Seizoen 2019/2020 - Champions League : PSV - FC Basel (3 - 2)

23 juli 2019 - 20:00 uur

Door: Stijn Slaats

In een knotsgekke slotfase is PSV erin geslaagd om een 2-1 achterstand om te buigen in een 3-2 overwinning. Late doelpunten van invaller Sam Lammers en Donyell Malen zorgden voor een terechte overwinning én een kolkend stadion.

Als nummer twee van de Eredivisie van vorig jaar moet PSV drie voorrondes overleven om toe te treden tot de groepsfase van de Champions League. De eerste horde betreft het Zwitserse FC Basel 1893. Die club eiste tussen 2010 en 2016 alle zeven landstitels op maar moest de laatste twee seizoenen BSC Young Boys voor zich dulden. Waar PSV nog moet wachten op de start van de Eredivisie begon de Zwitserse Super League afgelopen weekend. De Basler kenden een goede generale repetitie en wonnen met 4-1 bij FC Sion. De Eindhovenaren spelen vanavond hun eerste officiële wedstrijd van het seizoen.

Voor veel fans is het daarom nog een vraagteken welke spelers in de basiself staan. Van Bommel kiest voor de teruggekeerde Derrick Luckassen en Nick Viergever centraal achterin. Michal Sadilek mag vanaf linksachter acteren en de Mexicanen Gutiërrez en Lozano zijn fit genoeg om te starten. Er is ruimte gemaakt voor één nieuwkomer, de Portugees Bruma, als linksbuiten.

Rosario aanvoerder
Met Pablo Rosario als nieuwe captain neemt PSV meteen het initiatief in een broeierig warm Philips Stadion. Op rechts breekt Denzell Dumfries gevaarlijk door maar zijn voorzet wordt eenvoudig geruimd door de Zwitsers. Steven Bergwijn levert na een solo de bal met een hakje af op Bruma maar diens schot wordt gekraakt en levert enkel een corner op.

Openingsdoelpunt voor Bruma
Na een kwartier spelen heeft de Portugees wel succes. De PSV-aanvallers vinden elkaar via een snelle combinatie door het midden waarbij Donyell Malen in kansrijke positie komt. Zijn schot wordt gepareerd door Basel-doelman Omlin maar Bruna is alert en tikt de bal over de doellijn.

FC Basel probeert wel terug te bijten maar Jeroen Zoet hoeft vooralsnog geen overuren te maken. Het stadion veert weer op als Lozano op pad wordt gestuurd maar zijn inzet met buitenkantje rechts is net te slap om de Omlin te verschalken.

Domper net voor rust
In de extra tijd van de eerste helft wordt Lozano gestuit op de rand van het strafschopgebied. Uit de tegenaanval wordt Albian Ajeti de diepte ingestuurd. Hij laat Luckassen achter zich en schiet de bal beheerst in de verre hoek achter Zoet. FC Basel krijgt hiermee het zo belangrijke Europese uitdoelpunt op een cruciaal moment in de wedstrijd.

Aan het begin van de tweede helft probeert PSV meteen weer een doelpunt te forceren. Malen gebruikt zijn snelheid goed en ook Lozano, na goed werk van Sadilek, komt in stelling maar écht gevaarlijk worden ze niet. Aan de andere lukt het Dumfries om Stocker op tijd af te stoppen.

Bijna raak via verdediger
Na tien minuten spelen verrast Cömert bijna zijn eigen doelman. Een voorzet van Lozano caramboleert via de verdediger vol op de lat. Via een goede dribbel van Steven Bergwijn belandt de bal bij Malen. Zijn schuiver wordt gekeerd door Jonas Omlin.

Rake kopbal
De rappe jongens voorin zorgen steeds voor dreiging maar er wordt ook veel balverlies geleden waardoor er weinig grote kansen worden gecreëerd. FC Basel krijgt pas na bijna tachtig minuten een eerste hoekschop. Zuffi deponeert de bal op het hoofd van Omar Alderete die met een harde kopbal de 1-2 op het scorebord brengt.

Dolle slotfase
Met Sam Lammers en al eerder Cody Gakpo voor Lozano en Bruma probeert PSV in de laatste tien minuten het tij nog te keren. Heel het stadion claimt een strafschop als Dumfries doorbreekt en een Basel-verdediger de bal tegen zijn arm zou hebben gekregen. Twee minuten later komt PSV wél op gelijke hoogte. Sam Lammers knikt een voorzet van Bergwijn tegen de touwen.

De Eindhovenaren willen méér en Gakpo’s wordt gered door Omlin, De keeper maakt vervolgens een prachtige save op een schot van Sadilek. De daaropvolgende corner wordt kort genomen. Gutérrez brengt de bal voor waar Malen de bal achter zijn standbeen in het doel werkt. Het kolkende stadion ontploft nu helemaal: 3-2 voor PSV. De Eindhovenaren moeten nu eerst tegen Ajax in het duel om de Johan Cruyff Schaal alvorens ze afreizen naar het Sankt Jakob Park van FC Basel, volgende week woensdag.

Champions League

• Deze Champions League-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Andris Treimanis.
  • De mascotte van de wedstrijd was: Lotte van Veenendaal.