Seizoen 2020/2021 - Eredivisie : VVV-Venlo - PSV (0 - 2)

11 april 2021 - 14:30 uur

Door: Remco Faasen

De Twaalfde Man

Zoals wel vaker dit seizoen stond PSV er niet toen het moest. De wedstrijd tegen VVV in Venlo werd vandaag weliswaar met het grootste gemak gewonnen, tegen de ploeg met veruit de meeste tegengoals van de Eredivisie en de hete adem van AZ in de nek, had dit met meer dan 2-0 moeten zijn. Maar in een wedstrijd die saaier was dan kijken naar opdrogende verf, waren er maar twee aansprekende momenten.

PSV startte met Nick Viergever in de verdediging en wederom Olivier Boscagli in plaats van Ibrahim Sangaré op het middenveld. Maar eigenlijk zijn het details gezien de basisploeg van VVV, waarin vijf verdedigers én en een als middenvelder opgestelde verdediger beginnen. VVV (75 tegengoals) vreesde de aanval van PSV en dat bleek terecht. Vanaf de eerste seconde is het eenrichtingsverkeer naar het doel van Thorsten Kirschbaum, die eerst twee keer Eran Zahavi gevaarlijk ziet worden voordat Cody Gakpo in de dertiende minuut aan het einde van een prima PSV-aanval staat. De 0-1 had het startsein moeten zijn om te werken aan het doelsaldo als extra wapen in de strijd met AZ om de tweede plek. De Alkmaarse ploeg heeft evenveel punten als PSV, maar heeft meer doelpunten moeten incasseren.

Terugval

Na de 0-1 valt PSV echter ver terug in tempo en ziet het VVV zelfs nog wat speldenprikken uitdelen. Philipp Max mag in blessuretijd nog aanleggen voor een vrije trap, maar dat is voor keeper Kirschbaum vooral een mooie gelegenheid mooi naar de hoek van zijn doel te zweven. Op het veld gebeurt van PSV-zijde na de openingstreffer nagenoeg niets noemenswaardigs meer.

Malen

PSV komt na rust zonder wissels weer van de trap in stadion De Koel aflopen en dus gaat ook de zich eerder warmlopende Mohamed Ihattaren weer op de bank zitten. Hij ziet hoe zijn ploeggenoten verder worstelen met zichzelf. Als er een keer wordt aangezet, wordt VVV direct aan gort gespeeld, zoals in de negenvijftigste minuut, als Donyell Malen aan het einde van een fraaie PSV-aanval staat. Zijn doelpunt lijkt te zijn gemaakt in buitenspelpositie, maar de VAR concludeert na uitgebreid beraad dat dat niet het geval is. Het is 0-2 en wie denkt dat PSV nu op zoek gaat naar meer, komt bedrogen uit.

Verdedigen

VVV blijft massaal verdedigen en komt nauwelijks in de buurt van het doel van Yvon Mvogo, maar ook PSV maakt weinig klaar. Malen draait zich twintig minuten voor het einde vrij in het strafschopgebied van de thuisclub, maar inzet is vervolgens te slap. Even later speelt Max de vrijstaande aanvaller niet goed aan, waardoor de inzet van Malen aan de verkeerde kant van de paal over de lijn verdwijnt.

Wissels

Het enige opzienbarende zijn alleen nog de wissels van PSV-trainer Roger Schmidt. Marco van Ginkel voor Cody Gakpo is nog wel te begrijpen, maar Pablo Rosario wordt vervangen door Ibrahim Sangaré. Even later gaat Max hinkelend van het veld en voor hem komt Armando Obsipo. Leuk voor de speler die al sinds de F-jes bij PSV speelt en meer dan een jaar geblesseerd was, maar niet logisch in een jacht naar meer doelpunten. Obsipo is overigens de vijfendertigste speler waar Schmidt dit seizoen een beroep op doet. Yorbe Vertessen en Noni Madueke vervangen Zahavi en Malen nog voor een paar minuten en dus blijft Mohamed Ihattaren de hele wedstrijd op de bank zitten, waar hij ongetwijfeld de kortste route naar de Johan Cruijff Arena aan het bestuderen was. Scheidsrechter Kevin Blom doet niemand nog een plezier door vier minuten blessuretijd toe te voegen. Daarin mag Madueke nog aanleggen voor een verder ongevaarlijke vrije trap.

En zo eindigt deze Eredivisiespeelronde voor PSV zoals hij begon: met exact dezelfde afstand tot AZ, dat eerder al met 2-0 won. En dat was niet nodig gezien de zwakte van VVV.