Seizoen 2020/2021 - Eredivisie : PSV - Fortuna Sittard (2 - 0)

04 oktober 2020 - 16:45 uur

Door: Peter Vos

In een kil en leeg Philips Stadion heeft PSV zonder overtuigend te spelen met 2-0 gewonnen van Fortuna Sittard. Daarbij moet wel gezegd worden dat de Eindhovenaren in de eerste helft tot vijf keer toe de bal tegen de touwen kregen, maar waarvan slechts één doelpunt geldig was.

Met spits Eran Zahavi voor het eerst in zijn nieuwe thuishaven te bewonderen begint PSV voortvarend aan de wedstrijd. De afwezigheid van de twaalfde man lijkt de ploeg van Roger Schmidt weinig te deren. Er wordt in hoog tempo gevoetbald en in de openingsfase leggen de spelers sprankelend voetbal op de mat. De eerste grote kans is meteen raak. De net op tijd herstelde Ryan Thomas zet met een steekpass Donyell Malen vrij voor keeper Alexei Koselev en de spits rondt koel af. Het Fortuna Sittard van coach Kevin Hofland schrikt niet, de Limburgers reageren meteen door zelf uit een counter een minuut later bijna te scoren via  Sebastian Polter die op Yvon Mvogo stuit die half redt, waarna Lisandro Semedo net over schiet.

Daarna volgen een paar vloeiende aanvallen van PSV waarbij eerst Malen en daarna Zahavi doeltreffend afronden, maar beide goals worden wegens buitenspel afgekeurd. Fortuna blijkt gesterkt door de werkende buitenspelval en zet brutaal de aanval op via met name Semedo die sterk in de duels is en eerst Mvogo test en in tweede instantie zijn inzet via de lat over ziet vliegen. Vanaf dat moment raakt Fortuna Sittard steeds beter in de wedstrijd en is op vreemde bodem zeker niet de mindere van PSV. Tien minuten voor rust schiet Polter een voorzet van de ijverig spelende Lazaros Rota maar net naast. In de slotfase van de eerste helft volgen weer twee buitenspelgoals, weer is het Malen én ook Thomas die hun gejuich moeten staken (terecht afgekeurd). Tussen deze momenten kopt Zahavi een vrije trap van Mauro Junior net naast.

De tweede helft is een stuk minder aantrekkelijk. PSV wordt steeds slordiger in de opbouw en is de scherpte van de openingsfase compleet kwijt. De Eindhovenaren mogen blij zijn als na een klein uur spelen scheidsrechter Jeroen Manschot de bal niet op de stip legt als Olivier Boscagli aan het shirt hangt van Semedo. Schmidt grijpt na een uur spelen in en brengt Noni Madueke en Jorrit Hendrix voor respectievelijk Zahavi en Mauro Junior. Het levert geen spelverbetering op. Met name op het middenveld hebben Rosario, Thomas en nu ook Hendrix alle moeite om het spel op te bouwen; alle drie strooien ze veelvuldig met moeilijke passes waardoor de snelheid uit het spel van PSV gaat. Een paar kleine kansjes zijn er nog voor Madueke en Malen, zonder resultaat. Pas in de slotfase valt de bevrijdende 2-0 als Malen onbedoeld met een vuurpijl Madueke wegstuurt, die zich eerst ontdoet van Rota en oog in oog met Koselev de bal tussen de benen van de keeper door in het doel prikt.

Op een hard schot van Mats Seuntjes na is Fortuna niet meer in staat gevaarlijk te worden in de laatste minuten en trekt PSV de wedstrijd met winst over de streep. Met een bank waar slechts zes wissels aanwezig waren ( waarvan twee keepers) zal PSV toch nog moeten toeslaan op de laatste dagen van de transfermarkt. De huidige selectie is niet breed en met een zwaar herfstseizoen voor de boeg zal het team beter moeten draaien dan in de voorstelling tegen Fortuna. De komende interlandperiode kan Schmidt verder werken aan het inslijpen van zijn pressiespel; vandaag was het nog te weinig te zien in Eindhoven.

Laatst bijgewerkt : 4 okt 2020 - 23:16

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Jeroen Manschot.