Seizoen 2019/2020 - Europa League : PSV - Sporting CP (3 - 2)

19 september 2019 - 18:55 uur

Door: Stijn Slaats

Na een moeizaam eerste kwartier trekt PSV via twee doelpunten (Malen en eigen goal) en aan de hand van Mohammed Ihattaren binnen vijf minuten het duel naar zich toe. De Portugezen geven zich niet gewonnen en komen terug in de wedstrijd door een benutte strafschop. De Rood-Witten scoren vervolgens vroeg in de tweede helft via Baumgartl maar Sporting vecht zich in een open duel nog terug tot 3-2. Uiteindelijk pakt PSV de volle buit in de belangrijke eerste groepswedstrijd.

In de eerste groepswedstrijd van de UEFA Europa League neemt PSV het op tegen Sporting Clube de Portugal uit Lissabon. De Portugezen zijn nog zoekende nadat de voormalig Ajax-coach Marcel Keizer daags na de loting werd ontslagen. Leonel Pontes, trainer van Sporting Onder 23, moet nu Sporting aan de praat krijgen en vooral aan prijzen helpen. Sporting won vorig seizoen weliswaar de Portugese beker en League Cup maar wacht al zeventien jaar op een landstitel.

PSV speelt vier thuiswedstrijden in twaalf dagen en na de grote Donyell Malen-show tegen Vitesse is dit het tweede duel in eigen huis in die reeks. De Eindhovenaren beginnen echter slordig en komen in de eerste tien minuten van de wedstrijd niet eens in de buurt van Sporting-doelman Renan Ribeiro. De PSV’ers slagen er niet in een behoorlijke aanval op te bouwen of enigszins de bal in de ploeg te houden.

Pracht pass Ihattaren, Malen verandert alles in goud

Na een kwartier spelen test Sporting-captain Bruno Fernandes Jeroen Zoet die alert de bal vangt. PSV krijgt twee corners maar die leveren niets op. Vier minuten later kantelt de wedstrijd volledig in het voordeel van de thuisploeg. Mohammed Ihattaren lanceert -met een prachtige pass buitenkant voet van eigen helft, Donyell Malen die naar binnen dribbelt en vanaf de rand van het strafschopgebied de verre hoek vindt: 1-0 binnenkant paal. Alles wat Malen aanraakt, verandert in goud.

Nog geen vijf minuten later staat de 2-0 op het scorebord. Ihattaren speelt Bruma vrij die voorgeeft vanaf de rechterkant. Uruguayaans international Sébastian Coates glijdt de bal, met Malen in zijn rug, in eigen doel.

Rake strafschop Fernandes geeft Sporting weer hoop

Sporting lijkt opeens stuurloos en rijp voor de sloop maar komt toch terug in de wedstrijd. Jorrit Hendrix zet een sliding in op de punt van de zestien meter en haakt Doumbia. Bruno Fernandes laat Zoet vanaf elf meter kansloos: 2-1.

Succesvolle corner, doelpunt Baumgartl

Aan het begin van de tweede helft krijgt PSV weer een corner waarna Timo Baumgartl de voorsprong naar 3-1 tilt. Hij zet beheerst zijn rechtervoet tegen de bal Vanaf dat moment krijgt Sporting ook weer kansen. PSV oogt niet stabiel en Fernandes raakt onder andere met een kopbal de buitenkant van de paal. Daarentegen verrast Malen de Portugese goalie bijna met een verdekt schot. Ribeiro heeft sowieso moeite met de schoten van de PSV’ers en laat diverse schoten los. Beide clubs blijven de aanval zoeken en nemen geen gas terug.

De Portugezen zetten druk en brengen spanning terug

Bruno Fernandes lanceert vanaf 25 meter een venijnig schot dat Zoet met moeite tot corner kan verwerken. Vijf minuten later produceert de Portugesse international nogmaals een prima schot. Met een duik voorkomt Zoet een tegentreffer maar hij heeft geluk dat Miguel Luis de rebound voorlangs schiet. De Portugezen geven zich niet gewonnen en Zoet moet ook nog een inzet van Jovane Cabral uit zijn doel ranselen. Sporting probeert de aansluitingstreffer te forceren en krijgt loon naar werken als invaller Pedro Mednes, net een minuut in het veld, de bal uit de draai in de korte hoek achter Zoet schiet.

Invaller Doan zorgt bijna voor de 4-2 in de extra tijd maar hij vindt na een counter Ribeiro op zijn weg. Dezelfde Ribeiro duikt ook een hard schot van Gakpo uit zijn doel. De Eindhovenaren boeken een belangrijke eerste zege in de groepsfase en moeten nu het vizier weer richten op de Eredivisie als zondag medekoploper Ajax op bezoek komt.

Europa League

• Deze Europa League-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Ivan Kruzliak (SVK).
  • De mascotte van de wedstrijd was: Jelle van Weert.