet dan ook niet lang op zich wachten na de rust. Vanaf de rechterflank bracht Lozano de bal voor het doel waarbij Luuk de Jong zich geen seconde bedacht en via een weergaloze omhaal de bal achter doelman Hahn wist te werken. Zodoende stond de marge binnen zeven minuten na de pauze al op twee en kon PSV de wedstrijd tegen tien moegestreden Friezen rustig uittikken.

Na een doorbraak met Luuk de Jong als absolute aanvalsleider bleek hij wederom niet zelfzuchtig en alleen voor de keeper tikte hij de bal eenvoudig opzij waardoor Lozano de bal in een leeg doel kon binnentikken, 3-0. Vanaf dat moment leek Mark van Bommel zijn ploeg wat gas terug te laten nemen, met drie wissels binnen vijf minuten. Dumfries, Lozano en Bergwijn mochten voortijdig naar de kant en werden vervangen door Behich, Gutierrez & Malen. Zodoende werd de score niet verder uitgebouwd en tikte PSV de wedstrijd eenvoudig uit zonder daar nog een goal bij te maken.
Wel waren er nog twee afgekeurde goals vanwege respectievelijk hands(Luuk de Jong) en buitenspel(Angelino).

Voor PSV, dat nu al achtendertig achtereenvolgende thuiswedstrijden niet meer heeft verloren, kan het vizier na vandaag op het vijfde duel in de groepsfase van de Champions League. Aanstaande woensdag komt FC Barcelona op bezoek in Eindhoven en zal PSV, waarschijnlijk, voor het laatst dit seizoen een Europese thuiswedstrijd beleven. Na de zeer geflatteerde 4-0 nederlaag in Spanje zal er in ieder geval nadrukkelijk gezocht gaan worden naar eerherstel door de mannen van Mark van Bommel.

Voor de competitie wacht daarna de competitiekraker tegen Feyenoord in de Kuip volgende week zondag. Een absolute test waarin PSV kan laten zien of ze, net als de gouden generatie van '87/'88, in staat zijn alle wedstrijden van de eerste seizoenshelft in winst om te zetten.

Laatst bijgewerkt : 26 nov 2018 - 10:55

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Pol van Boekel.
  • De mascotte van de wedstrijd was: Jasper Goorts.