Seizoen 2020/2021 - Eredivisie : PSV - FC Utrecht (2 - 1)

13 december 2020 - 16:45 uur

Door: Noel Van de Laar

PSV heeft vandaag met alle moeite de drie punten in eigen huis weten te houden tegen FC Utrecht. Een wedstrijd die door de ploeg van Roger Schmidt aangevangen werd in een van de sterkst mogelijke opstellingen, waar PSV echter geen moment echt in de wedstrijd heeft gezeten. Het eerste half uur werd met name gekenmerkt door veel balverlies over en weer. Kort daarna, in de sterkste fase, wist PSV twee keer achter elkaar het verschil te maken. Na rust mocht PSV van geluk spreken dat het de 2-0 voorsprong niet volledig weggaf. Na een onthutsende tweede helft wisten de bezoekers uit de Domstad de schade niet volledig te herstellen en bleef het steken op 2-1. Zodoende blijft PSV in het spoor van Ajax en klimt het over Vitesse heen op de ranglijst.

Door: Noël van de Laar  Foto’s: John Claessens

De wedstrijd begon onherkenbaar rommelig. Het eerste half uur slaagden beide ploegen er nauwelijks in de bal vaker dan vijf keer in de eigen ploeg rond te spelen. De verbazing was dan ook groot toen na een half uur de opgekomen Mario Götze de bal ineens laag voorgaf op de vrijstaande Donyell Malen. De Duitser tekende dankzij de koelbloedigheid van Malen, die met een schitterend hakje aantekende voor de openingsgoal, voor zijn eerste officiële assist in Eindhovense dienst. Kort daarna was het de doelpuntenmaker die betrokken was als aangever. Op het randje van de zestien stond Mohammed Ihattaren die zich met een vlotte beweging vrij baan verschafte voor het afstandsschot. De jonge middenvelder faalde niet en schoot de bal op fabuleuze wijze in de verre kruising.

Daarmee was het qua Eindhovense hoogtepunten deze wedstrijd grotendeels gedaan. Tien minuten na de rust werd Mario Götze gewisseld voor Jorrit Hendrix en leek PSV in een 3-5-2 opstelling te gaan spelen. Pablo Rosario zakte daarbij een linie en kwam tussen Boscagli en Jordan Teze te spelen, waarbij het de bedoeling was dat zowel Denzel Dumfries als Philipp Max een linie naar voren zouden schuiven. Dit plan mislukte, FC Utrecht werd sterker en kwam uiteindelijk verdiend terug in de wedstrijd door de aansluitingstreffer van de ingevallen Mimoun Mahi. Opvallend was de ruimte die de bezoekers kregen en het gemak waarmee FC Utrecht vanaf die systeemwissel door de linies wist te voetballen.

Kort voor die aansluitingstreffer mocht Ihattaren bij PSV naar de kant. Hij werd vervangen door de debutant Yorbe Vertessen, die vandaag ook voor het eerst bij de A-selectie zat. Het jonge talent was nadrukkelijk op zoek naar het doelpunt in zijn debuutwedstrijd, kreeg ook drie opgelegde kansen daarvoor maar wist ze niet af te ronden. Uiteindelijk zorgde de krappe marge ervoor dat het in de slotfase nog enkele keren stevig met de billen knijpen was, maar zal de tevredenheid opnieuw overheersen dat er geen verdere schade werd opgelopen vandaag.

Voor PSV staan de komende dagen nu in het teken van de KNVB-Beker. Aanstaande woensdag mag de ploeg van Roger Schmidt afreizen naar Doetinchem, waar de wedstrijd tegen De Graafschap op het programma staat. Volgend weekend wacht op zaterdag vervolgens de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk, waarna drie dagen later de laatste wedstrijd van 2020 thuis tegen VVV Venlo gespeeld zal gaan worden.

Laatst bijgewerkt : 13 dec 2020 - 20:10

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Serdar Gözübüyük.