Seizoen 2018/2019 - Champions League : PSV - Tottenham Hotspur (2 - 2)

24 oktober 2018 - 18:55 uur

Door: Stijn Slaats & Peter Vos

PSV en Tottenham Hotspur hebben de punten gedeeld in een beladen duel: 2-2 PSV leek in de tweede helft zijn meerdere te moeten erkennen in de Londonaren maar een rode kaart voor Hugo Lloris gevolgd door de late gelijkmaker van De Jong zorgden alsnog voor een zwaarbevochten punt.

De Engelsen waren net als de Eindhovenaren nog puntloos na de eerste twee wedstrijden in de groepsfase. Een cruciaal duel dus om aansluiting proberen te houden bij FC Barcelona en Internazionale die allebei wél de volle buit hebben behaald.

Vroege aftrap
Terwijl half Eindhoven nog in de spits staat, rolt de bal al in het Philips Stadion. De UEFA heeft dit seizoen de aanvangstijden veranderd waardoor er al om 18.55 uur wordt afgetrapt. De Londonaren showen meteen hun aanvallende intenties. Lucas schiet over en Son's inzet, na een voorzet van Trippier, wordt tot corner verwerkt. PSV stelt daar via een vrije trap van Gastón Pereiro iets tegenover maar zijn poging is veel te slap. Tottenham heeft een overwicht en Lucas legt Angeliño in de luren met een pirouette aan de zijlijn.

PSV countert meer en meer en Donyell Malen, die speelt in plaats van de geblesseerde Bergwijn, snijdt steeds vaker met Lozano door de Spurs-defensie. De thuisploeg krijgt weer een vrije trap als Mousa Dembélé Lozano tegen de vlakte werkt. De ingestudeerde vrije trap waarbij Pereiro de bal op Angeliño inspeelt is geen succes. De Spanjaard jaagt de bal de tribune in. Aan de andere kant krijgt Zoet een schot van Eriksen niet goed onder controle zonder verdere gevolgen.

Kane zorgt voor gevaar
Dan gaat Harry Kane zich met het spel bemoeien. De England-captain krijgt de bal in de doelmond, draait maar zijn schot gaat via een PSV-been over het doel. Uit de daaropvolgende corner kopt Kane de bal op de paal. Halverwege de eerste helft trekken Malen en Lozano er weer op uit. Dembélé hindert de Mexicaan en krijgt geel, voornamelijk nog vanwege zijn reactie in woord en gebaar na zijn eerste overtreding op de Mexicaan. Pereiro krult de bal fraai maar het leer eindigt naast de paal. Niet veel later gaat een kopbal van De Jong over het doel.

Lozano opent de score voor PSV maar Lucas herstelt het evenwicht
Na een half uur komt PSV tegen de verhouding in op voorsprong. Lozano is vlijmscherp, onderschept een terugspeelbal van Toby Alderweireld en ziet de bal via het been van de inglijdende Belg over de verbouwereerde Lloris in de goal ploffen. Vier minuten later ligt de bal achter Zoet in het net. Davinson Sánchez schiet van dichtbij een hoekschop binnen. De vlag van de assistent-scheidsrechter gaat echter de lucht in en het doelpunt wordt afgekeurd. Zoet verkleint vervolgens goed zijn doel en maakt een goede redding na een actie van Son. Twee minuten later is hij kansloos als Lucas, via Viergever, een voorzet van Trippier verzilvert en de gelijkmaker wel op het bord verschijnt. Op slag van rust bekroont Pereiro bijna een mooie passeeractie met een doelpunt maar zijn schot gaat via de bovenkant van de lat over.

Eriksen als regisseur
Tottenham voert ook in de tweede helft de boventoon en met name oud-Ajacied Eriksen (één van de drie in de basisopstelling van de Spurs) sticht veel gevaar. Jeroen Zoet keert een schot van de Deen maar is even later volledig kansloos als Harry Kane een voorzet van Eriksen bij de tweede paal via de grond binnen knikt.

Jeroen Zoet houdt daarna PSV in de wedstrijd als hij een kopbal van Kane, na een vrije trap van Kieran Trippier, uit zijn doel ranselt. PSV probeert het wel maar veel passes komen niet goed aan. De gasten uit Engeland hebben minder moeite elkaar te vinden. Invaller Erik Lamela knalt namens Tottenham de bal via het aluminium over.

Rood voor Lloris
Het Philips Stadion veert op als Lozano wordt neergehaald…door Hugo Lloris én buiten het strafschopgebied. Scheidsrechter Vincic lijkt de beelden van PSV-Inter te hebben bestudeerd. Lozano is twee verdedigers te snel af maar wordt dan irregulier gestopt door de Franse wereldkampioen. Vincic trekt de rode kaart. De Nederlander Michel Vorm komt erin en maakt knap de vrije trap van Luuk de Jong onschadelijk ten koste van een corner.

De Jong laat stadion ontploffen
Vijf minuten later heeft De Jong meer geluk. Een vrije trap van Lozano valt na een schot van Rosario voor de voeten van de PSV-aanvoerder die met een simpele beweging de bal verlengt: 2-2. De Eindhovenaren hebben nog vijf minuten extra tijd om vol op de winst te jagen. Maar ook het tiental van Tottenham wil niks anders dan de drie punten. Angeliño probeert het met een volley en Kane mist uit de draai. Het 'Come on PSV'rolt van de tribunes maar de vurig gehoopte derde treffer blijft uit. PSV zal in London vol voor de drie punten moeten strijden om kans te blijven houden op een langer verblijf in één van de twee Europese toernooien.

Champions League

• Deze Champions League-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Slavko Vinčić (SVN).