Seizoen 2019/2020 - Europa League : Sporting CP - PSV (4 - 0)

Wedstrijd verslag

28 november 2019 - 21:00 uur

Door: Peter Vos

Het licht is al één ronde voor het einde van de groepsfase voor PSV uitgegaan in de Europa League. In Lissabon had de Eindhovense club geen enkele kans tegen Sporting Club de Portugal. Bruno Fernandes was de grote man, onder zijn leiding zakte PSV al na een kwartier door de knieën.

Voorafgaand aan de wedstrijd in de Portugese hoofdstad heerste er onder de fans al een grote gereserveerdheid om een voorspelling te maken. PSV had weliswaar weer eens een keer gewonnen en wel van SC Heerenveen, maar het was verre van overtuigend. Trainer Mark van Bommel geeft voor dit duel Bruma weer een kans om tegen zijn oude club de show te gaan stelen. Daarnaast keren ook Donyell Malen en Steven Bergwijn in de basis terug op Europees niveau.

Vanaf minuut 1 is het duidelijk wie beter is en wie de échte drive heeft om te gaan winnen. Aan de hand van excellerende aanvoerder Fernandes drukt Sporting PSV ver terug. Na zeven minuten vuurt hij een waarschuwingsschot af, die door Unnerstall over getikt wordt. Twee minuten later is wél raak, met een geniale achterwaartse voetbeweging zet hij Luis Phellype op scherp, die dankbaar in de verre hoek kopt. PSV weigert wakker te worden en geeft vijf minuten later ontzettend veel ruimte weg bij de opstomende Fernandes. Van dertig meter afstand besluit hij om maar eens hard uit te halen: 2-0! Het laatste sprankje hoop op een goed resultaat is na 15 minuten spelen al weg.

PSV komt meer in balbezit en mag zowaar enkele aanvallen opbouwen op de helft van Sporting. De groen-witte Portugezen hebben weinig energie nodig om dit aanvalsspel af te stoppen. Het is te traag, te voorspelbaar, te slordig. Pas na een half uur krijgt Bruma een schot geproduceerd wat voorlangs vliegt. Als het de Eindhovenaren maar niet lukt om druk te zetten, besluit Sporting het weer over te nemen om voorbeeld te geven hoe dit moet. Meteen krijgen ze twee corners, waarbij uit de laatste verdediger Jérémy Mathieu fraai raak volleyt. Ook hij kan ongehinderd raakschieten.

Van Bommel wisselt in de rust Gaston Pereiro en Cody Gakpo voor Pablo Rosario en Bruma. De logische wissels lijken meteen vruchten af te werpen als meteen na de start van de tweede helft PSV een vloeiende aanval op de mat legt met als eindstation Mohammed Ihattaren, die zijn inzet via keeper Luis Maximiano over ziet gaan. Het blijkt echter de enige vloeiende aanval van PSV deze avond te zijn. Al snel neemt Sporting het heft weer in handen. Mochten de Eindhovenaren nog enige illusie hebben; deze worden in de 64e minuut gesmoord door een terecht gegeven penalty na slecht verdedigen van Denzel Dumfries en een domme fout van Timo Baumgartl, die Acuña in het strafschopgebied laat vallen door zijn been te laten staan. Matchwinner Fernandes benut de strafschop door deze met een achteloos genomen wreeftrap in de verre hoek te schieten.

Na de 4-0 van Sporting gebeurt er weinig noemenswaardigs meer. De Portugezen zijn vriendelijk voor de Brabanders door zelf het tempo verder uit de wedstrijd te halen en niet meer naar een monsterscore te willen voetballen. PSV probeert het nog, maar met dezelfde ingrediënten als in de eerste helft. Het is pijnlijk te zien hoe vaak passes niet aankomen, spelers de verkeerde kant opdraaien en bij omschakeling iedereen uit zijn positie staat. Voor het derde seizoen op rij is PSV voor de winter al uitgeschakeld in Europees verband en zal het alles op alles moeten zetten om geen tweede verloren jaar op rij te noteren.

Extra

• Deze Europa League-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Orel Grinfeld (ISR).