Seizoen 2020/2021 - Europa League : PAOK Saloniki - PSV (4 - 1)

Wedstrijd verslag

05 november 2020 - 18:55 uur

Door: Remco Faasen

Als rijpe appelen van een boom. Zo vielen plots de goals van PAOK Saloniki in het derde duel van de groepsfase van de Europa League. In twintig minuten tijd moest goalie Yvon Mvogo vier keer vissen en waren de rollen volledig omgedraaid na een eerste helft waarin PSV werkelijks niets te duchten had van de Grieken.

Als, als, als… Als de KNVB afgelopen zondag het verzoek van PSV om de wedstrijd tegen ADO Den Haag niet te spelen had ingewilligd, dan had er vanavond in Thessaloniki misschien een andere score op het bord gestaan. Want PAOK – PSV was de zesde wedstrijd in ruim drie weken (inclusief reisjes naar Cyuprus en Griekenland) met een dankzij corona flink uitgedunde selectie. Alleen Pablo Rosario was weer terug van corona-strafkamp, op de bank zaten vrijwel louter onervaren spelers. Maar toch liep er wat behoorlijk potentieel in het veld.

Ihattaren

Heel aanwezig waren mannen als Götze, Malen, Zahavi echter niet in de eerste helft, alleen Mohamed Ihattaren (duidelijk op de weg terug) liet zich zien. Het was na een fraai passje van hem op Malen die PSV exact om 19:13 uur een strafschop opleverde. Eran Zahavi schoot het buitenkansje loeihard binnen. PSV laat zich nog twee keer zien: Götze speelt na een half uur Zahavi aan in het stafschopgebied maar krijgt de bal beroerd terug. Vlak voor rust stuurt Ibrahim Sangaré de Israëliër weg en die schiet de bal weliswaar langs de keeper maar het speeltuig mindert zoveel vaart dat een verdediger 'm nog kan wegwerken. Zonder groots te spelen heeft PSV de wedstrijd onder controle, PAOK heeft helemaal niets in te brengen. Pas een minuut voor rust moet Mvogo ingrijpen voordat ex-Feyenoorder Diego Biseswar gevaarlijk kan worden.

Bloed

Hoe anders is het na de thee. Met Adrian Fein voor Rosario staat het binnen twee minuten gelijk: Sangaré werkt een vrije trap van PAOK weg: recht in de voeten van Andrijna ®ivkoviæ. Die haalt uit, waarna Stefan Schwab de bal van richting verandert: 1-1. Plots voert PAOK de druk op en is PSV het kwijt. Tien minuten na rust verdedigt Mvogo door het midden uit en ontstaat er een kans voor de Grieken. Het loopt goed af, maar PAOK ruikt bloed. Nog geen minuut later drukt ®ivkoviæ weer af. Nu heeft hij wel geluk: 2-1. Trainer Roger Schmidt probeert wat te doen. Ihattaren en de geblesseerde Ryan Thomas verlaten het veld, Noni Madueke en Mauro Júnior komen erin. Het heeft weinig effect: na een PSV aanval countert de thuisploeg razendsnel. De ingevallen Christos Tzolis wordt geen strobreed in de weg gelegd als hij doorstoomt naar het PSV-doel en besluit Mvogo te passeren. Het is 3-1.

Kwelgeest

Helaas voor PSV blijft het daar niet bij. In de zesenzestigste minuut verspeelt Mauro Júnior de bal op de helft van PAOK maar plots ligt er een  ruimte aan PSV-zijde waar met gemak een mammoettanker doorheen kan varen. Kwelgeest Andrijna ®ivkoviæ heeft alle tijd om de bal aan te nemen, een glaasje ouzo te drinken en te bedenken wat hij vervolgens met de bal gaat doen. Hij kiest voor de meest pijnlijke optie: Mvogo voor de vierde keer namens PAOK te passeren. PSV ligt uitgeteld op de grond. Kansloos en hopeloos. Er rolt nog een bal, er wisselt nog eens een speler (Ismael Saibari mag nog even meedoen) en de harteloze scheidsrechter Stefanski tovert nog ergens vijf minuten blessuretijd vandaan. Daarin probeert PAOK het nog erger te maken maar de goal van Tzolis wordt terecht afgekeurd wegens buitenspel. Maar verder is dat het wel.

Zo eindigt een bizarre tweede helft en lijdt PSV de tweede Europese nederlaag in drie wedstrijden. Er is evenwel nog iets aan de hand: ondanks drie punten liggen er nog volop mogelijkheden te overwinteren.

Extra

• Deze Europa League-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Daniel Stefanski.