Seizoen 2019/2020 - Eredivisie : FC Utrecht - PSV (3 - 0)

19 oktober 2019 - 20:45 uur

Door: Remco Faasen

PSV heeft gisteren een even terechte als onverwachte nederlaag geleden tegen FC Utrecht. In Stadion Galgenwaard, doorgaans een zekerheidje voor drie punten, leidde een toevalstreffer van de thuisploeg er toe dat de Eindhovenaren het hoofd verloren: twee rode kaarten en nog twee doelpunten verder, droop de ploeg met de staart tussen de benen af.

Even leek het erop dat PSV zomaar de grote winnaar van dit weekendje Eredivisie-voetbal had kunnen worden, na de voor Nederland zo succesvol verlopen interlandonderbreking. Ajax leek aan het begin van de avond punten te laten liggen bij RKC in Waalwijk, maar sleepte alsnog een overwinning uit het vuur. Het was dus aan PSV om datzelfde te doen in Utrecht.

Basis
De plaatselijke FC stond voor aanvang van de wedstrijd zesde, maar dat doet niet helemaal recht aan de potentie van het elftal van John van den Brom, waar in iedere linie goede spelers rondlopen die nèt onder de top prima tot hun recht komen, met oud-PSV’ers Adam Maher en Bart Rameselaar als meest sprekende voorbeelden. Doelman Maarten Paes is bovendien de goalie van Jong Oranje. PSV begon met Jeroen Zoet en Jorrit Hendrix in de basis. Daar startte ook Mohamed Ihattaren, van wie onlangs zijn vader is overleden. Bruma en Érick Guttiérez namen plaats op de bank.

Ihattaren
In de eerste helft ontpopt zich een niet-onaantrekkelijke wedstrijd waarin de beide doelmannen desondanks niet veel te doen krijgen. Het goed georganiseerde FC Utrecht zorgt ervoor dat de slag vooral wordt gestreden op het middenveld en dan ook nog eens een keer in de as, waardoor vrijwel iedere potentiële PSV-aanval recht voor het doel van Maarten Paes wordt gesmoord. FC Utrecht is zelfs iets gevaarlijker en heeft van tijd tot tijd de overhand. Het hoogtepunt vindt echter plaats buiten het veld. In de vierentwintigste minuut, als zowel de supporters van FC Utrecht als PSV Ihattaren (rugnummer 24) een hart onder riem steken met een luid applaus ter nagedachtenis aan zijn vader. De middenvelder is zichtbaar geëmotioneerd.

1-0
Voor Mark van Bommel is er veel te bespreken in de rust. Als PSV het FC Utrecht moeilijker wil maken, moet er toch echt iets veranderen. Direct na de start van de tweede helft rukt PSV op naar het Utrecht-doel. Jorrit Hendrix komt nèt te kort om een voorzet van Donyell Malen op doel te koppen. De hoekschop die PSV er wél aan overhoudt, wordt slecht uitgespeeld en wel op zo’n manier dat de thuisploeg op kan stomen richting het doel van Zoet. Sander van der Streek schiet van afstand, raakt Nick Viergever en daardoor verandert de bal zodanig van richting dat Zoet kansloos is: 1-0. PSV heeft een probleem, maar slaat bijna direct terug via Malen: hij kopt in de drieënvijftigste minuut rakelings langs de paal. Twee minuten later had Michal Sadílek veel meer moeten doen met een schietkans vanaf de rand van het strafschopgebied: zijn poging gaat huizenhoog over.

Tacktiek
De tactiek van FC Utrecht is duidelijk: massaal terugtrekken en gokken op de counter met de razendsnelle Gyrano Kerk als belangrijkste troef. Dat levert nog een gevaarlijke situatie voor het PSV-doel op: Jeroen Zoet brengt redding na een inzet van Adam Maher uit een hoekschop. PSV is niet kansloos: Utrecht-goalie Paes weet een bal nèt voor de voeten van de instormende Ritsu Doan weg te tikken.

Viergever
PSV probeert op te bouwen, waar FC Utrecht feller is met storen en opportunistischer speelt, precies zoals de huisstijl van de Domstedelingen voorschrijft. Het leidt tot een nieuwe scrimmage voor het doel van Zoet en een gele kaart voor Nick Viergever na een stevige overtreding op Bart Ramselaar. Nieuw vanaf deze speelronde is dat het publiek wordt geïnformeerd over de reden waarom het spel wordt stilgelegd als de VAR een situatie beoordeelt. En dus leest iedereen in het stadion dat er wordt bekeken of de overtreding van Viergever niet zwaarder bestraft had moeten worden. Ja dus. Het is rood voor de verdediger en het probleem van PSV wordt groter. Cody Gakpo komt in de tweeënzeventigste minuut Doan aflossen. Een minuut later gaat Jorrit Hendrix veel te hard in op Utrecht-spelmaker Simon Gustafson en krijgt hij de ‘Viergever-behandeling’: geel, naspraak met de VAR, rood. Negen man blijven achter en het probleem van PSV verdubbelt in omvang.

Geflatteerd
Van Bommel probeert met Konstantinos Mitroglu voor Ihattaren alles-of-niets te spelen, maar met slechts negen man is het vechten tegen de bierkaai. Denzel Dumfries mag nog blij zijn dat hij geen tweede gele kaart krijgt na een handsbal. Uit een hoekschop komt de bal in de tweeëntachtigste minuut voor de voeten van Adam Maher, die Zoet van ruime afstand kansloos laat: het is 2-0 en de wedstrijd is gespeeld. Guttiérez wisselt Rosario nog af, maar de rest van de speeltijd is alleen maar vernederend voor PSV. Het Utrecht-publiek vermaakt zich met vrolijke liedjes en juichen, het propvolle uitvak weet dat de strijd gestreden is. Het wordt zelfs nog leuker voor het thuispubliek en erger voor de gasten, als Sean Klaiber in blessuretijd plots het strafschopgebied binnen dendert en Jeroen Zoet tussen de benen speelt: 3-0. Een geflatteerde, maar ook verdiende overwinning voor FC Utrecht, waar Viergever en met name Hendrix zich bij PSV mogen afvragen wat hen bezielde.

Laatst bijgewerkt : 20 okt 2019 - 12:50

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Danny Makkelie.