Seizoen 2020/2021 - Eredivisie : PSV - PEC Zwolle (4 - 2)

13 mei 2021 - 14:30 uur

Door: Noel Van de Laar

PSV kan de tweede plaats in de Eredivisie bijna niet meer ontgaan. De voorlaatste wedstrijd van het seizoen werd eenvoudig gewonnen van het al uitgevoetbalde PEC Zwolle. De Zwollenaren speelden immers in feite nergens meer om, de ploeg van trainer Bert Konterman kon al niet meer degraderen, maar ook de playoffs om Europees voetbal waren dit seizoen onhaalbaar. De goals voor PSV kwamen op naam van Malen, Vertessen en Zahavi, de 1-0 ontstond door een eigen goal van keeper Mous.

Door: Noël van de Laar  Foto's: John Claessens

De wedstrijd begon aanvankelijk rustig, maar dat veranderde ongeveer halverwege de eerste helft. Een terugspeelbal van Yuta Nakayama werd verkeerd ingeschat door doelman Xavier Mous, waardoor PSV eenvoudig de voorsprong in de schoot kreeg geworpen. Zeven minuten later werd de score al verdubbeld. Yorbe Vertessen, die opnieuw een basisplaats kreeg van trainer Roger Schmidt, zag Donyell Malen volledig vrij in de zestien, die bedacht zich geen moment en haalde de trekker over. Vijf minuten na de 2-0 was het opnieuw raak, de aangever van de 2-0 Vertessen maakte hem dit keer zelf, op aangeven van Marco van Ginkel.

Met die 3-0 gingen beide ploegen rusten en na rust leek PSV, dat wel twee wissels doorvoerde, verder te gaan op dezelfde toer. Boscagli werd gewisseld voor Nick Viergever, Vertessen ging eraf voor Pablo Rosario. Zahavi, nadrukkelijk op zoek naar een goal en ook nadrukkelijk gezocht door zijn ploeggenoten die hem zijn doelpunt ook gunden na de voor hem en zijn familie roerig verlopen afgelopen dagen. Na vijfenvijftig minuten was het moment dan eindelijk daar. Een schitterend stiftballetje van Donyell Malen verdween op het hoofd van de vrijstaande Israëlier, die daarmee de wedstrijd definitief in het slot leek te gooien en zo de drie punten verzekerde.

Niet veel later mochten Gakpo en Philipp Max de kleedkamer op zoeken, zij kregen rust van Roger Schmidt en werden vervangen door Noni Madueke en Armando Obispo. Vanaf dat moment leek de controle en focus er even af bij de thuisploeg. Na een slordige pass van Marco van Ginkel, die te kort terugpasste richting Teze waardoor Pherai kon onderscheppen én tevens de geboden buitenkans richting het doel van Mvogo kon benutten, 4-1.

In de slotfase van de wedstrijd mocht Dumfries vlak voor het einde nog naar de kant. Of hij zijn laatste wedstrijd in ons Philips Stadion vandaag heeft gespeeld zal nog moeten blijken, maar de kans dat hij komend seizoen nog bij PSV speelt lijkt klein. Piroe mocht zodoende nog de laatste thuisminuten van dit seizoen volmaken. Niet lang na die wissel kwam PEC Zwolle nog terug via een schitterende goal tot 4-2, maar die stand haalde ook het eindsignaal.

Dankzij het puntverlies van AZ op bezoek bij FC Groningen moet het nu wel heel erg gek lopen wil PSV de tweede plek nog mislopen. Daarmee is het hoogst haalbare voor dit seizoen bereikt en mag PSV zich deze zomer op gaan maken voor de kwalificatiewedstrijden om op die manier deelname aan de groepsfase in de Champions League te bewerkstelligen.

Zondag wacht de afsluiting van het seizoen nog op bezoek bij FC Utrecht. De Domstedelingen weten dat ze in ieder geval zesde of zevende worden in de Eredivisie waardoor ze zich kwalificeren voor de playoffs.

Laatst bijgewerkt : 13 mei 2021 - 19:18

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Serdar Gözübüyük.