Seizoen 2020/2021 - Eredivisie : Ajax - PSV (2 - 2)

10 januari 2021 - 16:45 uur

Door: Peter Vos

Het jaar 2021 is meteen gestart met een aantrekkelijke topwedstrijd tussen koploper Ajax en achtervolger PSV. De Eindhovenaren hebben een uitstekende tactiek om van de Amsterdammers te winnen, maar kunnen dit in de wedstrijd niet vasthouden. Met de 2-2 eindstand is Ajax de morele winnaar, die een vroege 2-0 achterstand wegpoetste.

In een historisch lege Johan Cruijff Arena begint voor PSV misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het jaar tegen directe concurrent Ajax. Het begin van de tweede competitiehelft 2020-2021 kunnen de Eindhovenaren het initiatief én de koppositie overnemen van de Amsterdammers. Trainer Roger Schmidt kan over een brede selectie beschikken; alleen sterspeler Mario Götze ontbreekt wegens een blessure. PSV begint met een 4-2-4 opstelling, waarin de doelpunten moeten gaan komen van de snelle mensen voorin: de in de basis teruggekeerde Eran Zahavi, de in vorm zijnde Donyell Malen, evenals Cody Gakpo en dicht bij deze aanvallers spelende Mohammed Ihattaren.

Dit tactisch plan van Schmidt pakt vrijwel meteen geweldig uit. Uit de eerste aanval van de wedstrijd scoort Zahavi, die door Malen met een zeer fraaie voorzet vrij voor keeper André Onana is gezet. Ajax lijkt verrast door deze Eindhovense bluf en zoekt wanhopig naar initiatief. Een geblokt schot van Noussair Mazraoui is alles waar de Ajacieden het in het eerste kwartier mee moeten doen. PSV gaat door met het snelle spel. Een vrije trap van Philipp Max wordt uit de verre hoek geranseld door Onana. En de Kameroenees mag op een kwart van de wedstrijd wéér de bal uit het net halen. Malen dribbelt in versnelling eenvoudig door de Ajax defensie en houdt één op één met Onana het overzicht door de vrijstaande Zahavi te bedienen. De Israëlier scoort droog en beheerst: 0-2 voor PSV! Daarna gaat PSV wat meer controlerend spelen, wachtend op een fout van Ajax. Dit blijkt een verkeerde keuze: eerst schiet de sterk spelende Dusan Tadic op de buitenkant van de kruising. Vijf minuten voor rust vind de spelmaker de instormende Quincy Promes, die eenvoudig scoort. Een ideaal moment voor Ajax om weer terug te komen in de wedstrijd, wat PSV volledig aan zichzelf te wijten heeft. Op slag van rust probeert PSV de marge weer op twee te zetten als Ihattaren met een mooie pass Zahavi net niet goed in stelling weet te brengen voor de goal.

De tweede helft weet Ajax de regie langzaam maar zeker over de topper terug te pakken. Trainer Erik ten Hag brengt de kersverse aankoop Sebastién Haller voor Zakaria Labyad in de ploeg, om weer een echte spits in de punt van de aanval te hebben. Met de Fransman in de basis heeft Ajax meteen meer dreiging. Na een paar minuten werkt Rosario bijna de bal in eigen doel na hachelijke momenten voor het doel van PSV. En na vijf minuten lijkt de spits al zijn eerste doelpunt voor Ajax te hebben gemaakt als hij na geklungel van Denzel Dumfries scoort. Het doelpunt wordt echter door de VAR afgekeurd. PSV moet het hebben van tegenstoten. Max test via een vrije trap Onana, bijna een kopie van zijn poging in de eerste helft. Ook dit keer kan Onana met een snoekduik redding brengen. Ook Zahavi kan uit een voorzet van Max scoren, maar het vizier van de aanvaller staat in de tweede helft een stuk minder scherp.

Ajax schroeft de druk op en komt meter voor meter dichter bij het doel van Mvogo. De rechtsbuiten Antony is daarbij het meest succesvol. Eerst kopt hij bijna raak na een voorzet van Tadic, en in de 65e minuut is de Braziliaan het succesvolle eindstation na een lange Ajax-aanval. Met een rollertje passeert hij Mvogo en brengt Ajax terug naast PSV. De Eindhovenaren lijken te zwichten onder de druk, Haller, Promes en zelfs eigen verdediger Teze (ongelukkige actie) testen de keeperskwaliteiten van Mvogo. De Zwitser weet ternauwernood het doel schoon te houden in de slotfase.

Beide ploegen slaan vol op aan het wisselen, waarbij opvallend is dat Ryan Thomas, Mauro Junior en zeker Erick Gutiérrez invallen voor Donyell Malen, Cody Gakpo en Ihatarren. Trainer Schmidt lijkt met de wissels de gelijke stand over de eindstreep te willen trekken en blij te zijn met een punt. Ook Zahavi vertrekt; hij krijgt in de slotfase nog twee grote kansen, maar kiest in schietrijke positie telkens voor een mislukte combinatie. Voor hem komt Noni Madueke. De Engelsman is vrijwel meteen gevaarlijk als hij verdediger Per Schuurs in een sprintduel klopt. De duwfout van de Ajacied wordt door de verder goed fluitende Björn Kuipers vreemd genoeg weggewuifd. De laatste kans van de aantrekkelijke wedstrijd is voor Mauro, hij slalomt het zestien meter gebied in en invaller Devyne Rensch weet zijn inzet ternauwernood voor de doelmond weg te werken. Ajax houdt met het 2-2 gelijkspel PSV onder zich. PSV had ondanks de mindere tweede helft de wedstrijd kunnen winnen als het de kansen uit de counters beter op waarde had ingeschat.

Laatst bijgewerkt : 10 jan 2021 - 19:26

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Bjorn Kuijpers.