Seizoen 2020/2021 - Europa League : PSV - Olympiakos (2 - 1)

25 februari 2021 - 21:00 uur

Door: Stijn Slaats

Lange tijd leek Eran Zahavi PSV naar de volgende ronde te hebben gekopt en geknald. Bij een 2-0 stand was PSV immers gekwalificeerd voor de laatste zestien van de UEFA Europa League. Twee minuten voor tijd scoren de Grieken de dubbeltellende uittreffer en sneuvelen de Eindhovenaren alsnog in Europa.

Op slag van de avondklok ontvangt PSV de Griekse koploper Olympiakos Piraeus. Na de 4-2 nederlaag in Griekenland moeten de Eindhovenaren voor een kleine ‘remontada’ zorgen. De mannen van Roger Schmidt wacht de taak om minstens twee doelpunten meer te maken dan de opponent om zich bij het deelnemersveld van de laatste zestien clubs in de UEFA Europa League te voegen.

Snelle kaart voor Max
Terwijl de regen met bakken neervalt, ontspint er zich een leuk duel in het Philips Stadion. Philipp Max krijgt al snel de gele kaart van de Franse arbiter Clément Turpin. Zahavi, twee keer trefzeker in Griekenland, krijgt namens PSV de eerste kans om de score te openen na een snelle counter. Donyell Malen legt de bal vanaf de achterlijn terug op de inkomende Israëliër maar die knalt net over.

Aan de andere kant van het veld is Olympiakos gevaarlijk via een klutskopbal van Youssef el Arabi en is Bruma, de PSV-huurling in Griekse dienst, af en toe dreigend. Donyell Malen lijkt de score te gaan openen als hij met rechts inschiet maar Ba voorkomt met een sliding een doelpunt.

Zahavi torent het hoogst en knikt raak
PSV krijgt na twintig minuten het heft steeds steviger in handen en wordt daarvoor beloond. De corner van Ryan Thomas wordt door Zahavi tot doelpunt gepromoveerd. De Israëlische spits torent in een overvolle doelmond boven iedereen uit. José Sà, de Portugese doelman van Olympiakos, krijgt nog een hand achter de bal maar kan niet voorkomen dat de bal over de lijn glibbert: 1-0.

PSV komt sterk op, gebruikt de flanken goed en een voorzet van max is net te scherp voor Malen. Daarentegen prikt Bruma de bal bijna tegen de touwen maar zijn inzet, na Dumfries te hebben uitgekapt, gaat naast.

Israëlische spits krult op magistrale wijze tweede treffer binnen
Twee minuten voor rust krijgen de Brabanders een vrije trap aan de linkerkant van de zestienmeterlijn. Eran Zahavi en Philipp Max melden zich achter de bal. Zahavi krult de vrije schietkans schitterend in de korte hoek. Sà vliegt tevergeefs over zijn doellijn. PSV heeft de achterstand uit het eerste duel opgehaald. Het is voor Zahavi zijn vierde treffer tegen Olympiakos!

Camara knalt hard op de paal
Als beide ploegen net uit de kleedkamer zijn, snel Bruma het strafschopgebied in en geeft de bal voor. Camara knalt de bal vallend keihard op de paal en in de scrimmage die volgt komt PSV goed weg. Tien minuten na rust dribbelt Malen zich in kansrijke positie maar zijn poging wordt gekraakt door de inglijdende Ba en de benen van José Sà. Daarvoor was een poging van Götze ook al gesmoord door een Griekse verdediger.

Na precies een uur had PSV een derde treffer kunnen scoren. Een voorzet van Thomas wordt acrobatisch aangenomen door Malen en over de achterlijn gewerkt terwijl Mario Götze in zijn rug de bal simpel had kunnen binnen knikken. Even later jaagt Philipp Max een vrije trap hard voorlangs.

..en Fortounis op de lat
De tweede helft biedt misschien minder kansen maar is door de stand niet minder spannend. Zo krijgen de Grieken een vrije trap op ongeveer 25 meter van het doel van Mvogo. Olympiakos-captain Fortounis ziet zijn inzet, net boven de hand van Mvogo, op de lat uiteenspatten.

Zahavi stuurt Malen weg, de spits heeft alleen verdediger Rúben Semedo nog voor zich maar slaagt er niet in om hem op weg naar het doel te passeren. Een minuut later haalt Malen wél uit en ketst de bal af op de paal.

Gouden Griekse treffer valt tóch
Twee minuten voor het einde van de officiële speeltijd krijgt PSV het deksel op de neus. El Arabi kopt in en Mvogo redt in eerste instantie maar Ahmed Hassan werkt de rebound binnen en scoort zo de gouden Griekse treffer. Een laatste corner, met Mvogo in het Griekse strafschopgebied, kan daar niets meer aan veranderen. PSV sneuvelt in Europa.

Europa League

• Deze Europa League-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Clément Turpin (FRA).