Seizoen 2020/2021 - Europa League : Granada CF - PSV (0 - 1)

03 december 2020 - 21:00 uur

Door: Peter Vos

Het decor van het Spaanse Andulusië is er een om goed te onthouden. Deze decemberavond plaatst PSV zich voor het eerst in vijf jaar zich weer voor de knock-out fase in het Europees voetbal. Groepshoofd Granada buigt in eigen huis met 0-1 voor de Eindhovenaren.

Met de wetenschap dat PSV moet winnen starten de rood-witten fris aan de voorlaatste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League. Zonder meteen gevaarlijk te worden nemen de Eindhovenaren vanaf het eerste fluitsignaal het initiatief. De 21e minuut mag spits Donyell Malen voor het eerst aanleggen voor een schot op doel na een mooie aanval via Mario Götze en Cody Gakpo, maar zijn schot gaat ruim naast het doel van keeper Ruiz Silva. Meteen volgt een antwoord van de Spanjaarden: na aanvallend werk van Darwin Machis, schiet routinier Roberto Soldado tegen Jordan Teze. Ook raakt Yangel Herrera de paal, maar deze actie wordt afgefloten voor een duwfout. In de slotfase van de eerste helft legt PSV de mooiste aanval van de wedstrijd neer, die beloont wordt met een doelpunt. De geconcentreerd spelende Olivier Boscagli stuurt met een fraaie steekpass Philip Max weg, die op zijn beurt met een afgemeten voorzet Malen bedient. De instormende spits tikt de verdiende voorsprong binnen.

De tweede helft weet PSV het frisse spel niet vast te houden. Al in de eerste helft moest Noni Madueke afhaken met een blessure ( Zahavi vervangt hem) en ook aanvoerder Denzel Dumfries moet geblesseerd het veld verlaten na een uiterste inspanning om Machis van scoren af te houden. Het aanvallende spel uit de eerste helft heeft duidelijk veel kracht gekost en het initiatief is nu aan Granada. Soldado en ook Herrera hebben het vizier bij hun pogingen niet op scherp staan. Bij een tegenaanval die door de sterk spelende Götze op wordt gezet is een fraaie omhaal van Zahavi het eindstation, de uithaal van de Israëlier is te zacht om Ruiz te passeren. In de slotfase zet Granada steeds meer druk op het doel van Yvon Mvogo, en wordt hij ook serieus getest door Machis. Een kopbal van Domingos Duarte uit een van de spaarzame corners van de Spanjaarden vliegt 1 meter langs het doel van de Zwitser.  Als ook Zahavi geblesseerd opgeeft, gaat PSV in de slotfase met invaller Jorrit Hendrix vooral tegen houden. Dat lukt met kunst en vliegwerk; Gakpo krijgt in de slotminuut zelfs nog een kans op de tweede goal voor PSV. Zijn fraaie krulbal wordt uit de hoek getikt door Ruiz.

Met nog één wedstrijd te gaan is PSV door deze overwinning al geplaatst voor de knock-out fase; ook door de verrassende winst van Omonia op concurrent PAOK.

Europa League

• Deze Europa League-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Roi Reinshreiber.