Seizoen 2019/2020 - Europa League : PSV - FK Haugesund (0 - 0)

15 augustus 2019 - 20:30 uur

Door: Niels Bakker & Peter Vos

Ihatarren baalt van weer een gemiste kans

Ondanks dat de 1-0 overwinning in de heenwedstrijd zorgde voor een prima uitgangspositie, was het spel in Noorwegen niet om over naar huis te schrijven. De Eindhovense fans verwachtten dan ook in eigen stadion een stuk meer vermaak. Die hoop bleek echter ijdel. In een uiterst moeizame wedstrijd blijft PSV steken op 0-0, en zo krijgt het Europese avontuur, ondanks 2 povere wedstrijden, een vervolg.

Dat PSV de intentie heeft om deze horde op weg naar het hoofdtoernooi van de Europa League snel te nemen blijkt uit de beginfase. Al in de tweede minuut stelt Armindo Bruma doelman Helge Sandvik op de proef, die zijn inzet ietwat halfslachtig keert. Het buitenkansje dat uit de rebound volgt voor Timo Baumgartl is niet aan de Duitse verdediger besteed. Waar je vervolgens een stormloop op het Noorse doel verwacht komt de rood-witte motor totaal niet op stoom. Door het ongekend slordige spel blijft de nummer 8 van Noorwegen dan ook doodeenvoudig overeind en is het zelfs veelvuldig in balbezit.

Wedstrijd komt tot leven

Het duurt maar liefst tot de 32e minuut dat PSV weer echt van zich doet spreken. Bruma speelt Donyell Malen aan in de zestien die zich knap vrij speelt. Zijn inzet gaat echter net naast. De poging betekent wel een kleine opleving van Eindhovense kant. Zo schenkt Steven Bergwijn Denzel Dumfries een grote kans door het overzicht te behouden en de bal panklaar te leggen voor de robuuste back. Zijn poging wordt echter gekeerd door de uitstormende doelman Sandvik en PSV zoekt na een uitermate teleurstellende eerste helft met 0-0 de kleedkamer op.

Cody Gakpo ongelukkig in de afronding

Ondanks dat PSV, voortgedreven door de steun van het publiek, nog wat extra energie in de wedstrijd gooit, wordt het spel aanvankelijk niet veel beter. De druk neemt wel wat toe, maar het ontbreekt keer op keer aan precisie in de eindfase. Het dichtst bij een doelpunt is buitenspeler Gakpo, maar tot twee keer toe wordt een inzet van hem geblokt. Het inbrengen van Mo Ihattaren zorgt voor meer reuring in het Noorse strafstopgebied. Eerst is de Marokkanse jongeling zelf dichtbij een treffer en vervolgens geeft hij invaller Jordan Teze de kans, die vergeet echter de trekker over te halen.

Wedstrijd over de streep trekken

Door het achterwege blijven van een bevrijdend doelpunt blijft de hoop op een goed resultaat gloren in de Noorse harten. In de 82e minuuts schrikt het Philips stadion op als een kopbal van voormalig VVV speler Msrtin Samuelsen Haugesund maar net naast gaat. Het blijkt niet het laatste wapenfeit van de Noren; in de 84e minuut komt PSV opnieuw met de schrik vrij als een schot van Bruno Leite op de paal uiteen spat. Het zorgt ervoor dat PSV een absolute blamage bespaart blijft en met de hakken over de sloot worden de play offs bereikt, waarin het Cypriotische Apollon Limassol de tegenstander zal zijn.

Europa League

• Deze Europa League-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Juan Martínez.
  • De mascotte van de wedstrijd was: Evelien van Weert.