Seizoen 2020/2021 - Europa League : Omonia Nicosia - PSV (1 - 2)

29 oktober 2020 - 21:00 uur

Door: Peter Vos

De eerste drie wedstrijdpunten zijn door PSV gepakt in de Europa League. Omonia Nicosia werd in eigen huis met 2-1 verslagen met een elftal waar door de corona uitbraak bij de Eindhovenaren zes basisspelers ontbraken.

Trainer Roger Schmidt moet een fantasieopstelling op de voetbalmat zetten met onder andere Jorrit Hendrix in de verdediging en Jordan Teze, die eerst niet het land in mocht en later toch wel, op de rechtsbackpositie. Het eerste kwartier moeten de rood-witten dan ook zichtbaar wennen aan deze gemankeerde opstelling, maar houden ze zich knap staande. Omosia Nicosia heeft dan al twee gevaarlijke kansen gecreërd. Spits Duris kopt een voorzet van Papoulis tegen Mvogo aan, waarna de rebound door Beatheac net naast wordt geknald. Malen geeft het eerste antwoord namens PSV na een goede pass van de uitstekend spelende Madueke, maar zijn inzet is te slap om keeper Fabiano te doen zweten.

Net als PSV het initiatief naar zich toe trekt, scoort Omonia. Hendrix maakt een duelfout op de helft van de Cyprioten en de daar uit volgende vrije trap wordt over meer dan 50 meter op geweldige wijze binnengeknald door Gomes. De goal zou bij aanwezigheid van de VAR worden afgekeurd, omdat de bal nog niet stil lag. PSV knakt niet en komt nog voor rust terug met een knappe gelijkmaker. Götze geeft een steekpass op Madueke die de bal strak voorgeeft en waarbij Malen scoort met een slimme voetbeweging.

Na rust blijft PSV de bovenliggende partij. Ondanks het af en toe lage tempo weten de Eindhovenaren elkaar voorin steeds beter te vinden. Achterin is er nog af en toe een misser. Zo komt PSV goed weg als een te korte terugspeelbal van Thomas bijna de voorsprong oplevert via Duris. Mvogo staat de spits in de weg. Dan veert het spel op en neer; beide ploegen krijgen mogelijkheden om het duel met winst naar zich toe te trekken. Malen verprutst een puike voorzet van alweer Madueke, Duris schiet een voorzet van Papoulis net naast en opnieuw Malen is dichtbij een goal, ware het niet dat Fabiano knap redt.

De slotfase is voor PSV. De aanvallend ingestelde Götze, Malen, Madueke en ook de steeds beter spelende Ihattaren weten elkaar in de laatste tien minuten veelvuldig te vinden. De pech is dat de Cyprioten bij verschillende inzetten met uiterste krachtinspanningen alle aanvallen van PSV blokkeren. In de blessuretijd is het toch raak; bij een mooie aanval door het centrum draait Ihattaren weg bij zijn tegenstander en geeft een steekpass op Thomas die op zijn beurt subtiel Malen vrij voor de keeper zet. Malen faalt nu niet en schiet PSV naar een 1-2 overwinning op het warme Cyprus.

• Donatas Rumsas

Laatst bijgewerkt : 30 okt 2020 - 0:39

Europa League

• Deze Europa League-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Donatas Rumsas.